Zelenski: Situația de pe frontul indică în mod clar că inițiativa aparține Ucrainei
„Continuăm măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupația rusă. Atrocitățile rusești sunt documentate - oamenii arată unde ocupanții aveau camere de tortură, unde au ascuns cadavrele celor uciși, depun mărturie despre cine i-a ajutat pe ocupanți”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul de marți seară.
„Le sunt recunoscător tuturor ofițerilor de poliție implicați în stabilirea adevărului despre crimele ocupanților. Le sunt recunoscător tuturor celor care îi ajută. Aceasta este o muncă colosală care este necesară de dragul justiției, de dragul pedepsirii tuturor celor vinovați de crime împotriva ucrainenilor”, a completat președintele ucrainean.
„Situația de pe linia frontului indică în mod clar că inițiativa aparține Ucrainei”, a subliniat el.
Liderii lumii condamnă planurile Rusiei de anexare a patru regiuni ucrainene
Casa Albă a respins planurile Rusiei de a organiza așa-zisele referendumuri de anexare din patru regiuni ale Ucrainei, adăugând că este posibil ca Moscova să facă această mișcare pentru a recruta trupe în acele zone, după ce a suferit pierderi importante în lupte.
Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden, le-a calificat drept un afront la adresa principiilor suveranității și integrității teritoriale.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că „nimic din toate acestea - referendumurile false, potențiala mobilizare de forțe suplimentare - nu este un semn de putere”.
„Dimpotrivă, este un semn de slăbiciune. Este semnul eșecului rusesc”, a completat el.
Mai mulți lideri mondiali au declarat că nu vor recunoaște niciun referendum sau noi anexări ale teritoriului ucrainean, președintele francez Emmanuel Macron calificându-le drept o „parodie”.
Dacă planul referendumului „nu ar fi fost atât de tragic, ar fi fost amuzant”, a completat el, înainte de adunarea ONU de la New York.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Putin va renunța la „ambițiile sale imperiale”, care riscă să distrugă Ucraina, dar și Rusia, dacă va recunoaște că nu poate câștiga războiul.
„Acesta este motivul pentru care nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia și de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei”, a declarat Scholz, potrivit Reuters, în primul său discurs în fața Adunării Generale.
Premierul japonez Fumio Kishida a declarat în fața Adunării că credibilitatea ONU este în pericol din cauza invaziei Rusiei, membru permanent al Consiliului de Securitate, și că sunt necesare reforme în acest sens.
„Invazia Rusiei în Ucraina este un comportament care calcă în picioare filozofia și principiile Cartei ONU. Nu ar trebui să fie niciodată tolerat”, a declarat Kishida.
„Referendumurile simulate nu vor schimba nimic. În ciuda planurilor Rusiei de a organiza pseudo-referendumuri pe teritoriile ucrainene ocupate, Ucraina își va continua contraofensiva”, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba.
„Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze, indiferent ce are de spus Rusia”, a adăugat oficialul ucrainean.
Autoritățile rusești de ocupație din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie și-au anunțat marți intenția de a organiza așa-zise referendumuri în perioada 23-27 septembrie privind aderarea la Federația Rusă, o măsură care ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului. Cele patru regiuni reprezintă circa 15% din teritoriul Ucrainei.