Linkuri accesibilitate

Lideri PNL din Iași critică o posibilă cooptare a lui Chirica, fost PSD


Mihai Chirica, primarul din Iași, fost membru PSD, este contestat de mai mulți lideri locali ai PNL
Mihai Chirica, primarul din Iași, fost membru PSD, este contestat de mai mulți lideri locali ai PNL

Prim-vicepreședintele PNL Iași, Alexandru Muraru, consideră că eventuala primire în PNL a primarului Mihai Chirica, fost membru PSD, este „o eroare politică majoră'', făcând referire la dosarul penal pe care îl are, la faptul că nu-și poate justifica averea, că a fost sancționat pentru declarații rasiste și că a eșuat în mandatul de primar.

„Universul politic al lui Chirica arată exact ca cel al lui Radu Mazăre, al Gabrielei Firea sau al Olguței Vasilescu: clanuri, rețele, clientelă cotropitoare. Un asemenea personaj nu va fi niciodată un liberal!'', a scris Muraru pe Facebook, joi dimineață.

Liberalul Muraru susține că o eventuală candidatură a lui Mihai Chirica din partea PNL va decredibiliza pentru mulți ani organizația.

„Se va termina prost, în oricare scenariu. Una este să susții un proiect politic sau o oportunitate de moment și alta este să primești în rândul Partidului Național Liberal un fost vicepreședinte național PSD. O ipostaziere a Gabrielei Firea și a Olguței Vasilescu la Iași, un personaj crescut de baronul Gheorghe Nichita, validat de protipendada PSD'', a mai scris Alexandru Muraru.

El reamintește că Mihai Chirica a fost parte a echipei cu care Liviu Dragnea a ajuns președinte PSD, fiind de partea celor care „ticluiau în laboratoarele PSD cum să destructureze justiția, statul de drept, să modifice legi care să-i grațieze, să scoată România din Uniunea Europeană''.

Prim-vicepreședintele PNL Iași mai spune că mandatul de primar al lui Chirica nu este unul eficient și că este un personaj politic controversat.

„Actualul primar este implicat în numeroase scandaluri imobiliare și financiare, are o avere pe care nu o poate justifica, este inculpat într-un dosar penal pe rolul Parchetului Iași, iar recent a fost condamnat pentru declarații rasiste de către CNCD. Insultele, jignirile, răfuielile cu presa, intimidarea oamenilor de afaceri sunt la ordinea zilei'', a mai scris Muraru.

Alexandru Muraru neagă, de asemenea, că ar exista o apropiere între Mihai Chirica și președintele Klaus Iohannis, așa cum a lăsat să se înțeleagă primarul din Iași.

Și consilierul judeţean PNL Iaşi, Vasile Cotiugă, este împotriva cooptării lui Mihai Chirica în partid și a unei candidaturi la primăria Iași susținute liberali.

Cotiugă a afirmat că asocierea cu fostul PSD-ist este o greşeală cât „o gaură neagră” din partea PNL Iaşi și că unii liberali s-au lăsat păcăliți de sondajele de opinie care îl dau câștigător al primăriei Iași pe Chirica.

„Este greu de crezut că unii liberali au crezut în sondajele care îl dau pe Chirică câștigător la Primaria Iași. Chirica are încă o încredere de 40% doar din prisma calității lui de fost psd-ist, căci sondajele respective au atins și masivele grupuri de psd-iști din cartierele periferice ale Iașului. Dar, ca viitor candidat din partea PNL Iași va avea undeva sub 15%! Căci nu îl vor votat nici psd-iștii, dar nici liberalii! Va lua voturi doar de la cei care habar nu au de la ce partid va candida Chirica, ei fiind obișnuiți cu Chirica, marele psd-ist”, a scris liberalul Vasile Cotiugă pe contul de Facebook.

Cotiugă susține că „cea mai mare greseala” a PNL Iași este că „nu își respectă oamenii și crezul politic”.

Primarul Mihai Chirica, demisionar din PSD, a anunțat, pe 19 februarie, că va candida la primăria Iași „alături de președintele Klaus Iohannis și de parteneri onorabili”.

Cu excepția invocării numelui președintelui Iohannis, Mihai Chirica, în comunicatul trimis presei de Primăria din Iași, nu spune nimic de PNL și nu face nicio referire la eventuale negocieri purtate cu filiala locală a liberalilor, condusă de Costel Alexe, ministrul propus pentru mediu, care va candida la președinția Consiliului județean Iași.

Anunțul lui Mihai Chirica a venit după ce deputatul de Iași Marius Bodea a confirmat cooptarea lui Chirica la PNL. Bodea se pregătea pentru nominalizarea în cursa pentru Primăria Iași. Într-o declarație pentru Ziarul de Iași, Bodea afirmă: „conducerea centrală a PNL, în prezenţa domnului Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi, mi-a prezentat decizia de a-l aduce în PNL Iaşi pe domnul Mihai Chirica şi de a-l desemna candidat pentru un nou mandat de primar”.

Bodea mai spune că decizia de a-l aduce pe Chirica la PNL „îl mâhnește profund” și că nu a fost asumată și explicată de colegii săi.

XS
SM
MD
LG