Linkuri accesibilitate

Liderii NATO și UE salută victoria lui Joe Biden în alegerile din SUA


Ursula von der Leyen și Charles Michel

O serie de mesaje de felicitare au curs după ce sâmbătă Joe Biden a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Printre ele se numără și cele venite de la aliații tradiționali ai Statelor Unite, NATO și Uniunea Europeană.

„Salut cu căldură alegerea lui Joe Biden ca următorul președinte al Statelor Unite. Îl cunosc pe domnul Biden ca un puternic susținător al NATO și al relației transatlantice.

Conducerea SUA este la fel de importantă ca oricând într-o lume imprevizibilă și aștept cu nerăbdare să colaborez foarte strâns cu președintele ales Biden, vicepreședintele ales Kamala Harris și noua administrație pentru a consolida în continuare legătura dintre America de Nord și Europa", a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a subliniat importanța consolidării alianței NATO și rolul jucat de ea pentru securitatea globală.

„O alianță NATO puternică este bună pentru America de Nord și bună pentru Europa. Împreună, aliații NATO reprezintă aproape un miliard de oameni, jumătate din puterea economică mondială și jumătate din puterea militară mondială. Avem nevoie de această forță colectivă pentru a face față numeroaselor provocări cu care ne confruntăm, inclusiv o Rusie mai asertivă, terorism internațional, amenințări cibernetice și balistice și o schimbare a echilibrului global de putere odată cu creșterea Chinei. Putem fi siguri și de succes numai dacă ne confruntăm împreună cu aceste provocări", a încheiat liderul alianței militare.

Mesaje au venit și de la liderii europeni Charles Michel și Ursula von der Leyen.

„Luăm act de ultimele evoluții din procesul electoral. Pe această bază, UE îi felicită pe președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris pentru că au obținut suficiente voturi electorale. (...)

UE subliniază, încă o dată, angajamentul său față de un parteneriat transatlantic puternic și este gata să lucreze cu președintele ales, noul Congres și noua Administrație", a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel.

Un mesaj de felicitare a venit și de la președintele Comisiei Europene care a subliniat importanța întăririi relației bilaterale.

„Îl felicit cu căldură pe domnul Joe Biden pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din SUA și aștept cu nerăbdare să-l întâlnesc cât mai curând posibil.

Uniunea Europeană și Statele Unite sunt prieteni și aliați, cetățenii noștri împărtășind cea mai profundă legătură. Împreună am construit un parteneriat transatlantic fără precedent înrădăcinat în istoria comună și valori comune ale democrației, libertății, drepturilor omului, justiției sociale și economiei deschise. Acest parteneriat a susținut ordinea internațională bazată pe reguli liberale de zeci de ani și rămâne un pilon al stabilității, securității și prosperității pe ambele părți ale Atlanticului", a subliniat Ursula von der Leyen în mesajul său de felicitare.

Ea a subliniat și provocările comune pe care cele două părți trebuie să le rezolve în următoarea periadă.

„Comisia Europeană este pregătită să intensifice cooperarea cu noua administrație și noul Congres pentru a aborda provocările presante cu care ne confruntăm și în special: combaterea pandemiei COVID-19 și a consecințelor sale economice și sociale, combaterea schimbărilor climatice împreună, promovarea unei transformări digitale care să fie în beneficiul oamenilor , consolidarea securității noastre comune, precum și reformarea sistemului multilateral bazat pe reguli", a întărit liderul Comisiei Europene.

Aliații Statelor Unite, din Europa până în Extremul Orient, l-au felicitat pe Joe Biden ca pe următorul președinte american, Germania vorbind despre „un nou și pasionant capitol” în relațiile transatlantice, în vreme ce liderii niponi au promis să conlucreze cu el pentru „pace, libertate și prosperitate în regiunea indo-pacifică”.

Deși mulți aliați s-au grăbit să-i adreseze mesaje călduroase lui Biden imediat după ce a fost declarat învingător la 7 noiembrie, alți lideri europeni și mondiali proeminenți fie au păstrat tăcerea, fie au emis declarații de sprijin mai temperate.

La Moscova, Kremlinul nu publicase nici un fel de declarație până duminică la prânz.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG