Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski se va adresa Congresului SUA. Casa Albă pregătește noi ajutoare militare pentru Ucraina


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, fotografiat în Kiev, Ucraina, pe 14 martie 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, fotografiat în Kiev, Ucraina, pe 14 martie 2022.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa miercuri membrilor Congresului din SUA, după ce marți acesta a vorbit în fața parlamentului canadian, iar săptămâna trecută în fața celui britanic.

Discursul susținut de Zelenski are loc în contextul intensificării luptelor dintre Rusia și Ucraina și pe fondul nevoii de sprijin militar și umanitar.

Ulterior susținerii discursului lui Zelenski, președintele Joe Biden intenționează să anunțe un ajutor suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru securitatea Ucrainei, relatează The New York Times, citând oficiali de la Casa Albă.

În fruntea listei de echipamente militare de care are nevoie Ucraina se află mai multe baterii antiaeriene.

„Congresul, țara noastră și lumea admiră curajul dat de poporul ucrainean, care a luptat cu rezistență și hotărâre în fața războiului neprovocat, vicios și ilegal al Rusiei”, au transmis liderii democrați într-o scrisoare adresată membrilor Congresului SUA.

Respect și admirație pentru poporul ucrainean

„Pe măsură ce războiul continuă în Ucraina și din respect și admirație pentru poporul ucrainean, îi invităm toți membrii Camerei Reprezentanților și Senatului să participe la un discurs virtual, rostit de președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei miercuri, 16 martie, la ora 9:00 dimineața (n.r. 15:00 ora României)”, se arată în continuarea scrisorii.

Zelenski le-a cerut liderilor NATO și din Occident să închidă cerul deasupra Ucrainei, însă aceștia s-au arătat reticenți în a lua o asemenea decizie, de teama unui conflict direct cu Rusia.

Luni, un bombardament cu rachete al armatei ruse a avut loc asupra unei baze militare ucrainene din apropierea graniței cu Polonia, un membru NATO. În urma atacului, cel puțin 35 de oameni au fost uciși, iar alți 134 au fost răniți.

După discursul lui Vladimir Zelenski, Comisia de afaceri externe a Camerei Reprezentanților, va audia, miercuri, mai mulți experți pe tema „Primelor semne ale crimelor de război și abuzurilor față de drepturile omului comise de armata Rusiei în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei”.

Ultimii locuitori din Irpin, lângă Kiev, au rămas printre ruine și cadavre
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00

În ultima săptămâna, președintele Ucrainei a vorbit în fața mai multor instituții politice din Occident, ținând discursuri încărcate de emoții și folosindu-se de ocazii să le reamintească liderilor din Occident de pericolul impus de Rusia nu doar Ucrainei, ci și restului lumii.

Marți, 15 martie, Volodimir Zelenski a ținut o conferință virtuală în fața Parlamentului Canadei, unde a fost întâmpinat cu aplauze în masă. Zelenski a făcut un apel la sentimentele politicienilor canadieni pentru a înțelege dificultățile emoționale experimentate atât de acesta, cât și de cetățenii țării sale.

„Imaginează-ți că la 4 dimineața, fiecare din voi începeți să auziți sunete de explozii, explozii puternice, vă puteți imagina cum voi sau copiii voștri aud aceste explozii?”, a declarat Zelenski.

Acesta a continuat spunând că mai multe rachete de croazieră au lovit țara sa, iar copiii ucraineni încă întreabă ce se întâmplă în timp ce oamenii urmăresc înspăimântați la televizor cum infrastructura este lovită de atacurile Rusiei, iar oameni inocenți mor.

„Puteți să vă imaginați cum vă sunați alte țări prietenoase și le rugați ‘să închidă cerul ca să pună capăt bombardamentelor’?”, a punctat acesta.

Potrivit lui Zelenski, aproximativ 97 de copii au murit de când Rusia a lansat ofensiva împotriva Ucrainei.

Miercurea trecută, președintele Ucrainei a vorbit în fața parlamentarilor britanici, adunați în Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentului Marii Britanii. În timpul discursului său, acesta l-a citat pe Winston Churchill, fost premier al Marii Britanii în perioada celui de-al Doilea Război Mondial: „Vom lupta în păduri, pe malurile mării și pe străzi”, înainte de a concluziona că Ucraina a decis „să fie liberă”.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG