Linkuri accesibilitate

Liderii mondiali au decis: mai multă asistență pentru Ucraina, mai multe sancțiuni pentru Rusia


Președintele SUA, Joe Biden, aici într-o discuție telefonică cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în Biroul Oval de la Casa Albă, din Washington
Președintele SUA, Joe Biden, aici într-o discuție telefonică cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în Biroul Oval de la Casa Albă, din Washington

Președintele american Joe Biden și aliații și-au reiterat marți angajamentul de a oferi Ucrainei asistență de securitate, economică și umanitară printr-un apel video securizat marți, a declarat Casa Albă.

La discuția de marți, prin apel video securizate, care i-a inclus pe liderii mai multor țări europene, alături de cei ai Canadei și Japoniei, liderii „și-au afirmat solidaritatea” cu poporul ucrainean și au condamnat suferința provocată ucrainenilor de forțele ruse.

Ei au discutat, de asemenea, despre „angajamentele lor diplomatice” și despre impunerea unor „costuri economice severe pentru a trage Rusia la răspundere”.

Liderii au fost de acord să continue discuțiile.

La apel au participat premierul canadian Justin Trudeau, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi, premierul japonez Fumio Kishida, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, președintele polonez Andrzej Duda, președintele României Klaus Iohannis și premierul britanic Boris Johnson.

SUA vor trimite și mai multă artilerie în Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat că intenționează să trimită și mai multă artilerie în Ucraina.

Biden a declarat că SUA vor trimite mai multe sisteme de artilerie în Ucraina pe fondul ofensive reînnoite a Rusiei în est.

La sosirea în Portsmouth/ New Hampshire, Biden a fost întrebat de jurnaliști dacă intenționează să aprovizioneze Ucraina cu și mai multă artilerie, la care a răspuns „da” înainte de a se îmbarca.

Cel mai recent pachet de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari al administrației către Ucraina a început să sosească în Ucraina, inclusiv echipamente mai grele, cum ar fi 11 elicoptere Mi-17, 18 tunuri Howitzer de 155 mm și alte 300 de drone Switchblade.

De la începutul administrației Biden, SUA au oferit 3,2 miliarde de dolari în ajutor de securitate Ucrainei, inclusiv 2,6 miliarde de dolari de la începutul conflictului pe 24 februarie.

„Ceea ce am făcut acum este exact ceea ce președintele a făcut de la bun început. Adică oferă asistență semnificativă de securitate, asistență economică și sprijin poporului ucrainean", a declarat luni secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

„Și vom continua să facem exact asta”, a adăugat ea.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere o pauză umanitară în Săptămâna Mare

Antonio Guterres a cerut Rusiei o pauză umanitară de patru zile cu ocazia sărbătorilor de Paștele creștin ortodox, dacă de cel catolic, al ucrainenilor, nu a fost posibil.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat ofensiva rusă din estul Ucrainei și a cerut un armistițiu de patru zile pentru a marca Săptămâna Mare a Bisericii Ortodoxe.

„În loc de sărbătorirea unei noi vieți, acest Paște coincide cu o ofensivă rusă în estul Ucrainei”, a spus Guterres.

„Concentrarea intensă a forțelor și a puterii de foc face această bătălie inevitabil mai violentă, sângeroasă și distructivă.”

El a cerut o „pauză umanitară” din Joia Mare până în Duminica Paștelui, pe 24 aprilie, pentru a permite deschiderea unei serii de coridoare umanitare.

El spune că Organizația Națiunilor Unite este gata să trimită de joi până duminică convoaie de ajutor umanitar către oamenii din zonele cel mai afectate precum Mariupol, Herson, Donețk și Luhansk.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG