Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce ordine de criză a dat ministrul Educației, Ligia Deca, pentru încheierea anului școlar. Fără probe orale la Bac


Ministrul Educației, Ligia Deca, evită deocamdată prelungirea cursurilor, deși mai sunt doar 5 zile până la vacanță, iar cei mai mulți elevi nu au încheiate mediile la majoritatea materiilor.
Ministrul Educației, Ligia Deca, evită deocamdată prelungirea cursurilor, deși mai sunt doar 5 zile până la vacanță, iar cei mai mulți elevi nu au încheiate mediile la majoritatea materiilor.

În plină criză, ministrul Educației, Ligia Deca, a emis mai multe ordine prin care simplifică felul în care se pot încheia mediile elevilor, dar și calendarele înscrierilor la principalele examene. Dacă greva va continua și după săptămâna viitoare, cursurile vor trebui prelungite.

Ministerul Educației continuă să propună măsuri de criză care schimbă sau chiar anulează anumite etape pe care ar trebui să le parcurgă elevii și candidații la concursul de titularizare.

Astfel, într-un proiect de ordonanță de urgență publicat vineri după amiază, Ministerul Educației propune anularea evaluării elevilor de clasa a VI-a, la probele de Limbă și Comunicare și Matematică și Științe.

Această evaluare a fost amânată deja de două ori, ultima dată pentru 12-13 iunie. Ministerul Educației susține că această evaluare nu mai este posibilă în toate școlile, din cauza grevei.

În al doilea rând, Ministerul Educației propune echivalarea probelor orale la bacalaureat cu notele din timpul liceului, respectiv la Limba Română, Limba maternă și competențe digitale.

Nu în ultimul rând, Ministerul Educației propune în proiectul de ordonanță de urgență reducerea examenului de titularizare în învățământ la o singură probă scrisă. Astfel, aproape 33.000 de candidați pentru un post de titular nu vor mai fi inspectați.

În schimb, Ministerul Educației nu a precizat cât va menține în dezbatere publică acest proiect de ordonanță de urgență.

Incertitudinea încheierii mediilor

Pe lângă incertitudinea majoră legată de încheiarea situației școlare a absolvenților claselor a VIII-a și susținerea principalelor examene naționale - Evaluarea Națională și Bacalaureatul - și părinții celorlalți elevi se întreabă cum și dacă pot încheia copiii anul școlar.

În ultimele zile, ministrul Educației a elaborat multe ordine, publicate deja în Monitorul Oficial, privind încheierea anului școlar.

Protestul profesorilor din București.
Protestul profesorilor din București.

Astfel, unul dintre ele prevede că pentru elevii care termină clasa a VIII-a și a XII-a, mediile pot fi încheiate până la data de 13 iunie. Vineri ar fi trebuit să fie ultima zi de școală pentru elevii de clasa a VIII-a.

Totodată, un alt ordin, emis și el în plină criză de ministrul Educației, prevede prelungirea perioadei până la care se pot înscrie elevii atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat. Noul termen este 13 iunie pentru ambele examene.

Calendarul actualizat pentru Evaluarea Națională:

  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română - probă scrisă​
  • 21 iunie 2023: Matematica - probă scrisă​
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă - probă scrisă​
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor​
  • 28 iunie 2023 (orele 16:00 - 19:00) + 29 iunie 2023 (orele 8:00 - 12:00): Depunerea contestațiilor​
  • 29 iunie - 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor​
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Ministerul Educației a stabilit un nou calendar pentru Bacalaureat:

  • 14 - 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
  • 15 - 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
  • 16 - 20 iunie 2023: evaluarea competențelor digitale - proba D
  • 21 - 23 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C.

Un alt ordin, emis tot joi, modifică regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Acest ordin prevede că „în anul școlar 2022 - 2023, numărul minim de note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.”

Încheierea unei medii cu doar două note s-a mai făcut în timpul pandemiei de Covid.

Același ordin de modificare a regulamentului prevede clar că mediile pot fi încheiate doar de cadrul didactic ce predă materia respectivă.

Așadar, de exemplu, un profesor de Istorie care nu se află în grevă nu poate încheia media la Limba Română sau altă materie.

Ministerul Educației a explicat într-un comunicat că „modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.”

Totodată, a fost eliminată obligația validării situației școlare a elevilor în Consiliul profesoral, mediile se pot încheia astfel direct de către profesor, dacă acesta nu este în grevă.

Europa Liberă l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al Ministerul Educației, Larisa Gojnete, ce se întâmplă cu elevii care se află în stare de corijență, au note sub 5 și ar fi putut ca în ultimele săptămâni de școală să-și îmbunătățească situația pentru a promova anul școlar cu bine.

Reprezentantul Ministrului Educației a precizat: „Elevii aflaţi în situaţie de corigenţă vor avea cu cel puţin un calificativ/o notă în plus faţă de numărul minim de calificative/note, ultimul calificativ/ultima notă fiind acordat/ă, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului şcolar. Prevederea este în vigoare.”

Altfel spus, elevii în stare de corijență mai au la dispoziție doar săptămâna viitoare să obțină note bune, dacă profesorii care ar trebui să-i evalueze sunt prezenți la ore.

Europa Liberă l-a întrebat pe profesorul de Istorie Marcel Bartic dacă elevii pot încheia anul școlar curent, în caz că greva va continua.

El spune că, potrivit regulamentului, un elev este considerat absolvent (doar) dacă are toate mediile încheiate.

„Probabil este o etapă care se va amâna până după sfârșitul grevei”, explică profesorul.

Cu alte cuvinte, dacă greva cadrelor didactice nu se va încheia până la finalul săptămânii viitoare, cursurile ar putea fi prelungite.

Marcel Bartic crede că ultimele ordine de ministru emise de Ligia Deca încearcă să forțeze încheierea situației școlare.

„Cred ca este cea mai gravă situație cu care sistemul nostru de învățământ s-a confruntat până acum, având în vedere faptul ca examenele naționale sunt în pericol iar răspunsul decidenților politici este complet neconvingător. Cred ca nu au efectiv soluții și trag de timp”, conchide profesorul Marcel Bartic.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG