Bombardamente rusești în zona centralei nucleare Zaporojie
Forțele Rusiei au lansat noi atacuri aeriene și de artilerie în zona centralei nucleare de la Zaporojie, au transmis, marți, autoritățile militare ucrainene citate de Reuters.
Atacurile au loc pe fondul îngrijorării internaționale cu privire la riscul nuclear și al apelurilor repetate la asigurarea securității centralei.
Forțele ucrainene sunt în alertă după ce președintele Zelenski a avertizat că atacurile Rusiei ar putea fi în această săptămână, în care Ucraina își sărbătorește independența față de Uniunea Sovietică, extrem de violente. Manifestările de la Kiev dedicate Zilei Independenței (24 august) au fost anulate.
Rusia a solicitat ca marți, 23 august, să aibă loc o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, pentru discuții cu privire la situația de la centrala controlată de forțele Rusiei, dar gestionată de tehnicieni ucraineni. Kievul acuză Rusia că folosește centrala pentru a lansa atacuri asupra forțelor sale.
Conductă care aduce petrol din Kazahstan în Europa prin Marea Neagră „avariată”
Europa se confruntă cu o nouă întrerupere a aprovizionării cu energie în urma avariilor apărute la un sistem de conducte care aduc petrol din Kazahstan prin terminalul rus de la Marea Neagră Yuzhnaya Ozereevka, transmite Reuters.
Operatorul CPC a anunțat întreruperea luni, 22 august, precizând că au fost suspendate exporturile prin două dintre cele trei puncte ale terminalului de la Marea Neagră. CPC gestionează aproximativ 1% din comerțul global cu petrol și are drept acționar principal firma rusă de gazoducte Transneft.
Occidentul acuză Rusia că restricționează aprovizionarea cu energie pentru a determina majorarea prețurilor. Rusia neagă, invocând sancțiunile occidentale și diverse defecțiuni drept cauză pentru numeroasele „probleme” de furnizare.
România printre țările participante la noua „Inițiativă Kiev”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki a anunțat, luni seară, înființarea unui nou format „Inițiativa Kiev” din care fac parte deja România, Polonia, Ungaria, Slovacia și cele trei țări baltice.
„Vom implica treptat și alte țări. În acest formatul, munca se desfășoară la nivelul consilierilor de politică externă ai șefilor de stat. /.../ Acest format ne va permite să consolidăm cooperarea în regiune și protecția comună a intereselor noastre, în primul rând securitatea. E o parte importantă a eforturilor noastre în direcția euro-atlantică”, a spus Zelesnki.
[Formatul este diferit de cel lansat în 2006 la București și care viza dialogul intercultural și stabilitatea în Armenia, Azerbaijan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.]
Platforma Crimeea, marți, în format online
Ucraina organizează marți, 23 august, în format online, a doua ediție a evenimentului „Platforma Crimeea”, un format internațional de consultare și coordonare a eforturilor de eliberare a Peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.
Lansată în 2021, înaintea invadării Ucrainei ordonate de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022, Platforma e menită să:
- sporească eficiența răspunsului și presiunilor internaționale la ocupația rusă din peninsulă;
- prevină încălcări viitoare ale dreptului internațional;
- protejeze victimele regimului de ocupație;
- să redea Crimeea Ucrainei.
Recent au avut loc mai multe atacuri asupra unor obiective militare ruse din Crimeea, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat că răƶboiul cu Rusia nu se va încheia până când Crimeea nu va fi eliberată.