Opt rachete rusești au lovit structurile hidraulice din Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski. Risc de inundații
Opt rachete rusești au lovit structurile hidraulice din Krivoi Rog, provocând creșterea nivelului râului.
Cele opt rachete rusești care au lovit Krivoi Rog în jurul orei 17:00, ora locală, au fost îndreptate către structuri hidraulice, iar deteriorarea structurilor provoacă acum creșterea nivelului apei râului Inhulets, reprezentând o amenințare gravă pentru oraș, au spus oficialii.
„Astăzi, trupele ruse au trimis numărul maxim de arme la structurile hidrotehnice”, a declarat Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului prezidențial al Ucrainei, pe Telegram. „Scopul este evident - o încercare de a crea o situație de urgență. Nu este important pentru ei dacă oamenii vor rămâne fără apă sau dacă orașul va fi în apă.”
„Acesta este un act terorist împotriva poporului nostru, împotriva unui anumit oraș.”
Creșterea nivelului apei al râului Inhulets a măturat deja un pod de Krivoi Rog. Apa este în creștere, deoarece structurile hidraulice, distruse în atacul rusesc, mențin de obicei nivelul regulat al apelor.
Cinci civili au fost uciși și alți 16 răniți în Bakhmut/Donețk
Cinci civili au fost uciși și alți 16 răniți în Bakhmut din regiunea Donețk , a declarat Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk.
Regiunea a cunoscut lupte grele în ultima zi, a spus Kirilenko, trupele ruse atacând infrastructura „cu tancuri, mortiere și artilerie”.
Pe lângă victimele din Bakhmut, trupele ruse au rănit 12 în Toretsk, unul în Avdiivka, unul în Kurdiumivka și unul în Kodema, a spus Kirilenko.
„În fiecare noapte în regiunea Donețk este agitată. Civilii ar trebui să părăsească zona. Aceasta este o chestiune de viață și de moarte”, a scris Kirilenko pe Telegram.
Zelenski, la Izium: Ne mișcăm într-o singură direcție - înainte și spre victorie
„Înainte, când ne uitam în sus, căutam întotdeauna cerul albastru. Astăzi, când ne uităm în sus, căutăm un singur lucru - steagul Ucrainei”, a scris președintele Ucrainei pe Telegram, potrivit The Guardian.
„Steagul nostru galben-albastru flutură deja în Izium-ul eliberat. Și așa va fi în fiecare oraș și sat ucrainean. Ne mișcăm într-o singură direcție - înainte și spre victorie”, a completat el.
Izium a fost una dintre cele peste 300 de așezări pe care armata ucraineană le-a recucerit începând cu 6 septembrie. Volodimir Zelenski a declarat că trupele au eliberat până în prezent aproximativ 8.000 de km pătrați din nord-estul țării.
Papa Francisc avertizează împotriva folosirii religiei pentru a justifica „răul războiului”
Papa Francisc i-a avertizat pe liderii religioși că religia nu poate fi folosită pentru a justifica „răul războiului”, o critică voalată la adresa Bisericii Ortodoxe din Rusia, care l-a susținut pe președintele Vladimir Putin în timpul invaziei neprovocate a Ucrainei, relatează RFE/RL.
Discursul său a fost la cel de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, organizat în capitala kazahă Nur-Sultan.
„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a spus Francisc, care nu a menționat în mod specific Rusia sau Ucraina.
Patriarhul Kirill, care și-a exprimat sprijinul pentru Putin și pentru invazie, ar fi trebuit să participe la conferință, dar s-a retras chiar înainte să înceapă. Cu toate acestea, o delegație a Bisericii Ortodoxe Ruse participă la eveniment.
„Dacă Creatorul, căruia i-am dedicat viețile noastre, este autorul vieții umane, cum putem noi, cei care ne numim credincioși, să consimțim la distrugerea acestei vieți?” a întrebat Francisc, care la începutul acestui an l-a avertizat pe Kirill să nu devină „băiatul de altar” al lui Putin.
„Fie ca noi să nu justificăm niciodată violența. Fie ca niciodată să nu permitem ca sacrul să fie exploatat de profan. Sacrul nu trebuie să fie niciodată o recuzită pentru putere, nici puterea o recuzită pentru sacru!”, a spus suveranul pontif.
Kirill a trimis totuși un mesaj congresului, care a fost citit în cadrul reuniunii, în care a avertizat asupra problemelor cauzate de „încercările de a construi o lume fără a se baza pe valorile morale”.
El a criticat mentalitatea seculară a Occidentului și susține că războiul din Ucraina a fost semănat de amenințările străine la granițele Rusiei, descriind în același timp conflictul ca o luptă împotriva unui „establishment” liberal străin care ar fi cerut țărilor să organizeze parade gay ca preț de admitere într-o lume a consumului excesiv și a libertății.
„Aceste încercări au dus nu numai la pierderea conceptului de justiție în relațiile internaționale, ci și la confruntări brutale, conflicte militare, răspândirea terorismului și a extremismului în diferite părți ale lumii”, a declarat Kirill în mesajul său.
Congresul de la Nur-Sultan reunește creștinii, evreii, musulmanii, budiștii, hindușii și alte religii printre cele 100 de delegații prezente pentru a discuta despre rolul religiei în dezvoltarea umanității în lumea modernă.