Linkuri accesibilitate

Lista de import a PSD pentru CGMB: Petre Roman, alături de foști sportivi și actori


Sloganul sub care candidează Gabriela Firea pentru un nou mandat de primar general
Sloganul sub care candidează Gabriela Firea pentru un nou mandat de primar general

Primarul general Gabriela Firea a prezentat luni lista pe care PSD o propune pentru Consiliul General al Municipiului București, o listă care se remarcă prin lipsa unor nume cunoscute din PSD București ci prin numeroase importuri - de la primul premier postdecembrist, Petre Roman, la foști sportivi sau oameni din teatru precum Monica Davidescu.

„Personalități marcante ale țării și Capitalei ni se alătura pentru a continua ceea ce am început acum 4 ani: modernizarea Bucureștiului!Depunem împreună, în aceste momente, lista pentru viitorul Consiliu General, pe care se află : Petre Roman - prim ministru al României (1990-1991), îndrăgita actriță Monica Davidescu, oamenii de sport și fair-play : Elisabeta Lipă, Cornel Dinu, Dumitru Dragomir, Anghel Iordănescu, Daniel Pancu, regizorul Sorin Ilieșiu, alături de cadre medicale, profesori, juriști, ingineri.

Așa cum am lucrat în ultimii 4 ani, așa vom lucra și în următorii 4 în Consiliul General: voi propune numai proiecte benefice pentru oameni, pentru fiecare bărbat, femeie sau copil din Capitală, și mă bazez pe echipa mea de consilieri generali pentru a le putea transpune în realitate", a arătat Gabriela Firea.

În afară de poziția lui Petre Roman, care deschide lista pentru CGMB, nu este cunoscut și cum sunt poziționați restul celor prezentați pentru a se putea face o imagine clară privind cine se află pe locurile eligibile.

Dintre cei nominalizați remarcăm personaje care în ciuda legăturilor cu fotbalului precum Anghel Iordănescu (fost antrenor al naționalei României și al Stelei București) au și un trecut în politică important. El a fost senator de Ilfov din partea PSD din 2008 până în 2009 când a demisionat și a susținut candidatura lui Traian Băsescu în alegerile parlamentare. Ulterior, a fost unul dintre oamenii care i-au stat alături lui Gabriel Oprea în UNPR, fiind și candidat în alegerile europarlamentare din 2019.

Dumitru Dragomir, fost președinte pe la FC Oltul Scornicești la Victoria București (echipa de fotbal a Miliției), apoi președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal a fost la rândul său implicat în politică alături de Corneliu Vadim Tudor în PRM, fiind deputat între 2000 și 2008. În 2004 a candidat la Primăria București din partea PRM. El are o condamnare de patru ani de închisoare cu executare, în primă instanță, în dosarul vânzării drepturilor de televizare.

Elisabeta Lipă este una din cele mai renumite canotoare din lume, cu 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase olimpiade. A fost ministru al Sportului în guvernul tehnocrat, apoi a condus Clubul Sportiv Dinamo.

Cornel Dinu este legat tot de clubul Dinamo unde a fost pe rând fotbalist, antrenor sau administrator delegat. El a mai deținut și funcția de secretar de stat în Ministerul Sporturilor imediat după revoluția din 1989, respectiv între anii 1990-1992.

În schimb, Daniel Pancu reprezintă Rapidul pe lista PSD la alegerile pentru CGMB fiind unul din cei mai apreciați foști fotbaliști ai echipei din Giulești. Chiar în urmă cu câteva zile, el a fost numit antrenor la echipa de prima ligă Politehnica Iași.

Regizorul Sorin Ilieșiu a fost director de imagine la Studiourile cinematografice Buftea (1979-1990) și s-a remarcat în primii ani ai tranziției drept una din cele mai dure voci împotriva comunismului. A fost membru fondator al Alianței Civic și autor al Raportului neoficial de condamnare a comunismului ca nelegitim și criminal. În 2015 a demisionat din PNL, din partea căruia era senator, și a intrat în PSD.

XS
SM
MD
LG