Linkuri accesibilitate

Lista documentelor găsite la vila lui Donald Trump: materiale „top secret” și zeci de dosare golite


Fostul președinte american Donald Trump ar fi plecat de la Casa Albă în luna ianuarie 2021 cu de o serie de documente ce trebuiau returnate Arhivelor Naționale imediat după terminarea mandatului său, potrivit anchetatorilor americani.

Un tribunal din Statele Unite ale Americii a publicat vineri lista cu materiale confiscate de FBI, luna trecută, de la reședința Mar-a-Lago a lui Donald Trump din Florida.

Agenți FBI au adunat 33 de cutii de documente, inclusiv zeci de dosare goale ce conțineau informații clasificate, potrivit dosarului.

Mai multe documente secrete sau top secrete au fost, de asemenea, recuperate din biroul lui Trump. Fostul președinte al Statelor Unite neagă orice încălcare a legii.

Printre obiectele recuperate în urma percheziției se numără:

  • 3 documente marcate ca fiind confidențiale;
  • 17 documente marcate ca fiind secrete;
  • 7 documente marcate ca fiind strict secrete;
  • 43 de dosare goale cu etichete cenzurate;
  • 28 de dosare goale cu eticheta „De returnat secretarului/consilierului militar”.

La plecarea sa din funcție, președinții SUA sunt obligați să returneze toate documentele și emailurile la Arhivele Naționale.

Departamentul de Justiție al SUA încearcă să stabilească dacă Donald Trump și-a încălcat îndatoririle de președinte prin a lua cu el documentele imediat după ce a părăsit Casa Albă, în ianuarie 2021.

În paralel, procurorii americani susțin că Trump și avocații săi nu au reușit să furnizeze în mod voluntar documente relevante și „probabil au ascuns sau eliminat” mai multe dovezi în speranța că vor bloca ancheta.

Donald Trump a respins acuzațiile și a susținut că le-a furnizat procurorilor toate documentele din posesia sa.

În total, agenții FBI au recuperat în luna august aproximativ 1.500 de documente, precum și dosare clasificate goale, din biroul lui Donald Trump.

Cronologia evenimentelor

Scandalul a început în luna ianuarie 2022, când Arhivele Naționale au recuperat 15 cutii de dosare ale Casei Albe de la Mar-a-Lago. Agenția americană a transmis atunci că unele din documentele primite fuseseră rupte în două de președintele american.

La o lună distanță, în februarie, apar informații potrivit cărora mai multe dosare clasificate au fost găsite într-o ascunzătoare din vila Mar-a-Lago a lui Donald Trump, iar Arhivele Naționale i-au cerut Departamentului de Justiție să investigheze cauza.

Au urmat câteva luni de investigații și de dezbatere în spațiul public, timp în care un oficial de rang înalt și trei agenți FBI s-au deplasat la Mar-a-Lago pentru a examina o serie de documente aflate la subsolul casei.

Potrivit lui Donald Trump, el le-a spus investigatorilor să îl contacteze dacă au nevoie de orice formă de ajutor.

Pe 8 august, zeci de agenți FBI au percheziționat locuința sa din Florida și cau confiscat zeci de cutii ce conțineau dosare strict secrete, potrivit mandatului de percheziție.

Patru zile mai târziu, oficialii americani au făcut public mandatul de percheziție, ce constată că autoritățile au găsit 11 tipuri de documente clasificate.

La finalul lunii august, un judecător i-a cerut Departamentului de Justiție să facă publică o listă cu documentele confiscate la vila lui Trump pentru a informa mai bine publicul cu privire la detaliile aflate într-un caz de notorietate internațională.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG