Linkuri accesibilitate

Structura hidraulică a orașului Krivoi Rog a fost deteriorată de atacul cu rachete rusești
Structura hidraulică a orașului Krivoi Rog a fost deteriorată de atacul cu rachete rusești

Război în Ucraina | Structura hidraulică din Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski, distrusă de 8 rachete rusești. Un pod, luat de ape

Ziua 203 a invaziei: Președintele Volodimir Zelenski afirmă că aproximativ 8.000 de km pătrați au fost eliberați în contraofensiva din nord-estul Ucrainei, iar circa jumătate din suprafață a fost stabilizată.

Evenimentele zilei - 14 septembrie

00:13 15.9.2022

Germania a livrat Ucrainei încă patru tunuri antiaeriene Ghepard

Germania a livrat încă patru tunuri antiaeriene Ghepard și 65 de unități frigorifice Ucrainei, a anunțat miercuri guvernul german.

Tunul autopropulsat antiaerian Ghepard poate trage obuze de 35 mm cu o rată de până la 1.000 de cartușe pe minut.

Cele 4 unități Ghepard suplimentare ridică acum numărul total de unități furnizate de Germania Ucrainei la 24.

„În cadrul procesului bugetar 2022, fondurile pentru inițiativa de consolidare a capacității de securitate au fost majorate la un total de 2 miliarde de euro pentru anul 2022. Fondurile suplimentare urmează să fie utilizate în principal pentru a sprijini Ucraina”, a anunțat guvernul german într-un comunicat.

„În același timp, ele vor fi utilizate pentru a finanța contribuțiile obligatorii sporite ale Germaniei la Facilitatea europeană pentru pace (EPF), care, la rândul său, se referă la rambursarea acordată statelor membre ale UE pentru costurile suportate de acestea în acordarea de sprijin pentru Ucraina”, a adăugat acesta.

23:54 14.9.2022

Olaf Scholz: Vladimir Putin încă crede că a avut dreptate să lanseze o invazie a Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin încă crede că a avut dreptate să lanseze o invazie a Ucrainei, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, după un apel telefonic de 90 de minute cu președintele rus.

„Din păcate, nu vă pot spune că a crescut impresia că a fost o greșeală să începeți acest război”, a spus Scholz într-un briefing de presă, relatează Agence France-Presse.

„Și nu a existat niciun indiciu că apar noi atitudini”, a adăugat el la o conferință de presă comună cu omologul său georgian, Irakli Garibashvili.

În apelul de marți cu Putin, Scholz l-a îndemnat pe liderul rus să caute o soluție diplomatică „bazată pe o încetare a focului, o retragere completă a forțelor ruse și respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”.

Ieșirea trupelor ruse din Ucraina a fost singura modalitate prin care „pacea să aibă o șansă în regiune”, a spus Scholz miercuri.

În timp ce pozițiile lui Putin nu par să se fi schimbat, cancelarul german a spus că este necesar să rămânem în conversație cu liderul rus, spunând: „Este corect să vorbim între ei și să spunem ce este de spus pe acest subiect”.

23:00 14.9.2022

Zelenski: Ocupanții au încercat să inunde Krivoi Rog

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că atacurile rusești cu rachete asupra orașului Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk au fost o încercare de a inunda orașul.

„Țara teroristă continuă să ducă război contra civililor. De data aceasta, rachetele [rusești] au lovit instalațiile hidrotehnice în încercarea de a inunda Krivoi Rog”, a scris președintele Zelenski pe Telegram.

El a adăugat că ocupanții ruși sunt capabili doar să semene panică, să creeze situații de urgență și să încerce să întrerupă accesul oamenilor la energie, căldură, apă și alimente și a postat, pentru conformitate, o fotografie a unei instalații hidrotehnice avariate din Krivoi Rog.

Mai mult, el își exprimă încrederea că atacurile precum cel asupra Krivoi Rog nu vor rupe spiritul poporului ucrainean și că invadatorii ruși vor primi „un răspuns și răzbunarea pe care o merită”.

22:38 14.9.2022

Guterres, după discuția telefonică cu Putin:  Perspectivele de pace sunt „minime”

Perspectivele de pace în Ucraina sunt în prezent „minime”, a declarat miercuri secretarul general al ONU, după o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin.

Antonio Guterres a spus că el și președintele rus au discutat despre eforturile de a depăși „obstacolele” care rămân legate de exporturile de alimente și îngrășăminte ale Rusiei, dar a avertizat că ar fi „naiv” să credem că s-au înregistrat progrese suficiente către încheierea rapidă a războiului din Ucraina.

„Am sentimentul că suntem încă departe de pace. Aș minți dacă aș spune că s-ar putea întâmpla în curând”, a spus Guterres, relatează Agence France-Presse.

„Nu-mi fac nicio iluzie; în prezent, șansele unui acord de pace sunt minime”, a adăugat el, menționând că nici măcar o încetare a focului „nu este la vedere”.

Cu toate acestea, Guterres a reafirmat că menține contactul cu ambele părți și și-a exprimat speranța că „într-o zi va fi posibil să trecem la un nivel mai înalt de discuție”.

Între timp, discuțiile continuă cu privire la exporturile rusești. Guterres a spus că a vorbit cu Putin miercuri și că au discutat despre inițiativa exporturilor posibila lor extindere.

Un acord în două părți - care permite atât fluxul exporturilor de cereale ale Ucrainei blocat de război, cât și exporturile de alimente și îngrășăminte ale Rusiei - a fost intermediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie și este programat să dureze 120 de zile.

În timp ce aproximativ trei milioane de tone de cereale au fost lăsate să părăsească Ucraina, Rusia spune că exporturile de produse alimentare și îngrășăminte continuă să sufere în urma sancțiunilor occidentale, care au vizat Moscova pentru atacul său militar.

„Există unele exporturi de alimente și îngrășăminte rusești, dar mult mai mici decât ceea ce este de dorit și necesar”, a spus Guterres, adăugând că există discuții despre posibilitatea exporturilor rusești de amoniac prin Marea Neagră.

Guterres a avertizat că criza îngrășămintelor a atins un nivel „dramatic”, repetându-și temerile cu privire la o penurie globală de alimente anul viitor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG