Linkuri accesibilitate

UKRAINE-CRISIS/DONETSK-KRAB
UKRAINE-CRISIS/DONETSK-KRAB

Război în Ucraina | 2 miliarde de euro suplimentari de la UE pentru un fond care a fost utilizat pentru a furniza arme Ucrainei

Liderii G7 și miniștrii de Externe din UE discută, luni, noi sancțiuni la adresa Rusiei. 200 de persoane și entități ar urma să fie adăugate pe lista de sancțiuni a UE. „Pachetul 9” vizează și trei bănci, dar și exporturi care pot sprijini producția de drone.

14:27 12.12.2022

Pentru prima dată în 10 ani, Vladimir Putin nu va susține conferința anuală de presă

Potrivit publicației Nexta, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Vladimir Putin nu va susține o conferință de presă amplă anul acesta.

The Guardian precizează că nu a fost dat vreun motiv pentru renunțarea la tradiția conferinței de presă de la sfârșitul anului, în care Putin obișnuia să vorbească ore întregi, răspunzând la întrebări atent selecționate, după cum relata presa internațională. Peskov a precizat doar că liderul de la Kremlin vorbește frecvent cu presa, „inclusiv în timpul vizitelor internaționale”.

La conferința de anul trecut, susținută pe 23 decembrie 2021, Vladimir Putin cerea Occidentului garanții de securitate imediate pentru a dezamorsa criza provocată de consolidarea militară a Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei.

15:51 12.12.2022

UE s-ar putea confrunta cu o nouă penurie de gaze anul viitor


UE și-a asigurat suficiente gaze pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze anul viitor dacă Rusia va reduce și mai mult livrările, au avertizat Comisia Europeană și Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

În cazul în care Rusia își reduce cota de gaz pe care o mai livrează Europei, după ce a redus livrările de gaz în acest an, iar cererea de gaz a Chinei își revine de la minimele provocate de blocaj, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de gaz de 27 de miliarde de metri cubi (bcm) în 2023, a declarat AIE.

Consumul total de gaze al UE a fost de 412 miliarde de metri cubi în 2021, potrivit datelor UE.

În cadrul unei conferințe de presă, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că aprovizionarea cu gaze a blocului a fost "sigură pentru această iarnă" și că UE se pregătește pentru anul viitor.

16:40 12.12.2022

Doi morți, după atacurile rusești din Donețk

Doi civili au fost uciși și alți zece au fost răniți în urma unor atacuri cu rachete rusești asupra orașului Hirnyk din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

Biroul procurorului general a declarat prin intermediul Telegram, citat de The Guardian: "Potrivit datelor anchetei, în dimineața zilei de 12 decembrie, trupele Federației Ruse au lovit orașul Hirnyk, comunitatea Kurakhove, cu muniție cu dispersie și Uragan MLRS. Obuzele au lovit partea centrală a orașului. În urma bombardamentelor, doi cetățeni au fost uciși și alți zece au fost răniți. Aceștia au fost evacuați la spitalul din orașul Selydove, li se acordă îngrijiri medicale calificate."

Hirnyk este un oraș mic, din estul Ucrainei, cu o populație de aproximativ 10.000 de locuitori, potrivit unui raport publicat la începutul anului 2022.

Rapoartele au precizat că paramedicii se află la fața locului, iar o anchetă a fost deschisă pentru verificarea posibilelor crime de război.

17:17 12.12.2022

Polonia cere mai mulți bani de la UE pentru refugiați

Polonia și Germania ar trebui să ceară mai mult ajutor din partea UE pentru a face față unei creșteri preconizate a numărului de refugiați ucraineni în timpul iernii, a declarat președintele polonez.

Milioane de persoane au fugit deja din Ucraina de la începutul invaziei, în 24 februarie. Există temeri că și mai mulți și-ar putea părăsi casele în timpul lunilor mai reci, deoarece Rusia continuă să atace infrastructura cheie.

"Cred că ar trebui să ne adresăm comunității europene, astfel încât să existe un sprijin financiar pentru țările noastre care poartă o povară deosebită în legătură cu primirea refugiaților din Ucraina", a declarat Andrzej Duda în timpul unei conferințe de presă susținute luni la Berlin, relatează Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG