Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe al Chinei vorbește despre un potențial conflict cu SUA și salută legăturile cu Rusia


Noul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, a spus că legăturile dintre Beijing și Moscova „constituie un exemplu pentru relațiile externe globale”.
Noul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, a spus că legăturile dintre Beijing și Moscova „constituie un exemplu pentru relațiile externe globale”.

Noul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, a avertizat marți că, dacă SUA nu își schimbă atitudinea, „conflictul și confruntarea” cu Statele Unite sunt inevitabile, relatează CNN.

În prima sa conferință de presă, Qin Gang a făcut o mustrare „severă și amplă” pentru politicile SUA.

CNN arată că Qin Gang, care a fost până de curând ambasadorul Chinei în SUA, și-a construit o reputație de diplomat atent și desăvârșit în timp ce se afla peste ocean.

Ca ministru de externe, Qin Gang a avertizat asupra „consecințelor catastrofale” a ceea ce el a descris drept „un pariu nesăbuit” al Washingtonului în modul în care care tratează China.

„Dacă Statele Unite nu frânează, dar continuă să accelereze pe calea greșită, oricât de multe balustrade nu pot împiedica deraierea și cu siguranță va exista conflict și confruntare”, a spus Qin în marja Congresului Național al Poporului de la Beijing.

SUA trebuie să înceteze să mai lezeze China sau riscă un „conflict”, spune ministrul de Externe al Chinei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Prin aceste declarații, Qin Gang a dat tonul politicii externe a Chinei în anul viitor și nu numai, reproșând Statelor Unite creșterea tensiunilor bilaterale și apărând parteneriatul strâns al Beijingului cu Moscova.

CNN arată că legăturile dintre cele mai mari două economii ale lumii sunt cele mai proaste din ultimele decenii, iar tensiunile au crescut și mai mult luna trecută, după ce un presupus balon spion chinez a plutit deasupra Americii de Nord și a fost apoi doborât de avioanele de luptă americane.

Marți, Qin Gang a acuzat SUA că au reacționat exagerat în răspunsul său și a spus că a creat „o criză diplomatică care ar fi putut fi evitată”.

Ministerul de Externe chinez a spus că incidentul arată că „percepția SUA și opiniile despre China sunt serios distorsionate”.

„SUA consideră China drept principalul său rival și cea mai mare provocare geopolitică.”

„SUA pretind că încearcă să concureze cu China, dar nu caută conflicte. Dar, în realitate, așa-numita „concurență” a SUA este o izolare și suprimare completă, un joc cu sumă zero al vieții și al morții”, a spus Qin Gang.

Acesta s-a referit și la problema Taiwanului ca fiind „fundamentul bazei politice a relațiilor chino-americane și prima linie roșie care nu trebuie depășită”.

Ministrul de externe al Chinei: Taiwanul este „prima linie roșie pe care SUA nu trebuie să o depășească”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00

Qin a îndemnat SUA să nu „intervină în afacerile interne ale Chinei” și a pus sub semnul întrebării răspunsurile diferite ale Washingtonului la problemele Ucrainei și Taiwanului.

„De ce SUA spun că respectă suveranitatea și integritatea teritorială în problema Ucrainei, dar nu respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei în problema Taiwanului? De ce îi cere SUA Chinei să nu furnizeze arme Rusiei în timp ce continuă să vândă arme Taiwanului?”, a spus Qin.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG