Linkuri accesibilitate

„Liste negre" lansate de protestatarii anti-carantină de la Timișoara


Câteva sute de persoane au protestat, luni noapte, în fața clădirii în care locuiește primarul Timișoarei Dominic Fritz.
Câteva sute de persoane au protestat, luni noapte, în fața clădirii în care locuiește primarul Timișoarei Dominic Fritz.

Printre pancarte, vuvuzele și măști incendiate, cei care contestă restricțiile COVID la Timișoara recurg și la metoda de intimidare și manipulare a „listelor negre ale dușmanilor". În acest caz, liste cu personalități din Timișoara spre care ar trebui să se îndrepte ura protestatarilor.

Aceștia sunt oamenii care ne înjură", spune postarea de pe grupul de Facebook „Timișoara fără restricții”, care postează fotografii cu 29 de persoane acuzate că „jignesc toți protestatarii”, „scriu despre oamenii care suferă"...

Postarea a fost distribuită și de unul dintre cei prezenți pe liste, diplomatul Vasile Popovici.
Postarea a fost distribuită și de unul dintre cei prezenți pe liste, diplomatul Vasile Popovici.

Postarea inițială, ștearsă între timp din contul atribuit unei Cosmina Enache" a fost distribuită intens zilele acestea în grupurile online ale protestatarilor.

Plângere penală

Galeria foto distribuită pentru a face cunoscute figurile celor care ar trebui fugăriți" de protestatari conține personalități precum diplomatul Vasile Popovici, scriitorii Marcel Tolcea și Robert Șerban, profesioniști din diverse domenii ca Monica Potcovaru, Liliana Jawwash, Daniela Dărămuș ș.a.

Vasile Popovici a adresat miercuri comandantului Poliției Județene o plângere pentru a identifica persoana care a întocmit și a difuzat lista, precum și pentru deschiderea unui dosar de urmărire penală.

Liste cu intelectuali luați în vizor n-a mai făcut nimeni în România de la începutul anilor '90, când Vadim Tudor a publicat o asemenea listă în „România Mare”. Aceste metode de înfierare fascistă sunt caracteristice regimurilor totalitare și au menirea să incite la violență”, a comentat diplomatul.

Marcel Tolcea consideră că o listă întocmită de o persoană mai nervoasă decât ar trebui, nu e neapărat un lucru de luat în seamă”. Scriitorul întrevede însă natura politică a mesajului de incitare la ură, și menționează membri ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) ca autori morali:„Grav e că, la o zi după o asemenea poveste, liderii AUR din Timiș nu spun nimic. Ceea ce înseamnă că mesajul a devenit unul politic prin asumarea tacită”, a declarat Tolcea pentru Europa Liberă.

Manifestările de acest gen se adaugă altor atitudini similare care vizează etnia unor persoane publice. Printre acestea, și primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În Timișoara, participanții la proteste au dat foc măștilor de protecție.
În Timișoara, participanții la proteste au dat foc măștilor de protecție.

Vizite nocturne la domiciliul primarului

Protestatarii din Timișoara, câteva zeci în timpul după-amiezilor de 28 și 29 martie, când au dat foc măștilor de protecție în Piața Operei sau în fața Prefecturii, s-au distins de protestatarii din alte orașe prin vizitele nocturne sub geamurile locuinței primarului, care i-au speriat pe vecinii acestuia.

Scandările xenofobe au curs minute în șir: „Să nu uiți, Herr Fritz / Timișoara nu-i Auschwitz” , „Herr Fritz nu uita/Timișoara nu-i a ta. Numeroase comentarii referitoare la alungarea primarului fiindcă e german au fost proliferate atât în timpul protestelor, cât și pe Facebook, pe forumurile publicațiilor online și pe unele pagini ca demnitatea.info care scria în 29 martie, cu un joc de cuvinte amenințător, „F(e)riți-vă, cântă cocoșii!”. Pe forumuri, se regăsesc porecle batjocoritoare și instigatoare la dispreț, din păcate nemoderate, ca Fritz-Șpritz, Fritz-Spitz-Litz-Heil Wuhan, Fritz egal Hitler, cât și îndemnuri violente ca „Marș în Germania!”, „Fritz la spitalul de nebuni!”.

Printre participanții la manifestațiile anti-carantină, jurnaliștii de la deBanat l-au identificat pe Ioan Nasleu, fostul director de la Piețe S.A., recent demis și cercetat pentru delapidare. Nasleu s-a remarcat ca om de încredere al fostului primar Nicolae Robu, care îndemnă, la rândul lui, la revoltă împotriva carantinei și împotriva succesorului său.

La manifestările împotriva primarului au contribuit, voluntar sau involuntar, și reprezentanți ai PNL: președintele Consiliului Județean Alin Nica s-a pronunțat public împotriva carantinei, cu unele reproșuri la adresa primarului și a lui Raed Arafat, stimulând o acțiune în instanță pentru prelungirea de 3 zile a carantinei la Timișoara și în localitățile periurbane, dispusă de la București.

Curtea de Apel București a anulat, în primă instanță, prelungirea deja efectuată de 72 de ore. Alin Nica continuă conflictul cu Arafat, chemându-i și pe alții să acționeze: „Propun în baza acelui document (sentința), tragerea la răspundere a lui Raed Arafat, de către dvs. în numele timișorenilor… În ceea ce privește prejudiciile create, eu sau Consiliul Județean nu-l putem da în judecată, însă acest lucru poate fi făcut de către HoReCa, centre de sport sau alți antreprenori afectați”, a comentat președintele Consiliului Județean Timiș pe Facebook.

Nelipsit la proteste este liberalul Narcis Nagy, apropiat al senatorului PNL de Timiș, Ben-Oni Ardelean.

Opțiuni absurde: între Dumnezeu și virus

Replica primarului Dominic Fritz la vizitele de noapte la domiciliul său a venit pe Facebook și la conferința de presă săptămânală.

„Protestele împotriva restricțiilor au fost deturnate spre naționalism, xenofobie și antisemitism. Sunt atacați președintele Iohannis, secretarul de stat Arafat, actrița Maia Morgenstern, eu. Ieri la Pitești s-a strigat împotriva maghiarilor, în alte orașe s-au adunat chiar în fața spitalelor și s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură și discriminare împotriva străinilor și a cadrelor medicale. (…). Recunosc că mă mâhnește faptul că și în acest oraș al deschiderii, al toleranței, există niște antreprenori ai urii care se folosesc de nemulțumirea reală a oamenilor pentru o alt fel de agendă”, a declarat Dominic Fritz în fața jurnaliștilor.

Primarul Dominic Fritz a povestit la conferința de presă că o femeie l-a întrebat dacă crede în Dumnezeu sau în virus. „Se vrea să facem alegeri false între Dumnezeu și virus, între libertate și sănătate, între sănătate și economie, între români adevărați și străini. Toate aceste alegeri false au un singur scop: să ne dezbine. Cred că nu trebuie să cădem în această capcană…Degeaba învingem pandemia, dacă moare democrația”, a spus Fritz. De altfel, la protestele din Timișoara cea mai mare pancartă purta mesajul „Fără frică de COVID/Căci IUBIREA e un zid”.

Rata de infectare în Timișoara și în zonele carantinate din jur se află în scădere. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât, miercuri, ridicarea măsurii de carantinare în zona metropolitană Timișoara cu începere de la miezul nopții.

XS
SM
MD
LG