Linkuri accesibilitate

Liberalizarea programelor naționale de sănătate către spitalele private. Ce presupune și cine se opune


Salon dintr-un spital nou din Capitală
Salon dintr-un spital nou din Capitală

Inițiativa Ministerului Sănătății de modificare a legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care propune liberalizarea programelor naționale de sănătate și extinderea acestora în sistemul privat, a stârnit reacții diverse, cei care se opun vehement sunt PSD și sindicaliștii de la Sanitas.

Reprezentanții Ministerului Sănătății vor o distincție clară între propunerea lor, de liberalizare a programelor naționale, și „privatizarea” sistemului de sănătate, o confuzie care ar fi întreținută în mod intenționat de cei care resping propunerea, politicieni și sindicaliști.

„De câte ori se reformează ceva în medicină, se scoate această utopie a privatizării”, declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, într-o conferința de presă.

Modificările sunt incluse într-un proiect de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, care se află în dezbatere publică.

Potrivit proiectului, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se vor derula „în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.

5 lucruri despre banii din sănătate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

Victor Costache spune că modificările au în intenție ca pacientul să fie pus „în centrul sistemului” şi să fie lăsat să aleagă între sistemul de stat și sistemul privat.

Ştiţi foarte bine situaţia catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pacienţilor. Scopul acestor măsuri legislative este să ieşim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

El a explicat că spitalele private au fost incluse deja în programele naţionale, din 2013 sau 2014, dar măsura era îngrădită de o formulare ambiguă, „când sunt excedate anumite capacităţi de primire”. Acest lucru însemna, teoretic, că pacienții puteau merge la spitale private doar când sistemul public nu mai făcea față.

Lucru absolut ambiguu şi greu de interpretat. Este vorba despre o updatare firească a acestei legislaţii din 2014. De asemenea, sunt luate şi alte măsuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca şi celelalte ţări europene. (...) Este exemplul copiilor cu autism, unde li se plătea medicaţia, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce înseamnă logoped sau psiholog”, a declarat Costache.

Ce presupune un program național de sănătate

În România există mai multe programe naționale de sănătate prin care pacienții cu boli cronice și care sunt asigurați beneficiază de tratament gratuit. Afecțiunile incluse în programele naționale de sănătate sunt diverse, de la cancer, infecția cu HIV/SIDA, la diabet, tuberculoză sau boli cardiace.

În programele naționale de sănătate, în sistemul public, este interzisă coplata.​


Care sunt bolile cuprinse în programe naționale de sănătate

  • Afectiunile cuprinse in subprogramele de sanatate sunt:
  • Infectia HIV/SIDA;
  • Tuberculoza pulmonara;
  • Afectiunile cardiace care necesita proceduri de chirurgie cardiovasculara sau cardiologie interventionala si electrofiziologie;
  • Afectiunile onco-hematologice (cancerele);
  • Scleroza multipla;
  • Unele tipuri de accidente vasculare cerebrale;
  • Diabetul zaharat;
  • Insuficienta renala cronica in stadiul uremic;
  • Hemofilia;
  • Talasemia;
  • Osteoporoza;
  • Gusa datorata carentei de iod;
  • Afectiunile articulare preexistente sau dobandite care necesita endoprotezare.

Modificările aduse legii 95 vor permite spitalelor și clinicilor private să acceseze fondurile stabilite pentru programele naționale de sănătate, adică decontarea serviciilor din programele naționale prestate de spitalele private.

Rămâne în discuție valoarea acestor servicii, cu cât le plătește statul. Ministrul Sănătății susține că serviciile medicale în sistemul public sunt în prezent „subevaluate și subdecontate” și că valorea trebuie mărită în etape.

Gândiți-vă că noi construim spitale regionale unde, dacă vom continua să subevaluăm și să subdecontăm serviciile medicale, se vor dărâma pe noi, pentru că după 5-6 luni ne vom da seama că nu putem să plătm nici măcar service-ul echipamentelor medicale pe care le cumpărăm pe fonduri europene”, a spus Costache.

Cine susține și cine se opune liberalizării programelor naționale de sănătate

Preşedintele Klaus Iohannis consideră corect ca sistemul privat să colaboreze cu sistemul de stat şi „împreună să realizeze servicii medicale în beneficiul populaţiei".

„Serviciile medicale trebuie asigurate de stat, toate, dar în România avem şi un sistem privat care funcţionează la parametri buni (…) Din moment ce avem medici foarte buni la stat și medici foarte buni la privat, eu cred că trebuie să avem înțelepciunea să deschidem calea și unora, și celorlalți, către pacient, în beneficiul pacientului", a spus Klaus Iohannis, luni, într-o declarație de presă.

USR, prin deputatul Claudiu Năsui, a transmis un mesaj de susținere a reformei din sistemul sanitar.

„Ministerul Sănătății vrea să modifice legea pentru a permite românilor să-și aleagă spitalul/clinica, fie că este de stat sau că este privată. Ei plătesc contribuțiile obligatorii, ei să aleagă. Reforma aceasta nu este despre stat sau privat. Reforma aceasta este despre dreptul de a alege", a declarat Claudiu Năsui.

Năsui argumentează că românii, în marea lor majoritate, care plătesc 10% din venituri pentru sănătate, nu mai pot să plătească, încă o dată, pentru tratament și la privat.

„Ei nu au de ales, trebuie să meargă în spitale de stat. Prin măsura aceasta toți românii vor avea de ales. Pentru că vor putea să ia banii pe care statul i-ar fi cheltuit și să meargă oriunde aleg ei să fie tratați. Banii ar urma alegerea pacientului”, a mai spus deputatul USR.

Argumentele conducerii Ministerului Sănătății nu au convins însă pe toată lumea.

Din sistemul sanitar a venit reacția de respingere din partea sindicatului Sanitas, al angajaţilor din sistemul public de sănătate şi de asistenţă socială. Reprezentanții Sanitas se plâng, într-un comunicat de presă, că nu au fost consultați și că se urmărește doar direcționarea către sectorul privat a fondurilor publice în detrimentul instituţiilor de stat.

În condiţiile în care în anul 2020 şi în următorii ani vor fi alocate programelor naţionale de sănătate aceleaşi sume de bani ca până acum (sau chiar mai mici în unele cazuri), este evident că accesul egal al spitalelor publice şi al celor private la aceste resurse va direcţiona, practic, mai mulţi bani către sectorul privat. Şi nu avem nicio certitudine că va exista o creştere similară a numărului de pacienţi care vor apela la serviciile medicale private, renunţând la gratuitatea oferită de spitalele publice", susțin sindicaliştii din sănătate.

Sanitas afirmă că serviciile medicale private pot fi contractate doar în completarea serviciilor publice şi doar acolo unde acestea lipsesc, potrivit prevederilor legale.

Ori, acest principiu este încălcat chiar de către cei chemaţi vremelnic să administreze sistemul public de sănătate prin asumarea unor astfel de iniţiative legislative", susțin reprezentanții Sanitas.

În plan politic, PSD a anunţat că se opune proiectului și vorbește de „privatizarea" programelor de sănătate care ar face ca serviciile de sănătate să devină accesibile doar persoanelor cu venituri mari.

PSD se opune categoric proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate. Sănătatea este un drept constituțional garantat pentru TOȚI cetățenii, nu doar pentru cei cu venituri mari, așa cum vrea PNL! Pe înțelesul tuturor, privatizarea programelor de sănătate publică înseamnă ca bugetul pentru tratamentele mai scumpe sau cele de urgență să se împartă și cu spitalele private. Deci în mod evident vor rămâne mai puțini bani la spitale de stat. Altfel spus, vor fi mai puțini pacienți care se vor putea trata GRATUIT la stat și din ce în ce în ce mai mulți pacienți care vor trebui să se trateze CONTRA-COST în clinicile sau spitalele private", și-a anunțat PSD nemulțumirea pe paginea de Facebook.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG