Linkuri accesibilitate

Militari ucraineni pozează într-o fotografie la intrarea în orașul Izium din regiunea Harkov, eliberat de sub ocupație rusă, 17 septembrie 2022.
Militari ucraineni pozează într-o fotografie la intrarea în orașul Izium din regiunea Harkov, eliberat de sub ocupație rusă, 17 septembrie 2022.

Război în Ucraina | Sute de arestați după protestele din Rusia. Președintele Consiliului European: UE, „neclintită” în susținerea Ucrainei

Ziua 210 a invaziei: Vladimir Putin mobilizează rezerviștii, în timp ce Statele Unite și aliații NATO condamnă planurile autorităților pro-ruse din patru regiuni ucrainene de a organiza așa-zise referendumuri prin care să fie anexate la Rusia.

Evenimentele zilei - 21 septembrie

07:46 21.9.2022

Liderii lumii condamnă planurile Rusiei de anexare a patru regiuni ucrainene

Casa Albă a respins planurile Rusiei de a organiza așa-zisele referendumuri de anexare din patru regiuni ale Ucrainei, adăugând că este posibil ca Moscova să facă această mișcare pentru a recruta trupe în acele zone, după ce a suferit pierderi importante în lupte.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden, le-a calificat drept un afront la adresa principiilor suveranității și integrității teritoriale.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că „nimic din toate acestea - referendumurile false, potențiala mobilizare de forțe suplimentare - nu este un semn de putere”.

„Dimpotrivă, este un semn de slăbiciune. Este semnul eșecului rusesc”, a completat el.

Mai mulți lideri mondiali au declarat că nu vor recunoaște niciun referendum sau noi anexări ale teritoriului ucrainean, președintele francez Emmanuel Macron calificându-le drept o „parodie”.

Dacă planul referendumului „nu ar fi fost atât de tragic, ar fi fost amuzant”, a completat el, înainte de adunarea ONU de la New York.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Putin va renunța la „ambițiile sale imperiale”, care riscă să distrugă Ucraina, dar și Rusia, dacă va recunoaște că nu poate câștiga războiul.

„Acesta este motivul pentru care nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia și de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei”, a declarat Scholz, potrivit Reuters, în primul său discurs în fața Adunării Generale.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat în fața Adunării că credibilitatea ONU este în pericol din cauza invaziei Rusiei, membru permanent al Consiliului de Securitate, și că sunt necesare reforme în acest sens.

„Invazia Rusiei în Ucraina este un comportament care calcă în picioare filozofia și principiile Cartei ONU. Nu ar trebui să fie niciodată tolerat”, a declarat Kishida.

„Referendumurile simulate nu vor schimba nimic. În ciuda planurilor Rusiei de a organiza pseudo-referendumuri pe teritoriile ucrainene ocupate, Ucraina își va continua contraofensiva”, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba.

„Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze, indiferent ce are de spus Rusia”, a adăugat oficialul ucrainean.

Autoritățile rusești de ocupație din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie și-au anunțat marți intenția de a organiza așa-zise referendumuri în perioada 23-27 septembrie privind aderarea la Federația Rusă, o măsură care ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului. Cele patru regiuni reprezintă circa 15% din teritoriul Ucrainei.

07:50 21.9.2022

Zelenski: Situația de pe frontul indică în mod clar că inițiativa aparține Ucrainei

„Continuăm măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupația rusă. Atrocitățile rusești sunt documentate - oamenii arată unde ocupanții aveau camere de tortură, unde au ascuns cadavrele celor uciși, depun mărturie despre cine i-a ajutat pe ocupanți”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul de marți seară.

„Le sunt recunoscător tuturor ofițerilor de poliție implicați în stabilirea adevărului despre crimele ocupanților. Le sunt recunoscător tuturor celor care îi ajută. Aceasta este o muncă colosală care este necesară de dragul justiției, de dragul pedepsirii tuturor celor vinovați de crime împotriva ucrainenilor”, a completat președintele ucrainean.

„Situația de pe linia frontului indică în mod clar că inițiativa aparține Ucrainei”, a subliniat el.

07:53 21.9.2022

Putin - discurs amânat

Vladimir Putin a amânat pentru miercuri dimineață un discurs în fața națiunii ruse, care anterior era planificat aseară. Discursul planificat ar fi urmat să se refere la noile anexări ale teritoriului ucrainean.

În plus, parlamentul rus a adoptat marți o lege care a introdus conceptele de „mobilizare” și „lege marțială” în codul penal al Rusiei - ceea ce a alimentat și mai mult speculațiile că Vladimir Putin ar putea declara oficial război - renunțând la așa-zisa „operațiune specială” - și un proiect de lege la nivel național.

Nu a existat nicio explicație oficială din partea Kremlinului cu privire la motivul pentru care discursul a fost amânat - sau chiar că acesta a fost planificat, menționează The New York Times.

Însă, pentru că acest discurs în prime time era așteptat în ziua în care autoritățile de ocupație rusești din patru regiuni ucrainene au anunțat „referendumuri” începând de vineri cu privire la aderarea la Rusia, acest discurs ar fi reprezentat că Putin își plănuiește următoarele mișcări.

„Oamenii care nu pot organiza un discurs s-au angajat să organizeze o mobilizare”, a reacționat Oleksii Arestovici, un consilier al președintelui ucrainean.

Anterior, în timp ce primea scrisorile de acreditare ale ambasadorilor străini la Moscova, președintele rus a condamnat ceea ce a descris ca fiind eforturile SUA de a-și păstra dominația globală, spunând că acestea sunt sortite eșecului.

„Dezvoltarea obiectivă către o lume multipolară se confruntă cu rezistența celor care încearcă să-și păstreze hegemonia în afacerile globale și să controleze totul - America Latină, Europa, Asia și Africa”, a susținut el.

08:25 21.9.2022

ISW: Kremlinul se va folosi de rezultatele falsificate ale unor așa-zise referendumuri pentru a anexa ilegal toate părțile ocupate ale Ucrainei

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a afirmat în cea mai recentă evaluare a sa că planurile de anexare de către Moscova a 15% teritoriului ucrainean ocupat înseamnă o extindere a definiției juridice pentru teritoriul „rusesc”.

Kremlinul se va folosi de rezultatele falsificate ale unor așa-zise referendumuri pentru a anexa ilegal toate părțile ocupate ale Ucrainei și este probabil să anunțe inclusiv că părți neocupate ale regiunilor Donețk, Herson și Zaporojie ca făcând parte din Rusia, a precizat ISW.

Potrivit sursei citate, planurile de anexare ale Kremlinului vizează în primul rând un public intern, deoarece Putin speră probabil să îmbunătățească capacitățile de generare de forțe ale Rusiei, făcând apel la poporul rus să se ofere voluntar pentru un război pentru a apăra noul teritoriu rus revendicat.

„Se pare că Putin și consilierii săi și-au dat seama că actualele forțe rusești sunt insuficiente pentru a cuceri Ucraina și că eforturile de a construi rapid forțe mari prin mobilizare voluntară culminează cu insuficiența forțelor necesare armatei ruse. Prin urmare, Putin probabil că stabilește condițiile legale și informaționale pentru a îmbunătăți generarea de forțe rusești fără a recurge la o recrutare extinsă, schimbând echilibrul pe care Kremlinul l-a folosit pentru a stimula recrutarea voluntară”, sse mai arată în analiză.

În ceea ce privește adoptarea în grabă a unei noi legi prin Duma de Stat, ocolind procedurile parlamentare normale, ISW precizează că această lege conține pedepse drastic sporite pentru dezertare, refuzul ordinelor de recrutare și insubordonare. De asemenea, ea incriminează capitularea voluntară și transformă capitularea într-o infracțiune pedepsită cu zece ani de închisoare.

„În mod special, legea nu ordonă mobilizarea la scară largă sau o recrutare mai largă și nici nu face pregătiri pentru astfel de activități”, mai arată Institute for the Study of War.

Totodată, ISW nu a observat nicio dovadă că Moscova intenționează în mod iminent să își schimbe practicile de recrutare. Noua lege a Kremlinului vizează consolidarea voluntariatului coercitiv, sau ceea ce liderul cecen Ramzan Kadîrov a numit „automobilizare”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG