Linkuri accesibilitate

LIVE TEXT. „Congresul ultimei șanse la PSD”. Mandatul lui M. Ciolacu ar putea să fie de șase luni, până la Congresul la termen


Congresul extraordinar al PSD se defășoară la Parlament în prezența a 20 de lideri, iar în județele din țară lucrările sunt urmărite online.

Noua conducere a PSD a fost validată astăzi în mod oficial în cadrul Congresului extraordinar. Este pentru prima oară când președintele partidului este ales online, varianta fiind aleasă din cauza restricțiilor impuse în perioada epidemiei de coronavirus. Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, susține că „este Congresul ultimei șanse pentru PSD”, deoarece partidul va trebui să reformeze rapid în perioada următoare. Eugen Teodorovici, deși nu a fost prezent la vot, a obținut 91 de voturi, în timp ce echipa lui Marcel Ciolacu a primit 1.310 de voturi, iar 49 de voturi au fost nule. Congresul nu a fost unul cu fast, cum s-a întâmplat în anii trecuți, ci a fost caracterizat printr-o lipsă de anvergură din cauza condițiilor în care a fost organizat.

UPDATE 8 În primul discurs ținut după alegerea sa ca președinte al PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că votul de astăzi este dat unei echipe a partidului.

  • Marcel Ciolacu când se trezește dimineața se uită în oglindă, știe cât este de înalt și de mare. Nu am încropit echipe pe genunchi pentru a fi noi aleși. Mă simt împlinit în visul meu și al domnului Stănescu să facem cea mai performantă echipă în PSD. Cu toții suntem trecători, cu toți suntem de înlocuit. În viitor, s-ar putea să fim competitori în interiorul partidului. Am calitatea de a mă ține de cuvânt întotdeauna".

UPDATE 7 A început votul pentru conducerea PSD, numele lui Eugen Teodorovici se află pe buletinul de vot pentru funcția de președinte, deși aceasta nu a fost prezent la Palatul Parlamentului pentru a ține un discurs. Delegații din teritoriu votează secret, în cabine special amenajate. Oamenii de pe lista lui Marcel Ciolacu nu au vreo emoție.

UPDATE 6 Sorin Grindeanu a revenit în PSD în funcția de prim-vicepreședinte, deși nu și-a dat încă demisia din funcția de președinte ANCOM. Postul nu îi permite să facă politică, dar Sorin Grindeanu are termen de 60 de zile pentru a renunța la această poziție.

  • Îmi pare bine că am revenit, mi-a fost dor. Pentru mine, în politică, acasă înseamnă PSD. Eu cred în valorile de stânga, solidaritate socială, respect pentru muncă.
  • Sunt mândru să revin acasă, aici în PSD. Oamenii de valoare au fost marginalizați, a fost o greșeală a celor care au condus atunci partidul. Nu e cazul să scormonim trecutul, e timpul să privim spre viitor. Trebuie să nu mai repetăm greșelile de atunci. Trebuie să vorbim despre reconstrucția partidului.
  • Cine pleacă acum, niciodată nu va fi un om politic respectat. Lașii nu au ce căuta în PSD. Acum, în aceste moment, țara este în mare instabilitate. Au pierdut controlul pandemiei. E instabilitate și haos în educație. Au dormit toată vara și s-au trezit cu trei săptămâni înainte de începerea anului școlar să digitalizeze școala. E instabilitate în economie. Înlăturarea lor e o necesitate.
  • Noi nu suntem cauza instabilității. PSD nu va mai vota niciodată un guvern liberal, PSD nu va mai vota niciodată un guvern condus de PNL. Domnule Orban în scurt timp veți redeveni cel mai cunoscut șomer din România. Noi avem trei garnituri de oameni bine pregătiți care să formeze viitorul guvern.
  • PSD nu depune moțiune doar pentru a dărâma guvernul, ci pentru a salva țara. Vom prezenta o alternativă de guvernare bine articulată, în plan economic și social. Am mare încredere că PSD își poate recăpăta prestigiul.
  • E nevoie de o revoluție în politica noastră de resurse umane. Nu mai putem merge cu oameni cărora pălăria funcție le cade peste ochi. Nu mai merge cu amatorismul în politică.

UPDATE 5 Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a spus că social-democraților nu ar trebui să le fie rușine că sunt votați de pensionari, oameni săraci și oameni fără școală. El a vorbit despre PSD ca un partid al clasei de mijloc.

  • Acest Congres are o foarte mare importanță pentru noi. În primul rând, este important să ne întrebăm cine suntem. Dacă ne comparăm cu competitorii politici, putem părea geniali, dar dacă ne comparăm cu visele oamenilor, atunci trebuie să ne uităm într-o altă lumină. Gabriela, victoria ta o să fie o umbrelă pentru oamenii simpli. Trebuie să avem curajul să fim noi înșine. Este important să ne respectăm identitatea politică. Nu înțeleg de ce ne este rușine că ne votează săracii, pensionarii, cei fără studii. Ne votează pentru că ei au nevoie de noi. Trebuie să fim împreună, să fim în contact cu realitatea.
  • Nu consultanții străini trebuie să ne facă strategiile.
  • Parcă și noi am fost depășiți de evenimente. Uneori am crezut că am descoperit piatra filosofală dacă dăm salarii și pensii. Cu asta ne mândrim cel mai mult. Nu trebuie să rămânem doar la asta.
  • Pentru prima dată în istoria partidului nu candidează un om și un discurs, ci un program și o echipă. Asta înseamnă o asumare de echipă. De multe ori victoriile individuale au fost înfrângeri colective.
  • Nu bătălia cu guvernul liberal e cea mai importantă prioritate. Avem toate capacitățile ca în acest moment să câștigăm alegerile. Văd în cercetările sociologice că oamenii, aproape jumătate, nu au nici un plan pentru viitor. Sunt dominați de frică legată de carieră, viitorul copiilor. În România sunt optimiști fără motiv.
  • Poate vom reuși să unificăm stânga la un moment dat. La televizor se cântă prohodul stângii. Când spui că te lupți să dispară un partid, înseamnă că vizezi dictatura. De pomană se cântă prohodul, stânga nu va dispărea.

UPDATE 4 Europarlamentarul Victor Negrescu a cerut să fie ținut un minut de reculegere în cadrul Congresului extraordinar al PSD în memoria celor care au murit din cauza epidemiei de coronavirus. Social-democratul a acuzat Guvernul că nu și-a făcut treaba.

UPDATE 3 Olguța Vasilescu a vorbit în cadrul Congresului extraordinar despre realizările guvernării PSD. Ea candidează pentru un post de vicepreședinte.

  • Au reușit să piardă 860.000 de locuri de muncă, datoria publică a crescut la 40%. Noi am avut o creștere economică între 5-7%, acum deficitul ajunge la 9%. S-au împrumutat de cinci ori mai mult decât guvernarea PSD.
  • În guvernarea PSD, pensiile au crescut cu 60%, alocațiile s-au dublat. Ei de ce nu fac acest lucru?
  • Cei care astăzi ne critică, nu sunt în stare să facă nici 10% din ce am reușit noi. Sunt sigură că vom câștiga alegerile.

UPDATE 2 Paul Stănescu, secretar general interimar al PSD, le-a transmis primarilor social-democrați să reziste în fața tentativei de racolare, deoarece vor câștiga alegerile locale și parlamentare. Mobilizarea edililor reprezintă o miză importantă pentru actuala conducere PSD, deoarece un scor bun la locale poate avea efecte și asupra următorului scrutin.

  • Nu mai vreau să vorbesc de ce am pierdut anul trecut. Avem o singură variantă: victoria.
  • Miza este mult mai mare, miza e salvarea României. Ne îndreptăm cu pași repezi spre falimentul țării. Dacă PNL rămâne la putere înseamnă prăbușirea României. Suntem singurul partid care putem învinge PNL. Miza alegerilor este salvarea democrației în România.
  • Iohannis și PNL pun pumnul în gură, face dosare penale, încalcă drepturi și libertăți, se comportă ca niște dictatori sovietici, îmbrăcați în geacă de piele și încinși la brâu cu pistoale Beretta și, vorbindu-ne cu aroganță fără limite, pe motiv că în acest fel controlează răspândirea virusului.
  • Cine câștigă localele, câștigă și parlamentarele. În locale, luptăm pe terenul nostru, unde suntem cei mai tari. PNL încearcă să racoleze pentru că nu are primari buni cum are PSD.
  • Vă spun un lucru: nici un hoț nu fură ceea ce are deja, fură ce nu are!

UPDATE 1 Gabriela Firea, primarul Capitalei, și-a concentrat discursul pe faptul că PSD este demonizat din cauza trecutului, dar că guvernarea PNL nu fost eficientă în fața pandemiei de coronavirus. Primarul Capitalei candidează pentru funcția de prim-vicepreședinte la Congresul extraordinar al PSD.

  • Acum 20 de ani am spus că decât politician mai bine casnică, era o revoltă. Declarația mea pornea dintr-o suferință, dintr-un sentiment că se poate mai mult și mai bine. Acum zece ani am intrat alături de dumneavoastră.
  • Sunt foarte revoltată, sentimentul de acum 20 de ani apare tot mai des, în fiecare zi mă revolt. Acum câteva zile m-am revoltat că s-a anunțat că vor începe școala copiii cu masca.
  • Va trebui să semnăm cu toții o declarație pe proprie răspunde că ne trimitem copiii la școală în bună regulă, dar de unde să știm noi dacă sunt în bună stare? Suntem toți medici? Părinții din România nu trebuie să fie transformați în vinovați, pe cine dorește să acopere Guvernul? Ce știe Guvernul și noi nu știm? Ce scenariu e cunoscut deja în laboratoare și nu ni se spune?
  • Doar noi ne-am luptat în această pandemie cu virusul, cu nepăsarea acestui Guvern și să se instituie dictatura.
  • Am știut să facem ordine și în propria casă. Nu trebuie să schimbăm o Mărie cu altă pălărie. Dacă schimbăm, numele, sigla, sediul nu înseamnă că s-a produs vreo revoluție.
  • De ce să plec eu capul, de ce să caut eu șapte partide după care să mă ascund? Cine a greșit, a plătit, nu mai e, nu putem plăti la nesfârșit. S-a dat locul pentru istorie.
  • Suntem demonizați, cu plăcuțe, trebuie să ne luăm viețile în mâini. Capul sus, fruntea sus!

UPDATE Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a fost primul care a luat cuvântul de pe scena Congresului pentru a-și prezenta programul politic. El a vorbit despre ruperea PSD de trecut și a promis că partidul nu se va mai concentra pe modificarea legilor legate de justiție. De asemenea, liderul social-democrat a adăugat că vremea tătucilor în PSD a trecut. La Congresul în care a luat puterea în PSD, Liviu Dragnea a vorbit și el despre greșelile trecutului, promițând că partidul se va reforma și schimba.

  • România are nevoie de PSD, are nevoie de o stângă puternică, de siguranță, reconstrucție și creșterea nivelului de trai. Doar PSD reprezintă stânga românească și valorile sale.
  • Vrem să rămânem un partid conservator sau vrem să ne transformăm într-un partid modern? Societatea românească s-a schimbat, la fel și așteptările românilor.
  • PSD va continua să-i apere pe bunicii noștri, pe mame și copii, pe tinerii care sunt la început de drum. Trebuie să privim și mai departe, să fim aproape de toți românii din clasa de mijloc, cei care muncesc în corporații, medici, lângă cei din Horeca, profesori, lângă fermieri, lângă cei plecați peste hotare, lângă toți cei care au nevoie de noi.
  • Suntem puțini în sală, dar mulți în țară. Sunteți mulți care au muncit enorm în partid. Au fost cazuri în care munca noastră a fost irosită de unii care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la ușile justiției. Ei aparțin trecutului și trebuie astăzi să ne rupem de acest trecut. Justiția trebuie făcută în sala de judecată, nu la partid, nu la televizor. Reforma justiției trebuie făcută de profesioniști, de CSM, asociațiile profesionale. În mandatul meu, PSD va rămâne strict pe agenda românilor, iar justiția acolo unde îi e locul. Vrem ca greșelile trecutului să rămână în spate, acolo unde le e locul. Viitorul PSD înseamnă criterii de performanță pentru cei care ocupă funcții publice, toleranță zero față de corupție și abuzuri.
  • Unii au avut ca obiectiv dispariția PSD, vreau să vă mulțumesc tuturor că ați rezistat. În fața crizei sanitare, ați ales să nu faceți politică demagogică.
  • Toate guvernările de dreapta au făcut rău României. Cele nouă luni de guvernare ale lui Orban le-a întrecut pe toate. Un guvern care fură și distruge economia trebuie să plece. Un guvern care apără interlopii și pedofilii trebuie să plece. Un guvern care nu crește alocații și pensii trebuie să plece.
  • Nu discursurile șovine ale lui Iohannis vor redeschide afacerile închise. Dacă președintele ar fi fost un patriot adevărat, atunci ar fi știut că patriotismul economic este calea corectă.
  • Este importantă realizarea unui plan național de dezvoltare.
  • Eu cred că victoria noastră în alegerile care urmează.
  • PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci. Și în mod evident acest lucru nu făcut bine partidului și nici României. Vremea tătucilor a trecut.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Marcel Ciolacu a insistat să fie validat în funcția de președinte al PSD, chiar și în cadrul unui Congres extraordinar online. Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că perioada de interimat nu i-a dat destulă forță pentru a lua măsurile dorite în partid.

„Urmează alegerile locale și parlamentare și nu mai puteam aștepta să desfășurăm un Congres în condiții normale. Mandatul lui Ciolacu o să fie oricum limitat pentru că anul viitor vom avea un nou Congres, cel ordinar în care se va alege din nou conducerea partidului. În funcție de scorul de la locale și parlamentare poate rămâne în fruntea partidului și anul viitor sau va face un pas în spate”, au precizat surse din conducerea partidului.

Romania - Congres PSD, 22 august
Romania - Congres PSD, 22 august

Liderul PSD a încercat să aducă în echipa sa toți liderii importanți ai partidului pentru a avea o legitimitate cât mai mare. Gabriela Firea și Sorin Grindeanu vor deveni prim-vicepreședinți ai PSD, în timp ce Vasile Dîncu va prelua în mod oficial funcția de președinte al Consiliului Național. Revenirea lui Dîncu în echipa de conducere a PSD a fost o condiție a filialelor din Transilvania pentru a-l susține pe Marcel Ciolacu. Paul Stănescu o să fie secretar general, în timp ce pe lista de vicepreședinți se regăsesc: Lia Olguța Vasilescu, Gabriel Zetea, Doinea Fedorovici, Mihai Tudose, Claudiu Manda, Titus Corlățean, Victor Negrescu, Daniel Băluță, Radu Moldovan, Decebal Făgădău, Vasile Gliga, Dragoș Benea, Laurențiu Nistor și Ionuț Pucheanu.

Congresul se desfășoară la Parlament în prezența a 20 de lideri PSD, iar în județele din țară sunt săli în care delegații urmăresc lucrările pe ecrane special instalate.

Romania - Congres PSD, 22 august
Romania - Congres PSD, 22 august

Eugen Teodorovici a contestat organizarea Congresului extraordinar, apelând la Tribunal pentru a opri alegerea noii echipe de conducere. Demersul senatorului PSD nu a avut însă succes. De asemenea, el nu a fost de acord ca președintele partidului să fie ales pe baza unei moțiuni, listă care să cuprindă toate funcțiile de conducere, și nu uninominal.

În sala „Nicolae Iorga" din Palatul Parlamentului a fost păstrat un scaun liber, care a fost rezervat pentru Eugen Teodorovici. Marcel Ciolacu a dorit să arate că îl așteaptă pe contracandidatul său să participe la Congresul Extraordinar. Numele lui Teodorovici se află pe buletinul de vot, chiar dacă acesta absentează.

Congresul PSD a adoptat și modificările la Statut. Comitetul Executiv Național, cel care a luat toate deciziile majore în epoca Dragnea, va fi redenumit, iar noul nume este Consiliul Politic Național. În componența acestuia vor urma să intre membrii Biroului Permanent Național, președinții organizațiilor, președinții Consiliilor Județene, primarul Capitalei, primarii de sector și președintele Institutului de Studii Social Democrate.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG