„Este un simbol pentru PSD”, le-a spus Marcel Ciolacu colegilor de partid reuniți în ședința Consiliului Politic Național de la Palatul Parlamentului.
Sediul din Băneasa reprezintă o moștenire a epocii Năstase, fiind sediul de suflet al fostului premier și președinte PSD, care a fost condamnat în două rânduri de justiția din România.
Liviu Dragnea, fost lider PSD, l-a folosit cu predilecție între 2018 și 2019, mutând multe acțiuni importante ale partidului din Kiseleff spre Băneasa. Ultima conferință de presă susținută de Liviu Dragnea înainte de a fi condamnat în dosarul angajărilor fictive a fost din sediul din Băneasa, chiar în seara în care partidul a pierdut alegerile europarlamentare – 26 mai 2019.
În sediul din Băneasa a fost cantonată în 2019 și echipa coordonată de Sebastian Ghiță, fost deputat PSD, fugit între timp din România, care se ocupa de promovarea mesajelor online.
Tot în sediul din Băneasa își desfășoară activitatea departamentele de specialitate ale PSD. De când partidul a intrat la guvernare alături de PNL, întâlnirile sunt inexistente, susțin surse din conducerea social-democraților.
La bază, sediul din PSD a fost un bloc de nefamiliști. În oferta de vânzare publicată de Romaero - Compania Aerospațială din România nu apare mențiunea sediul PSD, ci „bloc de nefamiliști”.
Partidul l-a renovat pe interior și exterior și i-a adăugat o copertină de când îl folosește. Dovada se vede în faptul că Romaero vinde un alt bloc de nefamiliști de lângă sediul PSD din Băneasa, dar valoarea acestuia este cu 30% mai mică.
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, se va ocupa de întreaga operațiune de achiziție a sediului din nordul Capitalei. Decizia a fost luată în ședința de luni a Consiliului Politic Național al PSD.
Anunțul de vânzare a fost pus de Romaero în urmă cu șase zile, pe 5 octombrie.
Romaero a anunțat că va fi o licitație deschisă cu strigare pentru cămin nefamiliști nr. 1, compus din teren intravilan în suprafață de 2.405 mp și cămin cu suprafața construită de 810,38 mp și suprafața desfășurată de 4.051 mp. Prețul de pornire al licitației este de 14,8 milioane de lei plus TVA.
Garanția de participare la licitație este de 15% din prețul de ofertă al activului, respectiv 2,2 milioane de lei (440.000 euro), iar taxa de participare la licitație este de 1.000 de lei.
Licitația deschisă cu strigare va avea loc pe 21 noiembrie la sediul Romaero.
Lege cu dedicație pentru partide
PSD a cumpărat sediul central din Kiseleff nr. 10, după ce Parlamentul a votat o lege cu dedicație. Partidele au primit dreptul, printr-o lege votată în 2013, să cumpere sediile de la RAAPPS, dar cu plata în rate pentru o perioadă de trei ani, cu un avans de 10%. Într-o evaluare din 2010, sediul PSD din Kiseleff era cotat la 900.000 de dolari.
Social-democrații nu au cumpărat și terenul din jurul clădirii, dar îl au în concesiune de la RAAPPS.
Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, declara în 2017 că partidul intenționează să cumpere și sediul din Băneasa. Afirmația a fost făcută după ce subvenția partidelor a început să crească. Intenția nu s-a materializat până la condamnarea sa la închisoare în dosarul fraudei subvenției de partid.
Conform datelor de la ministerul de Finanțe, consultate de Europa Liberă, PSD a avut în 2021 un excedent financiar de peste 22 milioane de lei (4,4 milioane de euro).
Partidul a primit anul trecut o subvenție de la bugetul de stat de peste 90 milioane de lei (16 milioane de euro), iar datoriile istorice care ar trebui plătite într-o perioadă de până într-un an sunt de peste 11 milioane de lei (2,2 milioane de euro).
PNL nu a cumpărat sediul central din Modrogan, care se află în continuare în proprietatea Regiei Autonome – Administrarea Patrimoniului de stat (RA-APPS).