Linkuri accesibilitate

Militari ucraineni pozează într-o fotografie la intrarea în orașul Izium din regiunea Harkov, eliberat de sub ocupație rusă, 17 septembrie 2022.
Militari ucraineni pozează într-o fotografie la intrarea în orașul Izium din regiunea Harkov, eliberat de sub ocupație rusă, 17 septembrie 2022.

Război în Ucraina | Sute de arestați după protestele din Rusia. Președintele Consiliului European: UE, „neclintită” în susținerea Ucrainei

Ziua 210 a invaziei: Vladimir Putin mobilizează rezerviștii, în timp ce Statele Unite și aliații NATO condamnă planurile autorităților pro-ruse din patru regiuni ucrainene de a organiza așa-zise referendumuri prin care să fie anexate la Rusia.

Evenimentele zilei - 21 septembrie

15:39 21.9.2022

Klaus Iohannis condamnă escaladarea conflictului din Ucraina

Într-un mesaj pe Twitter, președintele României, Klaus Iohannis, condamnă anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind mobilizarea parțială a armatei.

Iohannis a transmis că măsura nu va face decât să „escaladeze războiul ilegal (al Rusiei, n.r.) împotriva Ucrainei” și îi cere Rusiei să pună capăt agresiunii militare din Ucraina și să își retragă trupele de pe teritoriul ei.

14:39 21.9.2022

Rușii se înghesuie să cumpere bilete de avion spre țările în care nu au nevoie de viză

Prima mobilizare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial a provocat o creștere bruscă a cererii de bilete de avion pentru călătoriile în străinătate, relatează Associated Press.

Analistul politic rus Dmitri Oreșkin a declarat că anunțul președintelui rus nu va fi bine primit de publicul larg, descriindu-l ca fiind „o lovitură personală uriașă pentru cetățenii ruși, care până de curând (participau la ostilități) cu plăcere, stând pe canapele, (uitându-se) la televizor. Iar acum războiul a intrat în casa lor”.

„Oamenii se vor sustrage acestei mobilizări în orice mod posibil, vor da mită pentru a scăpa de această mobilizare, vor părăsi țara”, a declarat Oreșkin, într-un interviu acordat miercuri pentru AP.

Sky News relatează că prețul zborurilor programate să plece de la Moscova în următoarele zile a crescut, iar altele s-au vândut în întregime după anunțul lui Vladimir Putin.

Noaptea trecută, analistul în domeniul apărării Konrad Muzyka a distribuit o captură de ecran care arată că un zbor Moscova-Istanbul costa 80.000 de ruble, adică aproape 1.200 de lire sterline. Potrivit capturii, zborurile programate pe această rută aveau disponibilitate în fiecare zi până cel puțin marțea viitoare.

Dar în jurul orei 8:45, după discursul lui Putin, zborurile programate pentru miercuri s-au epuizat, iar prețul altora a crescut vertiginos. După circa o jumătate de oră, site-ul Turkish Airlines a anunțat că zborurile către Istanbul în zilele de joi și vineri nu mai sunt disponibile, iar prețul celor din zilele următoare au crescut și mai mult.

Sky News a observat un model similar și în cazul zborurilor de la Moscova la Belgrad.

De asemenea, The Guardian relatează că zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei și Armeniei, destinații care le permit rușilor să intre fără viză, au fost epuizate și ele în câteva minute de la anunț.

Companiilor aeriene ruse li s-ar fi ordonat să interzică vânzarea de bilete bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, potrivit jurnalistului francez Emmanuel Grynszpan, de la Le Monde, informație neconfirmată oficial la această oră.

Căile Ferate Ruse și Aeroflot, cea mai mare companie aeriană din Rusia, au declarat că nu li s-a ordonat „încă” să interzică bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani să cumpere bilete.

De asemenea, datele privind biletele de avion coincid cu „cum să părăsești Rusia”, o căutare care a ajuns în fruntea termenilor pe Google, marți seara, când discursul lui Putin era programat inițial, transmite The Moscow Times.

Mișcarea de opoziție Vesna a lansat miercuri un apel la proteste la nivel național, spunând că „mii de bărbați ruși - tații, frații și soții noștri - vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”.

Nu este clar însă care va fi amploarea manifestațiilor, în contextul în care Rusia reprimă în general opoziția și are legi dure împotriva discreditării soldaților și a „operațiunii militare speciale”.

Anunțul lui Putin a trimis, de asemenea, piața bursieră rusă la cele mai scăzute niveluri de când a ordonat trupelor să invadeze Ucraina, pe 24 februarie.

13:31 21.9.2022

Ucraina: Mobilizarea este o mare tragedie pentru poporul rus

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a calificat mobilizarea parțială a rezerviștilor ruși drept „o mare tragedie” pentru poporul rus.

Într-o declarație pentru The Associated Press, Sergii Nikoforov a declarat că recruții trimiși pe linia frontului din Ucraina vor avea o soartă similară cu cea a forțelor rusești prost pregătite care au fost respinse într-un atac asupra Kievului în primele zile ale invaziei.

„Aceasta este o recunoaștere a incapacității armatei profesioniste ruse, care a eșuat în toate sarcinile sale. După cum putem vedea, autoritățile ruse intenționează să compenseze acest lucru prin violență și represiune împotriva propriului popor. Cu cât se va opri mai repede, cu atât mai puțini fii ruși vor merge să moară pe front”, a afirmat oficialul ucrainean.

AP mai notează că este prima mobilizare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial și are loc în contextul în care forțele Kremlinului au suferit pierderi recente mari pe câmpul de luptă.

La scurt timp după discursul lui Putin, presa rusă a raportat o creștere bruscă a cererii de bilete de avion în străinătate, chiar dacă de la începutul războiului acestea s-au scumpit.

13:21 21.9.2022

Rusia schimbă granițele regiunilor ucrainene

Administrația instalată de Rusia în provincia Herson din sudul Ucrainei a declarat că părți din regiunea vecină Nikolaiev, care se află sub controlul forțelor rusești, vor fi încorporate în provincia Herson, a relatat agenția de știri rusă Tass citată de Reuters.

Reuters notează că decizia ar însemna ca regiunea încorporată să voteze și la pseudo-referendumul propus în acest weekend cu privire la anexarea la Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG