Linkuri accesibilitate

Duminică, 28 august, Kiev. Steaguri ucrainene aduc un omagiu militarilor uciși în războiul ordonat de Vladimir Putin.
Duminică, 28 august, Kiev. Steaguri ucrainene aduc un omagiu militarilor uciși în războiul ordonat de Vladimir Putin.

Războiul din Ucraina | MAE ucrainean: Rusia a transformat Zaporojie în bază militară. Putin oferă beneficii ucrainenilor care vin în Rusia

Autoritățile ucrainene avertizează că riscurile reprezentante de centrala nucleară de la Zaporojie nu au fost eliminate și pledează pentru evacuarea civililor din zonă. Populația a primit pastile de iod în contextul pericolului nuclear.

Principalele știri:

15:38 27.8.2022

Risc de scurgere radioactivă la centrala nucleară Zaporojie

Operatorul ucrainean al centralei nucleare de la Zaporojie/Ucraina a avertizat că există riscul unor scurgeri radioactive, transmite The Guardian

Potrivit Energoatom, forțele Rusiei, care au ocupat centrala la scurt timp de la invadarea Ucrainei, au lansat mai multe bombardamente în zonă centralei în ultimele zile. Ca urmare a bombardamentelor periodice, infrastructura stației a fost deteriorată, existând riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare de substanțe radioactive, iar pericolul de incendiu este mare.

Sâmbătă la prânz, centrala „funcționează cu riscul încălcării standardelor de siguranță împotriva radiațiilor și a celor de incendiu”, a transmis operatorul ucrainean într-un comunicat.

Rusia pretinde că forțele ucrainene ar fi cele care atacă zona centralei în mod constant, „de trei ori doar în ultima zi”.

12:59 27.8.2022

Rusia blochează un tratat ONU pe tema dezarmării nucleare

Rusia a blocat, după patru săptămâni de negocieri între cele 191 de țări semnatare, adoptarea unui tratat al Națiunilor Unite cu privire la dezarmarea nucleară.

Moscova a respins documentul pentru că acestea exprima „îngrijorări serioase” cu privire la activitățile militare din jurul centralelor nucleare ucrainene, în special a celei de la Zaporojie, transmite BBC.

Forțele militare ale Rusiei au preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporojie la scurt timp de la invadarea Ucrainei și sunt acuzate de Ucraina că folosesc centrala ca un „scut” pentru a lansa atacuri asupra forțelor ucrainene.

După acțiuni de care este acuzată Rusia, joi, centrala a fost deconectată pentru mai multe ore de la rețeaua de energie a Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski spune că omenirea a fost la un pas distanță de un dezastru nuclear.

Tratatul de neproliferare nucleară ar trebui reînnoit de semnatari la fiecare cinci ani. Și la ultima încercare de revizuire a documentului, în 2015, a lipsit acordul participanților. Discuția programată pentru 2020 a fost amânată până acum ca urmare a pandemiei.

11:06 27.8.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rusia a avut puține câștiguri teritoriale în ultimele zile

Analiza zilnică prezentată de Ministerul britanic al Apărării arată că Rusia a intensificat în ultimele cinci zile atacurile asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei, cu lupte intense la Siversk și Bakhmut (Artemivsk).

Separatiștii au făcut probabil unele progrese spre centrul satului Pisky, lângă aeroportul Donețk, arată analiza, dar în general, forțele Rusiei și-au asigurat puține câștiguri teritoriale.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să-și intensifice eforturile în Donbas în încercarea de a atrage sau de a bloca acolo unități ucrainene, pe fondul speculațiilor că Kievul plănuiește o contraofensivă majoră”, mai spune Ministerul britanic al Apărării.

09:03 27.8.2022

Zelenski: Un milion de tone de grâne au plecat din porturile Cernomorsk, Odesa și Iujne

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat, vineri seară, că acordul cu privire la reluarea exporturilor prin Marea Neagră, valabil de circa o lună, a făcut ca Ucraina să fi exportat din 24 februarie până acum un milion de tone de grâne prin porturile Cernomorsk, Odesa și Iujne.

„Cereale ucrainene și faptul că livrările noastre pe piața mondială alimentară au funcționat fac posibilă prevenirea haosului de pe piață, reducerea gravității crizei alimentare și prevenirea unei crize alimentare catastrofale”, a spus Zelenski.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG