Linkuri accesibilitate

Lituania acuză UE că își compromite credibilitatea prin lipsa de acțiune în Belarus


Liderii Uniunii Europene în cadrul unui summit în format videoconferință
Liderii Uniunii Europene în cadrul unui summit în format videoconferință

Lipsa de acțiune a Uniunii Europene în criza din Belarus compromite credibilitatea politicii externe, spune ministrul lituanian de Externe într-un interviu în Financial Times în care cere liderilor europeni să ofere un „ajutor concret” opoziției de la Minsk și să contracareze influenţa Rusiei în Belarus.

„Uneori acționăm prea târziu și măsurile noastre sunt fragmentate și nu fac nicio impresie asupra societății sau a celor la putere", s-a plâns Linas Linkevicius.

„Când nu suntem verticali în fața în fața angajamentelor noastre naționale, ne distrugem fundația", spune oficialul lituanian. „Poporul belarus nu trebuie să se simtă părăsit".

Miniștrii de externe din țările UE au convenit să impună sancțiuni împotriva celor responsabili pentru falsificarea rezultatelor alegerilor din Belarus și pentru acțiunile violente față de protestatarii majoritar pașnici în încercarea de a îi forța să organizeze noi alegeri care să fie libere și corecte.

Cu toate acestea, lista sancțiunilor nu a fost încă definitivată.

Estonia, Letonia și Lituania, din proprie inițiativă, au impus sancțiuni împotriva a 30 de oficiali din Belarus, în frunte cu președintele Aleksandr Lukașenka.

XS
SM
MD
LG