Nancy Pelosi știe că imediat după ce procedura de inculpare a președintelui Clinton a fost inițiată și după ce Camera Reprezentanților l-a găsit vinovat, popularitatea lui a crescut. Mai știe și că în anii ’90, după ce l-au inculpat pe Clinton, republicanii au avut pierderi substanțiale în alegeri.
Acestea sunt argumentele politice pe care Nancy Pelosi nu le invocă public. Ceea ce ea spune este că declanșarea unei proceduri de inculpare în Camera Reprezentanților are potențial să divizeze și mai mult țara. Firește, contextul politic este ca -la fel ca și în cazul Clinton – inculparea președintelui Trump ar putea fi aprobată în Cameră, dar nu ar avea șanse în Senat, unde republicanii conduc.
Dar poziția lui Nancy Pelosi va diviza și ea ceva, și anume propriul partid, unde nu puțini – inclusiv deputați – și-au făcut din inculparea lui Trump un obiectiv politic. Această aripă nu va agrea ceea ce președinta Camerei a spus, chiar dacă recunosc că Pelosi face un calcul politic viabil.
Mulți spun însă că inculparea președintelui este o datorie civică. Probabil însă că momentul critic, așteptat de toți este raportul investigatorului independent Robert Mueller. Dacă acesta stabilește că președintele s-a făcut vinovat de delicte penale și cum acesta nu poate fi inculpat, conform directivelor Ministerului Justiției, se impune și se justifică procedura de inculpare în Cameră.
Dacă însă Mueller arată că Trump nu este vinovat de delicte penale, în contextul anchetei cu privire la amestecul Rusiei în alegeri, atunci republicanii și președintele vor declanșa o ofensivă și pune anchetele democraților în defensivă. Nancy Pelosi știe că acela va fi momentul critic, care va influența opinia publică și că a vorbi acum despre inculpare este riscant politic.