Linkuri accesibilitate

Polonia și țările baltice cer o linie de apărare terestră a UE la granița cu Rusia și Belarus


Un ofițer al poliției de frontieră poloneze dirijează mașinile care vin din Ucraina la punctul de trecere a frontierei din Medyka, Polonia, 24 februarie 2022 (imagine de arhivă).
Un ofițer al poliției de frontieră poloneze dirijează mașinile care vin din Ucraina la punctul de trecere a frontierei din Medyka, Polonia, 24 februarie 2022 (imagine de arhivă).

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au cerut miercuri Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul graniței UE cu Rusia și Belarus pentru a proteja Uniunea de amenințările militare și alte activități dăunătoare din partea Moscovei.

Liderii celor patru țări spun, într-o scrisoare adresată președinților Comisiei Europene și Consiliului European, că de proiect ar beneficia toate statele membre ale UE și cei 450 de milioane de cetățeni ai Uniunii, potrivit Reuters și dpa.

„Construirea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia și Belarus va aborda nevoia stringentă și urgentă de a proteja UE de amenințările militare și hibride”, se arată în scrisoarea celor patru lideri din Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Amenințările hibride se referă la o combinație de mijloace militare și nemilitare, precum și la mijloace ascunse și deschise, inclusiv dezinformarea, atacurile cibernetice, presiunea economică și împingerea migranților peste frontiere.

„Amploarea și costurile acestui efort comun necesită o acțiune dedicată a UE pentru a-l sprijini atât politic, cât și financiar”, se mai arată în scrisoare.

Unii diplomați UE au estimat costul construirii unei astfel de linii defensive pe teren de-a lungul frontierei UE de 700 de kilometri cu Rusia și Belarus la aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Investițiile europene în apărare și finanțarea acestora vor fi unul dintre principalele subiecte de discuție între liderii UE la summit, în contextul în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în al treilea an, iar Moscova intensifică operațiunile hibride împotriva Occidentului.

Apelul pentru realizarea unei linii de apărare terestră finanțată în comun de UE la granița de est a Uniunii vine după o inițiativă anterioară a Greciei și Poloniei. Cele două țări au propus un sistem de apărare aeriană a UE, după modelul sistemului israelian Iron Dome. Acest sistem ar coordona apărarea aeriană realizată acum individual de țările europene.

„Trebuie folosite măsuri extraordinare, deoarece frontiera externă a UE trebuie protejată și apărată cu mijloace militare și civile”, se mai arată în scrisoarea celor patru țări.

Potrivit documentului, planificarea și executarea liniei de apărare de la granița estică a UE ar trebui să se facă în coordonare cu NATO și cerințele sale militare.

Polonia și statele baltice sunt printre cei mai vocali susținători ai Ucrainei în războiul declanșat de Rusia, în 2022.

Pledoaria lor vine înaintea summitului al liderilor UE programat pentru joi și vineri, unde urmează să se pună de acord în privința funcțiilor de top ale Uniunii Europene, care să țină seama de rezultatul alegerilor europene din 9 iunie.

Liderii europeni urmează să discute și războiul Israel-Hamas, finanțarea industriei de apărare, competitivitatea economică, precum și agenda strategică comună pentru următorii cinci ani.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este, de asemenea, așteptat la Bruxelles pentru a semna un acord de securitate cu UE și pentru a-i informa pe liderii europeni despre situația de pe frontul din Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG