Linkuri accesibilitate

Cehia, Polonia, Slovenia. Călătorie periculoasă la Kiev. Perspectiva unei „forțe de menținere a păcii”


Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, premierul ceh Petr Fiala, premierul sloven Janez Janša, premierul polonez Mateusz Morawiecki, alături de premierul ucrainean Denis Şmihal și președintele Volodimir Zelenski după întâlnirea de la Kiev.
Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, premierul ceh Petr Fiala, premierul sloven Janez Janša, premierul polonez Mateusz Morawiecki, alături de premierul ucrainean Denis Şmihal și președintele Volodimir Zelenski după întâlnirea de la Kiev.

„Obiectivul principal” al vizitei efectuate marți de liderii din Cehia, Polonia și Slovenia a fost de a le spune ucrainenilor că „nu sunt singuri” în lupta lor împotriva invaziei rusești. Aceștia s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu premierul Denis Șmîhal.

Vizita celor trei premieri a reprezentat o demonstrație de sprijin „fără echivoc” pentru Ucraina, în timp ce Rusia își continuă asaltul asupra țării.

„Scopul vizitei este de a exprima sprijinul fără echivoc al Uniunii Europene pentru Ucraina, pentru libertatea și independența sa”, a declarat Petr Fiala, premierul Cehiei.

Liderii de la Kiev au lăudat curajul acestora pentru a-și arăta susținerea, menționând o călătorie lungă și periculoasă cu trenul până la Kiev, în timp ce în capitala ucraineană începea starea de asediu de 35 de ore.

Vizita premierilor din Cehia, Polonia și Slovenia este prima a unor lideri occidentali în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

„Admirăm lupta voastră curajoasă. Știm că și voi luptați pentru viețile noastre. Nu sunteți singuri, țările noastre sunt alături de voi”, afirmă premierul ceh Petr Fiala, potrivit unui tweet.

Mateusz Morawiecki, premierul polonez, a declarat că Europa nu va mai fi niciodată la fel dacă va pierde Ucraina. În schimb, continentul ar fi o „versiune învinsă, umilită și patetică a ceea ce a fost”.

„Vrem ca Ucraina să obțină foarte repede titlul de candidat la Uniunea Europeană, vrem să o invităm în UE, pentru că ea reprezintă valorile europene. Nu vă vom lăsa niciodată singuri, pentru că știm că luptați nu numai pentru libertatea și siguranța voastră, ci și pentru noi”, a completat premierul de la Varșovia.

„Vizita dumneavoastră este expresia puternică a sprijinului pentru Ucraina”, le-ar fi spus președintele ucrainean celor trei premieri, potrivit BBC.

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a scris pe Twitter că au fost discutate sancțiuni „devastatoare” împotriva Rusiei, inclusiv „recunoașterea Rusiei ca sponsor al terorismului”.

Explozii auzite în timpul întâlnirii

Câteva explozii puternice au fost auzite în Kiev, din cauza luptelor de la marginea de vest a capitalei, în timpul întâlnirii oficiale dintre liderii celor trei țări UE cu oficialii ucraineni.

După întâlnirea cu cei trei premieri, Volodimir Zelenski a postat pe Facebook un video în care i-a invitat „pe toți prietenii Ucrainei” să viziteze Kievul.

„Aici poate fi periculos. Pentru că cerul nostru nu este încă închis pentru rachetele și avioanele rusești. Decizia de a ne întări arsenalul aerian nu a fost încă luată. Nu am primit avioane. Dar... Știți cu siguranță că ochii tuturor oamenilor din lume sunt acum ațintiți asupra capitalei noastre, asupra ucrainenilor. Așa că toți cei care sunt alături de noi vor primi recunoștință. Nu doar a noastră, ci și a altor națiuni ale lumii”, a spus Zelenski.

Uniunea Europeană a menționat că politicienii din Polonia, Cehia și Slovenia nu aveau un mandat special, dar că liderii de la Bruxelles erau la curent cu această călătorie, deoarece a fost menționată în timpul summit informal al UE de la Versailles, care a avut loc săptămâna trecută.

Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Marcin Przydacz, a recunoscut că deplasarea a fost riscantă, dar a declarat că „merită să o facă de dragul valorilor”. Potrivit acestuia, rușii au fost anunțați că vizita va avea loc.

Cei trei prim-miniștri au fost însoțiți și de alți oficiali ai guvernelor lor, precum vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez de guvernământ Lege și Justiție.

Oficialii polonezi au subliniat că fratele său geamăn, fostul președinte Lech Kaczynski, a luat de asemenea parte la o altă călătorie riscantă în Georgia, în timpul invaziei ruse din 2008.

În timpul întâlnirii de la Kiev, Jaroslaw Kaczynski a declarat că o misiune internațională de menținere a păcii cu capacitate militară ar trebui trimisă în Ucraina.

Toți cei trei lideri au fost susținători vocali ai Ucrainei în ultimele săptămâni. Prim-ministrul sloven a declarat săptămâna trecută că UE ar trebui să trimită un mesaj puternic că Ucraina va primi în cele din urmă statutul de membru.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat că această vizită reprezintă un gest puternic și important de solidaritate cu Ucraina.

„Securitatea Ucrainei este securitatea europeană; prin urmare, trebuie să facem tot ce este posibil pentru a-i ajuta să supraviețuiască acestui atac bolnav și barbar al Rusiei”, a declarat el pentru BBC.

Ultimii locuitori din Irpin, lângă Kiev, au rămas printre ruine și cadavre
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG