Ambasadorul adjunct al SUA la ONU: Rusia „ne împinge în pragul dezastrului nuclear”
Ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Richard Mills, a declarat marți după-amiază că Rusia „ne împinge în pragul dezastrului nuclear” pentru că a folosit centrala nucleară Zaporojie „ca teren de pregătire pentru război”.
„În timp ce vorbim, Ucraina, statele vecine, întreaga comunitate internațională trăiesc sub amenințarea unei catastrofe nucleare, iar oamenii sunt îngroziți”, a spus Mills, vorbind în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. „Rusia a creat acest risc și numai Rusia îl poate difuza”.
Mills a reluat apelul secretarului general al ONU, António Guterres, adresat Rusiei de „înființare imediată a unei zone demilitarizate în zona din jurul fabricii”.
„O zonă demilitarizată ar permite echipei AIEA să verifice instalația, să efectueze o inspecție și să evalueze siguranța, securitatea și aplicarea garanțiilor la operațiunile în curs de desfășurare a centralei nucleare”, a spus Mills.
Consiliul de Securitate al ONU se reunește cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va organiza o reuniune cu privire la cea mai mare centrală nucleară din Europa de la Zaporojie. Fabrica, situată în estul Ucrainei, se află sub control rusesc din martie.
Potrivit unui diplomat al ONU, Rusia a cerut sesiunea, care urmează să înceapă la 15:00 (ora New York-ului), arată programul oficial al ONU.
Consiliul se poate aștepta să audă Rusia dând vina pe Ucraina și Statele Unite pentru bombardarea zonei centralei, în timp ce SUA și alții din consiliu ar trebui să acuze Moscova pentru că a provocat o scurgere de radiații.
Discuțiile sunt în desfășurare cu privire la obținerea unei misiuni Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru a vizita uzina, a declarat purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU, Stephane Dujarric, în cursul unei conferințe de presă marți.
Dujarric a spus că ONU încă are nevoie de asigurări de siguranță pentru ca personalul să viziteze site-ul.
Erdogan: Întoarcerea Crimeei la Ucraina este o cerință a dreptului internațional
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat marți poziția Turciei conform căreia Ankara sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și respinge anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, potrivit agenției de stat Anadolu.
Erdogan a spus într-un mesaj video adresat celui de-al doilea Summit al Platformei Crimeei de la Kiev că Crimeea trebuie returnată Ucrainei.
„Revenirea Crimeei în Ucraina, din care este o parte inseparabilă, este în esență o cerință a dreptului internațional”, a spus Erdogan.
Erdogan a spus că Ankara va continua să sprijine Platforma Crimeea, care a fost înființată pentru a rezolva problema Crimeei prin mijloace pașnice.
„Turcia nu recunoaște anexarea Crimeei și a afirmat deschis încă din prima zi că acest pas este ilegitim și ilegal. Aceasta este o poziție de principiu care are nu numai baze legale, ci și morale", a spus el.
Erdogan a adăugat că protejarea integrității teritoriale, a suveranității și a unității politice a Ucrainei este „esențială”, nu numai pentru securitatea și stabilitatea regională, ci și la nivel global.
„Asigurarea siguranței și bunăstării compatrioților noștri tătari din Crimeea este, de asemenea, printre prioritățile Turciei”, a spus el.
Ursula von der Leyen: Încălcarea drepturilor omului în Crimeea arată „realitatea întunecată” a guvernării lui Putin
Șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Rusia a folosit Crimeea ca „teren de testare” pentru încălcările drepturilor omului, care s-au extins până la invazia Ucrainei de către președintele Vladimir Putin.
„Suntem profund îngrijorați de încălcările drepturilor omului în peninsula Crimeea, disparițiile, torturile, crimele, persecuția tătarilor din Crimeea, intimidarea și încarcerarea jurnaliștilor, avocaților și apărătorilor drepturilor omului. Aceasta este realitatea întunecată a lui Putin. ocupație”, a spus von der Leyen în timpul unui mesaj transmis video la summitul Platformei Crimeea de marți.