Liderii PSD vor ca discuțiile despre rezultatele alegerilor din București să înceteze după deciziile luate astăzi, iar scandalul declanșat de Gabriela Firea să nu fie asociat în continuare cu partidul. Conducerea PSD a hotărât să susțină demersul de anulare a alegerilor în Sectorul 1 și plângerea penală depusă de primarul Tudorache, dar nu a stabilit să ceară și renumărarea voturilor pentru Primăria Capitalei sau reluarea alegerilor.
„Să terminăm cu circul!" și „Stop joc! Până aici”, au fost mesajele transmise de liderii PSD la finalul discuțiilor cu primarii de sector și cu Gabriela Firea. Aceștia susțin că „partidul a arătat frauda” care a existat în București la alegerile locale, dar că subiectul trebuie să scadă în intensitate în perioada următoare.
Prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu a declarat că plângerea penală depusă la Sectorul 1 și începerea unei anchete in rem trebuie să se desfășoare „fără presiune politică”.
„Vrem să înlăturăm toate aceste semne de întrebare, dubii, care cu fiecare oră care trece sunt tot mai mari, apar dovezi. Este foarte bine că s-a deschis un dosar, trebuie să fie cercetate toate aceste fapte. Apar dovezi că au apărut furturi. Asemenea lucruri, într-o țară a Uniunii Europene, nu își au locul”, a declarat Sorin Grindeanu.
Liderii PSD au explicat și reacția de miercuri seara, când la Antena 3 au fost difuzate imagini din Biroul Electoral al Sectorului 1.
„Intervențiile de ieri seara de la televiziuni au fost la cald, am văzut imaginile care ni s-au părut șocante, cum umblau unii la sacii cu procese verbale. Nu am știut cine sunt acele personaje, ni s-a transmis că reprezentantul PSD fusese trimis acasă. După începerea anchetei Parchetului General, nu mai este treaba PSD, avem o anchetă în curs”, a adăugat un lider PSD pentru Europa Liberă.
Planul G. Firea pentru a contesta rezultatul alegerilor
Gabriela Firea le-a transmis liderilor PSD că se consideră nedreptățită și consideră că a câștigat alegerile în Capitală.
„A fost un atentat la siguranță națională. Eu am predat totul la Primărie, dar nu sunt relaxată că în țară nu mai este democrație. În București nu au fost alegeri libere și corecte, primarii aleși nu sunt legitimi”, a declarat Gabriela Firea la finalul discuțiilor din Kiseleff.
Împreună cu avocații săi a rămas ca această să vină cu o soluție pentru calea de urmat în privința contestării alegerilor.
Planul Gabrielei Firea vizează contestarea alegerilor din cauza faptului că nu toți cetățenii au avut posibilitatea să își exprime votul. Însă opțiunea de moment a lui Firea ia în calcul și faptul că a expirat termenul până la care putea cere renumărarea voturilor sau al prezentării de nereguli.
„Este posibil ca Firea să conteste alegerile la Înalta Curte, pe motiv că mii de oamenii nu au avut putut să voteze la alegerile locale din cauza că erau izolați medical. Sunt acele persoane aflate în spitale sau izolate la domiciliu. S-a vorbit de aproximativ șase mii de persoane care sunt în această situație, care au cerut să voteze, iar acest drept constituțional nu li s-ar fi asigurat de către Guvern, cel care a organizat alegerile. Firea și avocații săi vor depune o plângere”, au dezvăluit pentru Europa Liberă surse din conducerea PSD.
Potrivit surselor citate, un demers similar va întreprinde și candidatul PSD pentru Primăria Sectorului 3, Aurelian Bădulescu.
Primarii de Sector reclamă fraude
După ce au pierdut alegerile în Sectoarele 5 și 6, Daniel Florea și Gabriel Florea au cerut și ei renumărarea voturilor de la alegerile locale.
„A părut că este o treabă organizată ca rezultatul votului să fie viciat. La sectorul 6, procesele verbale care în mod normal ar fi trebuit să le primim la două trei ore după încheierea procesului electoral a doua zi încă veneau. Aceste informații legate de pierderea sacilor cu buletine nule, eu am văzut-o astăzi. Nu vi se pare că este o fraudă, buletine de vot care au dispărut? Aici este vorba de un furt”, a fost poziția lui Gabriel Mutu.
D. Tudorache: Procurorii au ridicat hardul de la Primărie
Dan Tudorache susține că reprezentantul său în biroul electoral de sector a văzut imaginile difuzate de Antena 3 la televizor și nu a știut ce s-a întâmplat.
„La acea intrare există un jandarm cu un registru, iar fiecare persoană care ajunge în dreptul acelei uși trebuie să fie trecut în registru. Și eu am fost cu o zi înainte pentru că a existat o renumărare la o secție, mi-a permis să urmăresc renumărarea din tocul ușii. Mi-a spus că nu am voie să intru în acea cameră și eram candidat la primărie. Cei care au intrat în acea cameră sunt trei membrii USR, plus președintele Biroului electoral al Sectorului 1 și un reprezentant tehnic al Biroului electoral de sector. De ce au intrat, de ce au scos acel sac din acea încăpere, era singura monitorizată. Azi dimineață a fost ridicat hardul prin ordonanță a procurorului, la opt dimineața, hardul de la toată clădirea”, a povestit candidatul PSD Sector pentru Primăria Sectorului 1.
Potrivit acestuia, imaginile care au ajuns în mass-media sunt filmări de pe ecranele de supraveghere.
„Nu s-a intrat pe hard, când te uiți pe un monitor nu le alterezi”, a precizat Dan Tudorache.
PSD Sector 1 a contestat alegerile, după ce Biroul Electoral a anunțat că ele au fost câștigate de Clotilde Armand, susținută de USR-PLUS și PNL.
Facebook Forum