Dodik a făcut declarația după ce miercuri, când s-a aflat de victoria lui Trump, încinsese un chef la Banja Luka, capitala etnicilor sârbi bosniaci, unde a proiectat simboluri ale victoriei lui Trump pe clădirea administrației regionale.
„Din moment ce ambasada SUA din Sarajevo nu a organizat o sărbătoare pentru victoria lui Donald Trump, m-am decis să o fac eu, în calitate de președinte al Republicii Srpska”, a scris Dodik într-una dintre cele șapte postări X dedicate lui Trump, amintește publicația Balkan Insight.
Înainte de petrecerea de miercuri la prânz, Dodik și-a adunat susținătorii în fața Palatului Președintelui din Banja Luka, centrul administrativ al Republicii Srpska, unde a ținut un discurs de celebrare purtând șapca de baseball roșie MAGA a lui Trump.
„Pentru Republika Srpska și pentru mine personal, victoria lui Trump simbolizează o întoarcere la valorile care ne sunt dragi - familia, libertatea de alegere și dreptul de a-și păstra propriile tradiții”, a declarat Dodik.
Noi sancțiuni pentru anturajul lui Dodik
La 6 noiembrie, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat o persoană fizică și o societate pe lista de sancțiuni pentru presupusul rol pe care l-ar fi jucat în sprijinirea președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik, și a fiului său în eludarea sancțiunilor americane.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că persoana și compania adăugate pe lista de sancțiuni fac parte din „rețeaua de patronaj" a lui Dodik.
„Această corupție a subminat încrederea publică în instituțiile statului Bosnia și Herțegovina (BiH) și în statul de drept", a declarat Miller. „Rețeaua Dodik a urmărit o strategie agresivă pentru a eluda sancțiunile SUA, și anume prin restructurarea și reînființarea unor entități corporative pentru a ofusca controlul și a transfera activele companiilor de la entitățile desemnate."
Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce Dodik l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din SUA.
Dodik face deja obiectul unor sancțiuni din partea SUA și a Marii Britanii pentru acțiuni despre care guvernele occidentale afirmă că vizează secesiunea Republicii Srpska de Bosnia-Herțegovina. El s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în februarie și a reafirmat că Republika Srpska nu va participa la sancțiunile internaționale împotriva Moscovei - cum nu o face nici Serbia.
Statele Unite afirmă că Milorad Dodik a subminat acordul de la Dayton din 1995, care a pus capăt războiului bosniac din 1992-1995. Milorad Dodik neagă că Republika Srpska a urmărit vreodată o politică de secesiune sau a contestat suveranitatea și integritatea teritorială a Bosniei în temeiul acordului de la Dayton.
Bucurie și în Albania, tot la „sancționați”
Între timp - notează Balkan Insight, revenirea lui Trump la Casa Albă a fost salutată și în Albania, unde un alt politician sancționat de SUA, liderul Partidului Democrat de opoziție, Sali Berisha, care în 2021 a fost inclus pe lista neagră a Washingtonului pentru „implicare în acte de corupție", a scris pe Facebook pentru a saluta victoria republicanului.
„În numele Partidului Democrat, partidul-frate al Partidului Republican, îl felicit din toată inima pe Donald Trump pentru victoria istorică a celui de-al 47-lea președinte al SUA... și îmi exprim convingerea că relațiile tradiționale dintre cele două țări vor cunoaște evoluții excelente", a declarat Berisha, care se află în arest la domiciliu la Tirana.
Trump a fost felicitat și de Ilir Meta, șeful Partidului Libertății din opoziție, care se află în arest pentru acuzații de corupție.
Articol preluat de la Europa Liberă Moldova.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.