Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin cere Occidentului să ofere imediat garanții de securitate Rusiei


Vladimir Putin a spus că ar fi primit semnale pozitive din partea SUA cu privire la cererile Rusiei pentru ca NATO să-și retragă forțele din apropierea Rusiei.
Vladimir Putin a spus că ar fi primit semnale pozitive din partea SUA cu privire la cererile Rusiei pentru ca NATO să-și retragă forțele din apropierea Rusiei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat, joi, în conferința de presă de final de an, că vrea să evite conflictul cu Ucraina și cu Occidentul, dar cere garanții pentru securitatea Rusiei.

Întrebat la conferința de presă maraton pe care o ține anual ce intenții are Rusia în privința situației de la granița cu Ucraina, Vladimir Putin a răspuns enumerând o serie de nemulțumiri despre Ucraina și despre NATO.

Președintele Rusiei a amintit lista de cereri pe care oficialii de la Moscova au făcut-o publică la începutul acestei luni, prin care cereau ca NATO să-și retragă forțele din apropierea Rusiei.

„Ar trebui să ne oferiți garanții. Voi! Și fără nicio întârziere! Acum!" a spus Vladimir Putin, răspunzând la o întrebare din partea Sky News.

Anterior, Vladimir Putin afirmase că a primit semnale pozitive cu privire la viitoarele discuții propuse de Rusia cu Statele Unite și, eventual, cu alți aliați occidentali despre situația din Ucraina.

„Partenerii noștri din SUA ne-au spus că sunt gata să înceapă această discuție, aceste discuții, chiar la începutul anului viitor”, a spus Vladimir Putin.

Președintele Putin a adăugat că Rusia vrea să evite conflictul cu Ucraina și cu Occidentul. „Aceasta nu este opțiunea noastră (preferată), nu ne dorim acest [conflict]". Viitoarele acțiuni ale Rusiei vor depinde de asigurarea propriei securități fără condiții, iar Occidentul trebuie să ne ofere garanții în acest sens acum, a mai spus Putin.

De asemenea, liderul de la Kremlin a susținut că NATO „a trișat" cu al cincilea val de extindere de după Războiul Rece și că SUA au adus rachete lângă ușa Rusiei.

Conferința de presă anuală susținută de Vladimir Putin este în desfășurare. Liderul de la Kremlin susține această conferință maraton la finalul fiecărui an începând cu 2001.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG