Linkuri accesibilitate

Lia Savonea sesizează CCR pentru conflict constituțional cu Ana Birchall


Lia Savonea se plânge judecătorilor constituționali.
Lia Savonea se plânge judecătorilor constituționali.

Președintele CSM Lia Savonea a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională cu un posibil conflict de natură constituțională, legat de „acțiunile” ministrului Justiției, Ana Birchall. Marți, pentru a șasea oară, ședința plenului CSM nu s-a putut ține din cauza lipsei de cvorum.

Șefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat marți că sesizează Curtea Constituțională cu un conflict între puterea judecătorească și cea executivă, în urma „acțiunilor” ministrului Justiției, Ana Birchall.

Savonea nu a precizat exact despre ce acțiuni este vorba, însă în ultima perioadă au existat mai multe schimburi de scrisori oficiale între cele două.

În cea mai recentă scrisoare a Anei Birchall, ministrul îi cerea șefei CSM să îi comunice „cu celeritate” dacă CSM a primit o sesizare privind modificările propuse la legea Agenției Naționale de Integritate și care a fost temeiul legal al inițierii unui astfel de demers.

Sâmbăta trecută, Ana Birchall și Lia Savonea au avut un alt schimb de replici publice, legate de modul în care a fost convocată ședința de marți aplenului CSM, în care urma să se încerce a șasea oară numirea procurorului Adina Florea în fruntea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Birchall s-a plâns că anunțul a fost făcut prea din scurt, vineri „spre seară” (ora 16.27), și că nu înțelege care este urgența, cerându-i Liei Savonea să se justifice. Savonea i-a replicat oficial că nu există nicio prevedere legală care să o oblige să justifice convocarea unei ședințe de plen, singura condiție fiind ca anunțul să fie făcut cu minimum trei zile înainte.

O altă ciocnire a avut loc tot săptămâna trecută, când ministrul Justiției i-a trimis șefei CSM o scrisoare în care vorbește despre încalcarea separației puterilor în stat și de o „imixtiune gravă și inacceptabilă” în activitatea guvernului din punct de vedere al atribuţiilor externe. Scrisoarea Anei Birchall a venit după ce, la o ședință CSM, Lia Savonea, Gabriela Baltag și Victor Alistar i-au cerut ministrului să spună dacă a semnat o „foaie de parcurs” privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr și au întrebat-o dacă a avut mandat din partea premierului în acest sens.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG