Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Zelenski: Steagul Ucrainei va flutura din nou în toate zonele ocupate. SUA: 3 mld USD de ziua Independenței Ucrainei

Ambasada SUA la Kiev avertizează că situația de securitate e în deteriorare și le cere cetățenilor americani să plece din Ucraina. Autoritățile locale îndeamnă populația să evite adunările publice. La Moscova, promotoarea propagandei Kremlinului, Daria Dughin, a fost decorată postum.

Principalele știri:

12:19 23.8.2022

Explozii la Harkov și în zona Zaporojie

Guvernatorul din Harkov (estul Ucrainei), Oleg Sinehubov, a declarat că forțele Rusiei au lansat atacuri asupra orașului în dimineața zilei de marți. O casă a fost lovită, dar nu au fost înregistrate victime, transmite Reuters.

În sud, autoritățile ucrainene au semnalat noi lovituri aeriene și de artilerie în mai multe orașe din zona centralei nucleare Zaporojie, capturată de forțele Rusiei la scurt timp de la invadarea Ucrainei. Comunitatea internațională cere demilitarizarea zonei. Locuitorii din zonă se tem că unul dintre cele șase reactoare ale centralei ar putea fi afectate, cu consecințe dezastruoase.

13:07 23.8.2022

Serviciu memorial pentru Daria Dughina: A murit pentru ortodoxismul Rusiei

Alexander Dughin, ideolog al eurasianismului folosit ca justificare de Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei, a spus la serviciul memorial dedicat fiicei lui că aceasta a murit pentru țară.

„A murit pentru victoria noastră, pentru victoria noastră rusă, pentru ortodoxismul țării noastre”, a spus el, potrivit CNN.

Directoare a unei pagini de internet de dezinformare și propagandă, Dughina a fost una dintre promotoarele înfocate ale informațiilor false folosite de Putin pentru a justifica războiul în care au murit deja mii de civili.

Alexander Dughin a vorbit la serviciul memorial de marți, 23 august, de la Moscova.
Alexander Dughin a vorbit la serviciul memorial de marți, 23 august, de la Moscova.

„Din copilărie, primele ei cuvinte, pe care sigur că noi i le-am spus, au fost: Rusia – statul nostru, poporul nostru, imperiul nostru”, a adăugat Dughin, care spune că i-ar fi vorbit Dariei înainte să moară despre misiunea de a lupta cu „întunericul”, iar aceasta ar fi spus că se simțea ca un erou și că voia să fie „cu poporul ei, cu țara ei”.

Era de așteptat ca întregul serviciu memorial, ca și desfășurarea evenimentelor cu începere de sâmbătă, când Rusia a anunțat că Dughina a fost victima exploziei mașinii tatălui să fie folosite pentru promovarea propagandei ruse. Moscova acuză Kievul de atentat. Ucraina a negat că ar avea vreo legătură.

Nu este clar cum va fi folosit incidentul în continuare de Kremlin și care vor fi urmările concrete. Ucraina avertizează de câteva zile cu privire la riscul unor atacuri extrem de „crude” din partea Rusiei. SUA au îndemnat cetățenii americani să părăsească Ucraina.

14:30 23.8.2022

Bombardamente la Nikopol de Ziua Drapelului Ucrainei

Autoritățile din Nikopol, în sudul Ucrainei, în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie, au declarat că orașul a fost bombardat, marți, când Ucraina sărbătorește Ziua Drapelului, și au cerut populației să evite adunările publice, transmite CNN.

Potrivit reprezentanților administrației militare, oamenii ar trebui să evite zonele deschise, dar și pe cele în care se află clădiri importante pentru infrastructura zonei. Kievul a avertizat de mai multe zile că se așteaptă la atacuri de o „cruzime” extremă săptămâna aceasta.

Exercițiu de simulare a unui incident nuclear în 17 august, la Zaporojie.
Exercițiu de simulare a unui incident nuclear în 17 august, la Zaporojie.

Miercuri, în 24 august, se împlinesc șase luni de la invadarea Ucrainei de Rusia, iar Ucraina aniversează 31 de ani de independență față de Uniunea Sovietică.

În zona centralei nucleare de la Zaporojie, aflată pe malul opus de Nikopol al Râului Nipru, Rusia și-ar amplifica prezența militară, spun reprezentanții operatorului ucrainean Energoatom.

Potrivit acestora „ocupanții au adus în 22 august încă două vehicule blindate și șase camioane speciale în zona de reparații a centralei nucleare".

14:54 23.8.2022

Zelenski: Steagul Ucrainei va flutura din nou în toate zonele ocupate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul de Ziua Drapelului de stat, 23 august, că steagul Ucrainei va flutura din nou, „în toate orașele și satele Ucrainei ocupate temporar”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de Ziua Drapelului, în centrul capitalei Kiev, 23 august 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de Ziua Drapelului, în centrul capitalei Kiev, 23 august 2022.

Miercuri, în 24 august, Ucraina sărbătorește Ziua Independenței față de Uniunea Sovietică. Autoritățile fac apel la populație să nu sărbătorească în public și avertizează cu privire la un risc crescut al atacurilor rusești asupra civililor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG