Linkuri accesibilitate

„Ne întoarcem în epoca de aur"? Liberalii vor ataca la Curtea Constituțională inițiativele PSD


Liberalii anunță că vor ataca la Curtea Constituțională proiectele PSD care au trecut marți de Senat. Acestea urmează să ajungă la vot final în această săptămână în Camera Deputaților. Liderul grupului PNL din Cameră, Florin Roman, susține că inițiativele votate, nu doar că dublează Ordonanțele de Urgență emise de guvern, dar au și vicii de constituționalitate.

Senatul a adoptat ieri mai multe proiecte legislative depuse de PSD și susținute de ProRomânia și ALDE. Printre acestea se numără cele care vizează amânarea plății ratelor la bănci, amânarea plății asigurărilor pentru o perioadă de trei luni, amânarea plății utilităților, suspendarea plății chiriilor, plafonarea prețului la medicamente și alimente, dar și eliminarea plafonului de 75% din salariul mediu brut pentru șomajul tehnic.

Votul din Senat a venit la doar o zi după ce în Monitorul Oficial s-a publicat Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor la bănci. PSD a considerat însă că toate persoanele trebuie să beneficieze de dreptul de a-și amâna ratele la bănci, nu doar cele care au probleme financiare din cauza coronavirusului, dar și firmele aflate în insolvență.

Strategia PSD prevede că aceste proiecte să treacă rapid de Camera Deputaților în această săptămână pentru a fi trimise la promulgare. Astfel, un pachet de legi cu caracter economic și social vor ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, care le poate trimite la reexaminarea sau le poate ataca la CCR.

F. Roman: „Ne întoarcem în epoca de aur"

Liberalii doresc ca proiectele să nu ajungă la Palatul Cotroceni și au anunțat că vor ataca ei la Curtea Constituțională inițiativele PSD care vor trece de Parlament.

„Ceea ce a trecut de Senat, cele două proiecte sunt deja reglementate prin Ordonanță de Urgență, mă refer la amânarea plății ratelor la bănci și amânarea plăți utilități, pe anumite segmente. Multe din propuneri sunt nerioase și par a fi scrise de Viorică Dăncilă și Andrușcă (fost ministru al Economiei-n.red) În privința ratelor, toate statele europene au luat decizia amânării plății ratelor, doar Ungaria a mers cu acea chestiune de anulare a dobânzilor, preluată de PSD. Ne întoarcem la epoca de aur. În ceea ce privește plafonarea prețurilor, este tendința PSD de ne întoarce la epoca de aur întrucât plafonarea prețurilor la produsele din import ar duce la dispariția acestora de pe rafturi. Analizăm aceste propuneri, speram să avem un dialog politic, nu s-a putut așa ceva, prin urmare vom ataca la Curtea Constituțională acele inițiative legislative populiste, care sunt scrise parcă de Viorica Dăncilă, și au mari vicii de constituționalitate”, a declarat liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, pentru Europa Liberă.

Acesta le cere judecătorilor Curții Constituționale să reînceapă ședințele de judecată pentru a avea răspunsuri la solicitări venite din partea Parlamentului.

„Avem atacat și Regulamentul de la Senat, acolo unde s-au întâmplat lucruri absolut halucinante. Aceste proiecte au trecut fără dezbatere, fără posibilitatea ca senatorii să se poată exprima pe proiecte și amendamente, pur și simplu au fost sunați de un funcționar și li s-a cerut telefonic votul pe un proiect. Sper ca la Cameră să le putem dezbate, dacă se merge tot pe procedura de a nu fi dezbătute. La Senat proiectele nu au fost dezbătute, colegii aveau doar posibilitatea să dea un mesaj pe whatsapp, dacă asta cineva dezbatere parlamentară, e fals. Nu putem trece neconstituționale doar pentru că cineva vrea acum să legifereze ce a legiferat deja Guvernul”, a susținut liberalul.

USR: „Populismul va provoca un dezastru pe termen lung"

Proiectele trecute de Senat nu sunt agreate nici de cei de la USR, aceștia spunând că inițiativele PSD au la bază o filozofie greșită.

„PSD merge pe principiul că trebuie ajutați inclusiv oamenii care nu au nevoie de ajutor. Rezultatul va fi că resursele limitate pe care le are statul român în prezent se vor epuiza foarte repede și ne vom trezi într-o situație în care, indiferent de ce proiecte de lege adoptăm noi în Parlament, nu vom mai putea ajuta pe nimeni. USR vrea ca ajutoarele să fie bine țintite către categoriile vulnerabile. Populismul va da rezultate o zi și va provoca un dezastru pe termen lung”, a declarat pentru Europa Liberă liderul grupului USR din Camera Deputaților, Cătălin Drulă.

Deputatul a precizat că în funcție de forma în care vor ieși proiectele din Camera Deputaților, USR ar putea susține demersul PNL de atacare la Curtea Constituțională.

PSD: „PNL blochează tot ce e bun pentru România"

Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, susține că nu este surprins de poziția PNL de a sesiza Curtea Constituțională:

„PNL atacă tot ce este bun pentru români, este o chestiune deja obișnuită, ca tot ce e bun pentru români să fie atacat de PNL prin diferite canale, iar un canal este CCR. Nimic din ceea ce propun ei nu este util nici pentru economie, nici pentru oameni, nici pentru sănătate, nici pentru nimic. Am lucrat chiar și împreună cu USR și ProRomânia la amendamente, cu toții am căzut de acord pentru niște amendamente bune, iar PNL pentru a proteja marile interese, nu fac altceva decât să blocheze aceste inițiative”.

PSD a depus proiectele în colaborare cu cei de la ProRomânia și ALDE după extinderea coronavirusului în România.

Curtea Constituțională a decis, după emiterea decretului privind starea de urgență, să își suspende activitatea în luna martie, astfel că toate solicitările venite pe adresa sa în această perioadă ar urma să fie soluționate în luna aprilie. Judecătorii CCR pot decide însă prelungirea perioadei de suspendare a activității. Până la o decizie a CCR, proiectele PSD vor fi blocate, iar în vigoare rămân Ordonanțele de Urgență.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG