Linkuri accesibilitate

Lipsă de personal medical în plin val IV | Spitalele militare anti-Covid funcționează sub capacitate


Cele trei spitale militare modulare de tratare a pacienților Covit - de la Ana Aslan, Timișoara și Constanța au personal insuficient pentru a interna pacienți pe toate paturile disponibile
Cele trei spitale militare modulare de tratare a pacienților Covit - de la Ana Aslan, Timișoara și Constanța au personal insuficient pentru a interna pacienți pe toate paturile disponibile

Două dintre spitalele de campanie ale MAPN au fost deschise pentru bolnavii Covid în ultimele zile. Despre cel de-al treilea, de la Constanța, autoritățile spun că nu au încă nevoie. MAPN spune că lipsa personalului este cea mai mare problemă.

Cel mai mare spital modular militar de tratare a bolnavilor Covid este amplasat în curtea Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni. El funcționează ca secție externă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” și a fost deschis prima dată pe 17 aprilie 2020.

După două rânduri de reamenajări, a fost redeschis la finalul săptămânii trecute și pus la dispoziția bolnavilor de Covid, după ce numărul de cazuri de infectări cu Covid din București a explodat. În prezent, este ocupat în proporție de 90% în secția de Boli Infecțioase (doar 29 de paturi) și 100% în cea ATI.

Spitalul are 155 de paturi, distribuite în trei secții:

  • Secția Boli Infecțioase prevăzută cu 120 paturi (nu toate sunt funcționale), destinată pentru internarea pacienților confirmați cu COVID-19 cu forme de boală medie si severă;
  • Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) care dispune de 23 de locuri de internare pentru pacienții cu formă severă și critică de COVID 19;
  • Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) dispune de 12 paturi pentru evaluare inițială.

Din cele 120 de paturi amplasate la secția de boli infecțioase, sunt avizate pentru funcționare doar 32, din lipsă de personal. Celelalte două secții (ATI și UPU) funcționează la capacitate maximă.

Activitatea din spitalul Covid de la Ana Aslan este asigurată de 85 de cadre din Spitalul Militar Central (medici, asistenți medicali, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri și operatori medicali). Reprezentanții MAPN au precizat pentru Europa Liberă că spitalul a făcut angajări temporare pe perioada stării de alertă. Pe site-ul instituției sunt și acum posturi scoase la concurs.

„Resursa de personal este asigurată preponderent de Spitalul Militar Central și presupune un efort uriaș din partea personalului medical și administrativ al acestuia care, cu aceiași oameni, a asigurat, practic, pentru mai mult de un an, funcționarea a două spitale”, se arată în răspunsul dat Europa Liberă

Spitalul modular Ana Aslan din subordinea Spitalului Militar Central are o secție de ATI cu 12 paturi ocupată complet la momentul realizării articolului
Spitalul modular Ana Aslan din subordinea Spitalului Militar Central are o secție de ATI cu 12 paturi ocupată complet la momentul realizării articolului

Inițial, spitalul modular de la Ana Aslan a fost organizat în corturi militare dar, după ce o furtună a pus la pământ întreaga organizare, conducerea militară a luat decizia modernizării spitalului Covid.

Lucrările s-au desfășurat în două etape. Până la 1 august 2020 au fost reproiectate circuitele, reamenajat amplasamentul și s-a dispus refacerea infrastructurii de utilități și înlocuirea parțială cu containere medicale a corturilor în care erau îngrijiți pacienții.

În a doua etapă, finalizată la 1 noiembrie 2020, containerele au luat locul complet corturile rămase și a fost asamblată o instalație de distribuție pentru gaze medicinale cu 60 de prize de oxigen, conectate la un rezervor de oxigen lichefiat de mare capacitate.

Laboratorul de analize medicale a fost dotat cu analizoare de biochimie, hematologie, coagulare, gazometrie și aparat pentru RT PCR. În acest laborator au fost procesate, într-un singur an, peste 300.000 de analize.

Sistemul medical modular Timișoara - la jumătate din capacitate

Un alt spital militar modular funcționează pe lângă Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara, din 21 iulie anul trecut, pe stadionul CFR.

Toate cele trei spitale medicale au secții de ATI. La Otopeni și Timișoara, acestea sunt folosite și ocupate la capacitate maximă.
Toate cele trei spitale medicale au secții de ATI. La Otopeni și Timișoara, acestea sunt folosite și ocupate la capacitate maximă.

Are următoarea structură:

  • Modul de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) - 10 paturi operaționalizate pentru pacienții cu formă severă și critică de COVID 19;
  • Secție de boli infecțioase cu:
  1. 54 paturi operaționalizate conectate la oxigen medical cu flux înalt (destinate pentru internarea pacienților confirmați cu COVID-19 cu forme de boală medie si severă)
  2. 54 de paturi fără suport rețea de oxigen, cu posibilitatea asigurării de butelii portabile (destinate pentru internarea pacienților confirmați cu COVID-19 cu forme de boală ușoară și medie) - pregătite pentru a fi operaționalizate daca situația epidemiologică o impune;

În acest moment, în spitalul de la Timișoara pot fi tratați bolnavi în 54 de paturi în cadrul secției de boli infecțioase (jumătate din capacitate) și 10 paturi în cadrul modulului ATI(capacitate completă). 71 de cadre medicale (medici, asistenți medicali, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), unii detașați sau angajați temporar deservesc pacienții Covid din spitalul militar din Timișoara.

La această dată, gradul de ocupare este de 63% pe secția de boli infecțioase și 100% în modului ATI.

Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament Constanța - nefolosit

Al treilea spital militar de campanie a fost amenajat pe stadionului Portul – Constanța, funcționează ca secție externă a Spitalului Militar de Urgență Constanța (SMUCT) și a fost operaționalizat pe data de 27 septembrie 2020.

În prezent, acesta nu are pacienți, în urma deciziei Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență. Reprezentanții MAPN spun că, dacă li se cere, pot deschide spitalul în maximum 72 de ore.

Capacitatea totală a spitalului de la Constanța este de de 120 de locuri, dar numărul de paturi care poate fi operaționalizat în maxim 72 de ore este de 56 de paturi (din care 20 de paturi cu oxigen) cu personalul existent în acest moment. Pentru operaționalizarea întregului număr de paturi ar fi necesare resurse umane care depășesc posibilitatea spitalului de la Constanța

Întreaga facilitate este organizată într-un grup modular de containere care au înlocuit structura temporară de tip cort instalată inițial pe acest amplasament. Întreaga facilitate a fost proiectată de la zero și racordată la toate utilitățile necesare, incluzând instalație de oxigen.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG