Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de protestatari pe străzile din Minsk în timp ce opoziția pune presiune pe Lukașenka să cedeze puterea


Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă pentru un al patrulea weekend consecutiv în mai multe zone din capitala Minsk în timp ce opoziția face un nou efort pentru a spori presiunea pe președintele Lukașenka care este tot mai contestat în interior și mai izolat în exteriorul țării.

Serviciul din Belarus al Radio Europa Liberă a arătat că zeci de persoane au fost arestate în Minsk, iar confruntări între protestatari și forțele de ordine au avut loc în orașele Grodno (vest) și Mogilev (est). Demonstrații s-au desfășurat și în Gomel.

Mai multe coloane de protestatari au mărșăluit prin Minsk spre centrul orașului, purtând steaguri alb-roșii care au devenit un simbol al protestelor și scandând „Trăiască Belarusul" și „Rușine" printre alte sloganuri.

Mii de protestatari au ajuns și în fața palatului prezidențial care a fost păzit de forțe speciale ale poliției cu garduri metalice și tunuri de apă.

La începutul zilei, forțele speciale au fost văzute în timp ce montau sârmă ghimpată în jurul mai multor clădiri guvernamentale și monumente din centrul capitalei, în timp ce polițiști erau întâlniți la stațiile de metrou.

Filmări postate pe Telegram arată vehicule blindate ce sunt plasate în mai multe zone din Minsk.

Aleksandr Lukașenka, care conduce cu o mână forte Belarusul din 1994, a refuzat să poarte discuții cu opoziția și a respins organizarea unui nou scrutin după ce alegerile din 9 august au fost denunțate drept viciate. El susține că a câștigat alegerile prezidențiale cu 80% din voturi, dar opoziția și observatorii externi acuză fraude.

Opoziția mai solicită eliberarea prizonierilor politici și o anchetă independentă privind represiunea violentă care a dus la arestarea mii de persoane după alegeri.

Între timp, principalul lider al opoziției Svetlana Țihanovksaia a afirmat că țara se află într-o „criză politică profundă".

„Belarușii s-au schimbat, s-au trezit", spune opozanta aflată în exil la Vilnius, adăugând că „e imposibil să forțezi populația să se retragă".

Aceste proteste reprezintă cea mai mare provocare la adresa lui Lukașenka în cei 26 de ani de condus Belarusul.

Sâmbătă, două manifestații neautorizate au fost organizate separat în Minsk de către studenți și de către mișcări feminine. Agențiile de presă au relatat că zeci de studenți au fost târâți pe jos și urcați cu forța în dubele poliției.

Agenția Interfax a citat un reprezentant al poliției care a afirmat că 25 de studenți au fost eliberați ulterior, în timp ce alți 9 rămân în custodia poliției.

Protestele nu au fost limitate doar la Capitală, cu câteva sute de persoane care au participat și la un miting în orașul sudic Homel, sâmbătă, unde poliția a reținut două persoane.

Țihanovskaia va merge săptămâna viitoare în Polonia pentru discuții cu oficiali de rang înalt. Olga Kovalkova, unul din principalii reprezentanți ai opozantei, a fost nevoită să fugă în Polonia sâmbătă. Ea a relatat că a fost forțată de autorități să părăsească Belarusul fiind dusă cu forța de serviciile de inteligență la graniță după ce a stat zile în arest.

Zeci de mii de persoane ies de patru săptămâni pe străzile principalelor orașe din țară pentru a protesta împotriva rezultatului, cerând demisia lui Lukașenka și organizarea de noi alegeri libere.

Mare parte din Europa, precum și Statele Unite și alte state, au refuzat să recunoască alegerile și au criticat represiunea asupra protestatarilor și a opoziției și dinainte și de după alegeri.

Într-un comunicat din 1 septembrie, experții ONU pentru drepturile omului au transmis că au strâns 450 de cazuri documentate de folosire a torturii și de rele tratamente asupra protestatarilor arestați după alegeri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG