Linkuri accesibilitate

10.000 de dispăruți la inundațiile din Libia. Un sfert din orașul Derna, distrus


Un sfert din orașul Derna, din estul Libiei, a fost distrus după ce barajele au fost rupte de furtună, a anunțat marți administrația locală, iar Crucea Roșie a anunțat că 10.000 de oameni sunt dați dispăruți în toată țara în urma inundațiilor.

Cel puțin 1.000 de cadavre au fost deja recuperate doar în orașul Derna, iar oficialii se așteaptă ca numărul morților să fie mult mai mare, după ce furtuna Daniel a traversat Marea Mediterană într-o țară care se prăbușește după mai bine de un deceniu de conflict.

Un jurnalist Reuters în drum spre Derna, un oraș de coastă cu aproximativ 125.000 de locuitori, a văzut vehicule răsturnate pe marginea drumurilor, copaci doborâți și case abandonate și inundate.

„M-am întors de la Derna. Este dezastruos. Cadavre zac peste tot - în mare, în văi, sub clădiri", a declarat pentru Reuters la telefon Hichem Abu Chkiouat, ministrul aviației civile și membru al comitetului de urgență din administrația care controlează orașul.

„Numărul de cadavre recuperate în Derna este de peste 1.000”, a spus el. „Nu exagerez când spun că 25% din oraș a dispărut. Multe, multe clădiri s-au prăbușit".

Abu Chkiouat a spus mai târziu pentru Al Jazeera că se așteaptă ca numărul total al morților din țară să ajungă la peste 2.500, pe măsură ce numărul persoanelor dispărute crește.

„Putem confirma din sursele noastre independente că numărul persoanelor dispărute ajunge până acum la 10.000”, a declarat reporterilor Tamer Ramadan, șeful unei delegații a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilunii Roșii (IFRC) din Tunisia.

Un alt videoclip distribuit pe Facebook, pe care Reuters nu l-a putut verifica independent, arată zeci de cadavre acoperite cu pături pe trotuare.

Convoaie de ajutor și asistență se îndreptau spre oraș.

Libia este împărțită politic între est și vest, iar serviciile publice s-au prăbușit de la o revoltă susținută de NATO din 2011, care a provocat ani de conflict.

Guvernul de la Tripoli, recunoscut la nivel internațional, nu controlează zonele de est, dar a trimis ajutoare către Derna. Cel puțin un zbor cu ajutoare a plecat marți din orașul de vest Misrata, a declarat un jurnalist Reuters aflat în avion.

Alte țări, inclusiv Statele Unite, au anunțat că vor ajuta.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG