Linkuri accesibilitate

Structura hidraulică a orașului Krivoi Rog a fost deteriorată de atacul cu rachete rusești
Structura hidraulică a orașului Krivoi Rog a fost deteriorată de atacul cu rachete rusești

Război în Ucraina | Structura hidraulică din Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski, distrusă de 8 rachete rusești. Un pod, luat de ape

Ziua 203 a invaziei: Președintele Volodimir Zelenski afirmă că aproximativ 8.000 de km pătrați au fost eliberați în contraofensiva din nord-estul Ucrainei, iar circa jumătate din suprafață a fost stabilizată.

Evenimentele zilei - 14 septembrie

12:11 14.9.2022

Putin a luat primele măsuri împotriva consiliului care i-a cerut demisia

Un grup de politicieni locali din Sankt Petersburg, care a cerut demiterea președintelui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina, se confruntă cu riscul dizolvării consiliului districtual, a declarat unul dintre membri.

Nikita Yuferev a declarat că un judecător a decis, marți, că o serie de ședințe anterioare ale consiliului au fost invalide, deschizând calea pentru ca acesta să fie desființat de guvernatorul regional, transmite Reuters.

Un alt membru al consiliului, Dmitri Palyuga, a declarat că aceeași instanță l-a amendat apoi cu 47.000 de ruble (780 de dolari) pentru că a „discreditat” autoritățile, cerând înlăturarea lui Putin. Alți patru membri ai consiliului local Smolninskoye urmează să se prezinte în instanță în următoarele două zile.

Săptămâna trecută, deputații municipalității Smolninskoye din Sankt Petersburg au făcut apel la Duma de Stat pentru a depune acuzații de trădare de stat împotriva lui Vladimir Putin și a-l deposeda de putere, citând o serie de motive, inclusiv pierderile militare ale Rusiei în Ucraina și daunele aduse economiei sale de sancțiunile occidentale.

Un alt deputat local a declarat că 65 de reprezentanți municipali din Sankt Petersburg, Moscova și alte câteva regiuni au semnat o petiție prin care este cerută demisia acestuia.

Reuters notează că, deși nu reprezintă o amenințare actuală la adresa puterii, aceste acțiuni reprezintă o expresie rară de disidență față de Vladimir Putin, într-un moment în care rușii riscă pedepse grele cu închisoarea pentru „discreditarea” forțelor armate sau pentru răspândirea de „informații false în mod deliberat” despre acestea.

11:46 14.9.2022

UE ar urma să impoziteze profitul excesiv al companiilor din energie, cauzat de război

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a propus „un plafon pentru profiturile întreprinderilor care produc energie electrică cu un cost scăzut”.

„Aceste întreprinderi realizează un profit pe care nu l-au anticipat niciodată, la care nici măcar nu au visat. În economia noastră socială de piață, să obții profit e un lucru bun. Însă, în aceste momente, nu este corect să se obțină profituri record extraordinare de pe urma războiului și pe spatele consumatorilor. Trăim vremuri în care profiturile trebuie împărțite și direcționate către cei care au cea mai mare nevoie de ele”, a spus șefa CE, în discursul de miercuri privind starea Uniunii Europene.

09:50 14.9.2022

Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei au scăzut

Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei au scăzut la cel mai mic nivel din aproape un an, în ciuda unei creșteri mari a prețurilor, potrivit unui raport citat de Bloomberg.

Publicația economică a relatat, folosind calcule bazate pe datele Ministerului rus de Finanțe, că câștigurile Kremlinului din resursele sale de combustibili fosili, care reprezintă mai mult de o treime din bugetul țării, au scăzut la 671,9 miliarde de ruble (11,1 miliarde de dolari) în august, cel mai mic nivel din iunie 2021.

Cifra este în scădere cu 13% față de iulie și reprezintă un declin de 3,4% față de acum 12 luni.

09:28 14.9.2022

Xi și Putin vor discuta despre războiul din Ucraina

Imagine de arhivă.
Imagine de arhivă.

Liderul Chinei, Xi Jinping, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, vor discuta despre războiul din Ucraina și alte „subiecte internaționale și regionale” în cadrul întâlnirii de la sfârșitul acestei săptămâni, anunță Kremlinul.

Cei doi se vor întâlni în Uzbekistan în cadrul unui summit care va prezenta o „alternativă” la lumea occidentală, a precizat Moscova.

Potrivit BBC, aceasta este prima călătorie în străinătate a lui Xi Jinping de la începutul pandemiei Covid. El încearcă să obțină un al treilea mandat la conducerea Chinei, în timp ce relațiile lui Putin cu Occidentul sunt la pământ din cauza războiului din Ucraina.

Xi Jinping își începe miercuri călătoria de trei zile în Kazahstan, apoi se va întâlni apoi cu Vladimir Putin joi, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Samarkand, care se va desfășura în perioada 15-16 septembrie.

Vladimir Putin se va întâlni, de asemenea, cu alți lideri, inclusiv cu cei din India, Pakistan, Turcia și Iran - dar întâlnirea sa cu liderul Chinei „este de o importanță deosebită”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului pentru politică externă, Iuri Ușakov. Acesta a spus că summitul are loc „pe fondul unor schimbări politice de amploare”.

China și Rusia au căutat mult timp să poziționeze OCS, fondată în 2001 cu patru națiuni ex-sovietice din Asia Centrală, ca o alternativă la grupurile multilaterale occidentale.

Xi Jinping a părăsit ultima dată China în ianuarie 2020 pentru a vizita Myanmar - cu doar câteva zile înainte ca primul lockdown să intre în vigoare în Wuhan. De atunci, el a rămas în China, părăsind continentul doar o singură dată, în luna iulie a acestui an, pentru a vizita Hong Kong.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG