Linkuri accesibilitate

Alegeri SUA | Joe Biden spune că este pregătit să lucreze cu republicanii și se gândește la o nouă candidatură


Președintele SUA, Joe Biden, susține o conferință de presă la Casa Albă cu privire la rezultatele alegerilor de la mijlocul mandatului, 9 noiembrie 2022.

Noile rezultate ale alegerilor intermediare (midterms) din SUA continuă să vină, conturând o luptă tot mai strânsă cu privire la controlul asupra Congresului, în timp ce președintele Joe Biden a adoptat un ton optimist.

Partidul Republican a obținut 49 dintre cele 51 de mandate necesare pentru a avea majoritatea în Senatul Statelor Unite.

Mai sunt trei state în care votul trebuie tranșat: în timp ce în Arizona și Nevada nu au fost încă anunțate rezultatele, cursa pentru Senat din Georgia se va tranșa într-un tur de scrutin programat pe 6 decembrie.

Pentru a prelua controlul Senatului, republicanii trebuie să preia două din cele trei locuri deținute în prezent de democrați.

În schimb, în Camera Reprezentanților, republicanii mai au nevoie de opt locuri pentru asigurarea majorității, dintre cele 44 rămase în cursă, însă au eșuat în realizarea „valului roșu” promis în campanie, după ce democrații au depășit așteptările. Cu 210 la 192, republicanii pare că sunt pe cale să preia controlul de la democrați.

O analiză Reuters arată că 21 dintre cele 53 cele mai competitive curse nu erau încă decise miercuri seară, ceea ce ridică perspectiva ca rezultatul final să nu fie cunoscut pentru o perioadă de timp.

Concluzia de până acum, pe baza rezultatelor cunoscute, este că alegerile nu au fost la înălțimea victoriei pe care o căutau republicanii, în timp ce democrații au evitat o înfrângere grea de la jumătatea mandatului, care îi afectează adesea pe președinții în exercițiu din oricare dintre partide.

Joe Biden este optimist. Și pentru al doilea mandat

Într-o conferință de presă de la Casa Albă, Joe Biden a promis că va colabora cu republicanii și a spus că înțelege că alegătorii sunt frustrați în ciuda campaniei surprinzător de competitive a democraților.

Președintele SUA, Joe Biden, susține o conferință de presă la Casa Albă cu privire la rezultatele alegerilor de la mijlocul mandatului, 9 noiembrie 2022.
Președintele SUA, Joe Biden, susține o conferință de presă la Casa Albă cu privire la rezultatele alegerilor de la mijlocul mandatului, 9 noiembrie 2022.

„Poporul american a arătat clar, cred, că se așteaptă ca republicanii să fie pregătiți să lucreze și ei cu mine”, a spus Joe Biden, remarcând că „valul roșu uriaș” de care vorbeau opozanții săi nu s-a materializat.

„A fost o zi bună, cred, pentru democrație”, a spus președintele SUA.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că președintele a vorbit miercuri la telefon cu liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, care ar fi principalul candidat pentru funcția de președinte al Camerei Reprezentanților dacă republicanii vor câștiga majoritatea.

De altfel, The New York Times notează că acesta și-a anunțat candidatura chiar înainte de a fi clar că partidul său va controla Camera, în timp ce liderii republicani au început să se lupte pentru putere după rezultatele dezamăgitoare.

Împotriva cui ar putea candida președintele în funcție

De asemenea, Joe Biden a reiterat intenția de a candida pentru realegere în 2024 și a spus că va lua o decizie finală la începutul anului viitor.

„Intenția noastră este de a candida din nou, asta a fost intenția noastră. Aceasta este, în cele din urmă, o decizie de familie”, a declarat Joe Biden, făcând referire la soția sa, Jill, care se afla în încăpere.

În vârstă de 80 de ani, Biden a adăugat că va face acest lucru fără legătură cu orice anunț din partea rivalului său din 2020, fostul președinte republican Donald Trump, care este așteptat să candideze și el.

Rămâne de văzut dacă fostul președinte va candida și dacă va mai fi susținut de Partidul Republican, deoarece victoria fulminantă a guvernatorului Ron DeSantis la realegerea în Florida a fost resimțită, de asemenea, ca o victorie asupra fostului președinte Donald J. Trump, ai cărui candidați aleși cu mâna lui s-au împiedicat la nivel național, mai precizează NYT.

Ron DeSantis l-a învins pe fostul reprezentant Charlie Crist cu 19 puncte procentuale, printre cele mai detașate victorii pentru republicani.

Tur 2 în Georgia. Ce se întâmplă în Nevada și Arizona

Controlul Senatului SUA ar putea fi decis din nou în Georgia, la câteva săptămâni după ziua alegerilor, în condițiile în care o cursă strânsă între actualul lider democrat Raphael Warnock și contracandidatul republican Herschel Walker se îndrepta spre un tur de scrutin pe 6 decembrie.

Cu mai mult de 99% din voturi numărate, Warnock conduce la limită în fața lui Walker, o fostă vedetă de fotbal susținută de fostul președinte Donald Trump. Dar Warnock nu a atins încă pragul de 50% necesar pentru a evita un tur de scrutin.

Un al treilea candidat, libertarianul Chase Oliver, a obținut 2% din voturi.

În ceea ce privește Nevada, autoritățile electorale promit rezultatele „finale neoficiale” până joia viitoare, deoarece încă primesc buletine de vot prin poștă și buletine de vot colectate din miile de cutii de colectare.

The Washington Post scrie că buletinele de vot prin poștă pot fi primite până sâmbătă, cu ștampila poștală din data de 8 noiembrie sau mai devreme, iar alegătorii ale căror semnături din dosar nu corespund acestor buletine au timp până luni să le remedieze.

În Arizona, oficialii electorali au declarat că mai trebuie numărate peste 400.000 de buletine de vot în cel mai populat comitat al statului. Aici au fost primite 275.000 de buletine de vot anticipat care vor fi analizate „astăzi, mâine și poimâine”.

Ce a contat pentru americani

Strategii republicani au sperat la victorii radicale, având în vedere că inflația este la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, iar nivelul aprobare în rândul populației pentru Joe Biden este relativ scăzut.

Dar datele sondajelor la ieșirea de la urne sugerează că alegătorii i-ar fi pedepsit pe republicani pentru eforturile lor de a restricționa accesul la avort, comentează BBC.

The Washington Post relatează că republicanii au părut să câștige în ultimele săptămâni deoarece i-au atacat pe democrați în privința inflației, imigrației și criminalității.

Sondajele naționale la ieșirea de la urne arată că peste 50% dintre alegători au citat una dintre aceste trei probleme ca fiind cea mai importantă în votul lor.

Însă, dreptul la avort a fost principala problemă indicată de americani, mai exact pentru 27 la sută dintre alegători, ceea ce dovedește importanța acestei probleme la câteva luni după decizia Înaltei Curți.

Știre în curs de actualizare, reîncărcați pagina pentru mai multe informații.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

XS
SM
MD
LG