Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Zelenski: Steagul Ucrainei va flutura din nou în toate zonele ocupate. SUA: 3 mld USD de ziua Independenței Ucrainei

Ambasada SUA la Kiev avertizează că situația de securitate e în deteriorare și le cere cetățenilor americani să plece din Ucraina. Autoritățile locale îndeamnă populația să evite adunările publice. La Moscova, promotoarea propagandei Kremlinului, Daria Dughin, a fost decorată postum.

Principalele știri:

16:06 23.8.2022

Tot mai mulți civili părăsesc Kievul de teama atacului rusesc de Ziua Independenței

Un consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că tot mai mulți civili încearcă să părăsească Kievul, pe fondul temerilor spre un atac rusesc care ar urma să aibă loc miercuri, de Ziua Independenței.

Vorbind pentru programul Today de la BBC Radio 4, Alex Rodniansky a spus că oamenii sunt îngrijorați și că există „cu siguranță o oarecare îngrijorare” că un atac ar putea lovi centrele de luare a deciziilor din capitala Ucrainei miercuri.

„Oamenii reacţionează la ştiri. Ei încearcă să se asigure că au planuri de urgență, nu vor să petreacă prea mult timp în apropierea centrului de lângă clădirile guvernului nostru”, a spus el. „Există riscul ca Rusia să încerce să lovească exact în acel moment pentru a compensa incapacitatea lor de a avea vreun succes pe câmpul de luptă, de a avea vreun succes în a supune Ucraina și, practic, toate eșecurile pe care le-a înregistrat în ultimele șase luni”, a declarat Rodnianski.

Comentariile sale survin avertismentelor Rusiei că ar putea „întări” loviturile împotriva infrastructurii civile și a instalațiilor guvernamentale ale Ucrainei în zilele următoare.

Ministerul ucrainean al Apărării i-a sfătuit pe ucraineni să fie deosebit de atenți în ziua independenței, invocând amenințarea cu atacuri cu rachete și „provocării” din partea Rusiei.

16:17 23.8.2022

Boris Johnson: Regatul Unit nu va recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a vreunui teritoriu ucrainean

Boris Johnson a cerut liderilor lumii să nu-i permită lui Vladimir Putin să repete anexarea Crimeei cu alte zone ale Ucrainei.

Marea Britanie va continua să sprijine Ucraina militar, umanitar, economic și diplomatic până când Rusia „termină acest război oribil și își va retrage forțele din întreaga Ucraină”, a spus Johnson într-un discurs video la conferința internațională a Platformei Crimeei, citat de The Guardian.

Premierul britanic a cerut aliaților să continue să sprijine Ucraina până când forțele rusești se retrag de pe „întregul” teritoriul său.

„Putin plănuiește să facă altor părți ale Ucrainei - într-adevăr toată Ucraina - ceea ce a făcut Crimeei”, a spus Johnson.

Liderul rus pregătește „mai multe anexări și mai multe referendumuri false”, a adăugat el.

Anexarea Crimeei de către Rusia „sau a oricărui alt teritoriu ucrainean” nu trebuie niciodată recunoscută, a îndemnat Johnson.

18:37 23.8.2022

Serviciile secrete britanice: rușii fac un pod plutitor peste Nipru

Este posibil ca forțele ruse să fi început să mute șlepuri pentru a construi un pod plutitor peste râul Nipru în apropierea podului Antonivski, anunță serviciile secrete britanice.

Podul din Herson a fost vizat în mod repetat de forțele ucrainene cu lovituri de rachete, deoarece este o rută cheie de aprovizionare pentru Rusia în sudul țării.

Dacă Rusia va finaliza podul improvizat, aproape sigur că va crește capacitatea punctului de trecere în comparație cu feribotul, consideră Ministerul Apărării.

22:55 23.8.2022

Miniștrii rus și francez de Externe au discutat despre situația de la Zaporojie

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit despre situația de la centrala nucleară de la Zaporojie cu ministrul francez de externe Catherine Colonna și despre „oportunitățile disponibile pentru organizarea unei vizite la stație” de către misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat Ministerul de Externe rus.

Lavrov a subliniat abordările Rusiei față de război – numită „operațiune militară specială” în curs de desfășurare – și a spus că „regimul de la Kiev continuă să bombardeze cea mai mare centrală nucleară din Europa și teritoriul adiacent acesteia, expunând întreaga populație europeană la pericolul unei catastrofe nucleare cu conivența evidentă a sponsorilor săi străini”.

Președintele rus Vladimir Putin a fost de acord ca o misiune AIEA, organ de supraveghere nuclear al ONU, să acceseze centrala de la Zaporojie, controlată de ruși prin teritoriul controlat de forțele ucrainene. El și-a dat acordul în timpul unui apel cu președintele francez Emmanuel Macron vineri, potrivit unei surse de la Palatul Elysée.

Rusia și Ucraina au făcut ambele acuzații privind securitatea și acțiunile militare la și în jurul centralei, cel mai mare complex nuclear din Europa. Lipsa accesului independent la centrală face imposibilă verificarea a ceea ce se întâmplă acolo.

În ultima lună, o serie de rachete și obuze au aterizat pe teritoriul centralei, potrivit imaginilor din satelit analizate de CNN.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG