Linkuri accesibilitate

Lia Savonea, în fața solicitărilor de revocare din CSM. Mai este nevoie de șapte voturi ale Curților de Apel pentru a fi demisă


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Curtea de Apel din Cluj a votat la limită, în adunarea generală, revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a Liei Savonea, potrivit unor magistrați care au dorit să fie anonimi. Este a treia curte de apel care votează pentru demiterea judecătoarei care este și președinte al CSM pe anul acesta.

Magistrații din Cluj au fost printre cei mai vocali protestatari, la începutul anului, față de modifficările de legi ale Justiției și ale Codurilor penale, în special față de OUG7/2019/

Până acum, pentru revocarea Liei Savonea s-au mai pronunțat prin vot Curțile de Apel din Brașov și Pitești.

Considerată o apropiată a PSD, Lia Savonea are o influență mare la Curtea de Apel București, ea fiind reprezentanta acestor instanțe în consiliul care care reglementează activitatea magistraților și care avizează mutarea, avansarea, numirea sau demiterea magistraților.

Pentru a fi revocată din CSM, mai este nevoie de votul a șapte curți de apel din țară, o procedură considerată greu de acoperit.

Revocarea actualei președinte a CSM a fost cerută la începutul anului, fiind declanșată procedura pe fondul protestelor magistraților. După ce Guvernul a emis ordonanța 7, care i-a dat puteri Secției speciale de investigare a magistraților și mai multe atribuții reprezentanților CSM, magistrații, fie ei procurori sau judecători, au criticat-o pe Savonea pentru că le-a trădat interesele. Pe când magistrații protestau în stradă față de asaltul coaliției PSD-ALDE asupra Justiției, reclamând știrbirea independenței Justiției, Savonea s-a prezentat la Palatul Victoria, la negocieri cu premierul Dăncilă și cu ministrul de atunci al Justiției, Tudorel Toader.

Mai mult, deși breasla i-a cerut-o, iar magistrații protestau în stradă, Savonea a refuzat să prezinte, ca șefă a CSM, obiecții la ordonanța 7.

Pe lângă aceste acuzații, presa a scris în mai multe rânduri că soțul judecătoarei este apropiat de PSD și face afaceri cu firma Tel Drum, controlată multă vreme de familia lui Liviu Dragnea și prietenii săi.

Solicitări de demitere din CSM au venit, în ultimele luni și din partea asociațiilor profesionale de magistrați, care reunesc aproape jumătate din numărul total al procurorilor și judecătorilor din România.

Potrivit legii, doar instanțele care au numit-o în CSM, respectiv Curțile de Apel, pot cere revocarea sa, prin vot, în adunare generală.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG