Linkuri accesibilitate

Alegeri SUA | Cursa pentru Georgia, reluată în decembrie. Biden: Cele mai mici pierderi pentru democrați din ultimii 40 de ani


Oamenii votează la alegerile intermediare, organizate la Centrul pentru Drepturile Civile și ale Omului din Atlanta/Georgia, SUA - 8 noiembrie 2022. Alegerile intermediare din SUA se încheie marți, dar poate dura zile sau chiar săptămâni până la rezultatele finale oficiale.

Statele Unite au aflat primele rezultate preliminare ale alegerilor intermediare.

În Senat, democrații și republicanii sunt pe poziții egale: 48 la 48, în timp ce în Camera Reprezentanților situația este în favoarea republicanilor: 206 la 183 - potrivit New York Times.

Față de „valul roșu” preconizat, republicanii au înregistrat câștiguri modeste, iar democrații au înregistrat rezultate mai bune decât se așteptau.

Republicanii au obținut cel puțin șapte locuri în Camera Reprezentanților, cu două mai mult decât este necesar pentru a smulge controlul Camerei de la democrați, a estimat Edison Research.

Însă, chiar și o majoritate fragilă a Camerei le-ar permite republicanilor să-l blocheze pe președintele democrat Joe Biden în următorii doi ani de mandat, cel puțin în plan legislativ, dar și prin lansarea de investigații potențial dăunătoare din punct de vedere politic.

Că victoria „valului roșu” republican este departe de a se fi produs, așa cum o prognozau susținătorii fostului președinte Donald Trump, a remarcat și președintele Joe Biden în conferința de presă începută marți la 16.30 (23.30, ora României).

„În timp ce presa și experții prezic un val roșu uriaș, nu s-a întâmplat”, a spus el.

„Știu că ai fost oarecum supărat de optimismul meu obsedat, dar m-am simțit bine pe parcursul întregului proces”, i-a spus el unui jurnalist care i-a solicitat să comenteze rezultatele parțiale.

Biden a spus că orice loc pierdut de partidul său este „dureros”, dar a remarcat că partidul său „a pierdut mai puține locuri în Camera Reprezentanților decât primele alegeri de jumătate de mandat ale oricărui președinte democrat din ultimii 40 de ani”.

El a numit alegerile de la jumătatea mandatului „o zi bună, cred, pentru democrație” și o „zi bună pentru America”.

„Poporul american a vorbit, arată că democrația este ceea ce suntem”, a spus Biden. El a adăugat că alegerile s-au desfășurat „fără prea multă interferență sau deloc”.

Pe de altă parte, rezultatele par să arate, așa strânse cum sunt, că alegătorii îl pedepsesc pe Biden pentru că prezidează o economie afectată de inflație abruptă, timp în care atacă eforturile republicane de a interzice avortul, scrie Reuters.

Decisive pentru controlul Senatului sunt statele Georgia, Arizona și Nevada, scrie New York Times.

Pentru a păstra controlul asupra Senatului, democrații au nevoie de o victorie a lui Mark Kelly în Arizona și Catherinei Cortez Masto din Nevada.

Masto era în urma contracandidatului după numărarea a 75% din voturi, iar avansul lui Kelly în fața contracandidatului s-a micșorat pe măsură ce numărătoarea a înaintat.

Dacă doar unul dintre cei doi va câștiga, Georgia va fi decisivă pentru democrați, arată sursa citată.

Riscuri și consecințe

Dacă republicanii preiau controlul asupra Congresului, intenționează să facă economii la programele de sănătate Medicare și reduceri permanente de taxe adoptate în 2017, care urmează să expire.

Republicanii ar putea, de asemenea, să organizeze o confruntare asupra plafonului datoriei pentru a obține reduceri majore de cheltuieli și ar putea reduce ajutorul acordat Ucrainei.

Doar 26 dintre cele 53 de curse cele mai competitive, bazate pe o analiză Reuters a principalilor prognozatori nonpartizani, au fost decise miercuri dimineață, ridicând perspectiva ca rezultatul final să nu fie cunoscut ceva timp de acum încolo. Democrații au câștigat 20 din aceste 26 de confruntări.

Partidul care ocupă Casa Albă pierde aproape întotdeauna locuri la alegerile „midterms” - alegerile de la jumătatea primului mandat de patru ani al unui președinte, iar Biden s-a luptat cu o susținere publică scăzută.

Indicii bursieri americani au scăzut miercuri, deoarece incertitudinea a afectat starea de spirit a comercianților.

Duelul Warnock - Walker, pentru un loc în Senat din partea Georgiei se va tranșa în decembrie

Cursa pentru Senat în Georgia, dintre actualul democrat Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker, va avea loc pe 6 decembrie, după un vot eșuat marți, a estimat Edison Research. Unul dintre ei este pastor și senator demisionar, iar celălalt o vedetă a fotbalului american.

Niciunul dintre cei doi afro-americani nu a depășit pragul de 50% din voturi la alegerile de la jumătatea mandatului, așa că vor fi din nou în fața alegătorilor pe 6 decembrie, transmite AFP.

Asta înseamnă că ar putea trece săptămâni până vom afla cine va avea controlul asupra camerei, cu excepția cazului în care democrații vor prelua câștiga în Nevada și Arizona.

Înainte de a fi senator al Georgiei în 2021, pastorul democrat Raphael Warnock, de 53 de ani, a ținut predici de la amvonul bisericii din Atlanta unde a slujit Martin Luther King. El a fost ales împotriva senatorului demisionar Kelly Loeffler, susținut de Donald Trump, fiind primul afro-american ales în Senat pentru a reprezenta un stat cu un trecut puternic segregaționist.

Democratul Raphael Warnock vorbește cu alegătorii săi după ce a câștigat alegerile în ianuarie 2021 împotriva republicanului Kelly Loeffler.
Democratul Raphael Warnock vorbește cu alegătorii săi după ce a câștigat alegerile în ianuarie 2021 împotriva republicanului Kelly Loeffler.

Contracandidatul său, Herschel Walker, 60 de ani, fost star al fotbalului american, a devenit celebru după ce a condus echipa Bulldogs la câștigarea titlului național în 1980 iar apoi a avut o perioadă mai puțin strălucită la New Jersey Generals, o franciză deținută Donald Trump, care l-a și susținut pentru alegerile de marți. În memoriile pe care le-a publicat în 2008, el a dezvăluit că a fost diagnosticat cu o tulburare disociativă de identitate care implică prezența mai multor personalități în același individ.

Campania celor doi a fost marcată de mai multe scandaluri. Walker, un susținător acerb al interzicerii avortului, chiar și în caz de viol, a fost acuzat de o fostă parteneră că a împins-o să facă avort, în 1991, când el era căsătorit. Altă fostă parteneră a susținut că a făcut un avort, la îndemnul său, în timpul relației lor, iar pe al doilea a refuzat să-l facă, în ciuda îndemnurilor sale, păstrând copilul care acum are 10 ani și pe care tatăl lui nu l-a văzut decât de trei ori.

În timpul campaniei sale, Herschel Walker a recunoscut că mai are trei copii din relații extraconjugale.

Nici pastorul Warnock n-a scăpat de controverse. El a fost acuzat de fosta soție că a călcat-o cu mașina pe picior în timpul divorțului, chiar dacă poliția și medicii chemați la fața locului au declarat în acel moment că nu au găsit semne de rănire.

Fără „val roșu” și „tsunami” pentru republicani

Primele proiecții aratau după-amiază că în Senatul SUA nu s-au produs schimbări majore în cazul celor 35 de locuri, dar republicanii sunt văzuți ca favoriți pentru a recâștiga controlul.

În schimb, Partidul Republican a câștigat deja cele mai multe locuri dintre cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților, dar nici pe departe nu poate fi vorba de acel „tsunami roșu” de care vorbeau republicanii înainte de alegeri. Pare a fi, mai degrabă, o victorie moderată.

Bătălia în cele două camere ale Congresului SUA este însă una extrem de strânsă, pentru care americanii din unele state de pe coasta de Vest încă mai votează, urmând ca rezultate preliminare din mai multe state să apară pe parcursul zilei.

În Pennsylvania, democratul John Fetterman a câștigat în fața republicanului Mehmet Oz

Unul dintre cele mai importante state, dar și printre cele mai disputate, a fost câștigat de Partidul Democrat, fiind controlat până acum de republicani.

John Fetterman a câștigat alegerile de la Senat în Pennsylvania, în fața republicanului Mehmet Oz, iar democrații au acum un loc în plus.

Proiecțiile CNN arată că republicanii au ajuns din nou la egalitate (48 vs. 48). Rămâne de văzut dacă acest lucru se confirmă prin rezultatele oficiale.

Campanie aprinsă în Pennsylvania
Lupta dintre democratul John Fetterman și republicanul Mehmet Oz, un chirurg celebru, a fost una dintre cele mai mediatizate din aceste alegeri, cu răsturnări de situație într-o campanie care a implicat până și reclamații privind uciderea unor căței, relatează BBC.
În octombrie, un raport potrivit căruia republicanul ar fi efectuat experimente cu căței a generat discuții aprinse pe rețelele sociale.
Pe de altă parte, reticența democratului de a participa la interviuri televizate a dus la întrebări legate de sănătatea și aptitudinea sa de a ocupa funcția de senator, lucru care l-a afectat în sondaje.

„Am ținut linia”, a reacționat candidatul democrat la Senat din Pennsylvania, John Fetterman, după aflarea rezultatelor.
„Am ținut linia”, a reacționat candidatul democrat la Senat din Pennsylvania, John Fetterman, după aflarea rezultatelor.

Urmează ca rezultatele să apară în alte șapte state, două state extrem de importante fiind Georgia și Nevada, și acolo competiția fiind extrem de strânsă.

Cursa pentru Senat din Nevada rămâne prea strânsă pentru a fi declarată, democrata Catherine Cortez Masto aflându-se la mai puțin de o mie de voturi în urma republicanului Adam Laxalt.

Oficialii electorali din acest stat spun că rezultatul final ar putea dura câteva zile, ca urmare a miilor de buletine de vot prin corespondență care trebuie numărate manual.

Ce state pot decide majoritatea în Senat
Pentru a câștiga majoritatea, fiecare partid are nevoie să câștige cel puțin 51 de mandate, iar lupta pentru Senat se va reduce la patru dintre cele șapte state care încă nu au anunțat rezultatele:
Georgia - cursa dintre republicanul Herschel Walker și democratul Raphael Warnock este prea strânsă pentru a fi declarată.
Dacă democrații pierd acolo, ar trebui să câștige atât Nevada, cât și Arizona pentru a păstra controlul Senatului, potrivit comentatorilor politici.
Nevada este disputat de democrata în funcție Catherine Cortez Masto și republicanul Adam Laxalt.
În Arizona, cursa dintre democratul Mark Kelly și republicanul Blake Masters este, de asemenea, prea strânsă pentru a fi anunțată.
În cazul în care democrații pierd Nevada sau Arizona, ar trebui să câștige Wisconsin, unde democratul Mandela Barnes se confruntă cu republicanul Ron Johnson.

Până acum, Partidul Republican și-a păstrat scaunul de senator în Ohio, un stat extrem de disputat. De asemenea, republicanii au reușit să obțină victoria în curse neașteptat de strânse din Carolina de Nord și Iowa.

La Senat, republicanii au mai câștigat în Carolina de Sud, Florida, Alabama, Lousiana, dar și în Utah, Idaho, Dakota de Nord și de Sud.

Victoria lui DeSantis, pericol pentru Donald Trump

Victoria lui Ron DeSantis, aproape necunoscut în urmă cu câțiva ani, care a câștigat al doilea mandat de guvernator al Floridei, îi consolidează acestuia statutul de prezidențiabil în 2024, punând în pericol aspirațiile prezidențiale ale colegului său republican Donald Trump, care l-a propulsat în funcție pentru primul mandat.

DeSantis este primul guvernator republican care a câștigat în comitatul Miami-Dade, un bastion al democraților. Dacă în 2018 a pierdut la scor Miami-Dade și în Palm Beach, un alt bastion democrat, acum a câștigat detașat.

Chiar dacă mandatul de guvernator este de patru ani, susținătorii săi au scandat „încă doi ani!”, făcând aluzie la calitatea sa de prezidențiabil al alegerilor din 2024.

Ron DeSantis a obținut și majoritatea clară a voturilor latino-americanilor din statul Florida.
Ron DeSantis a obținut și majoritatea clară a voturilor latino-americanilor din statul Florida.
Victorie în stil mare pentru republicani în Florida
O situație aparte este în Florida, unde guvernatorul republican Ron DeSantis a fost reales în funcție după o victorie detașată în fața contracandidatului său democrat, Charlie Crist.
Victoria, care a depășit estimările televiziunilor, a fost la o diferență de 20 de puncte procentuale (59% vs 39%) și este văzută ca un impuls important pentru o candidatură la nominalizarea pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Întrebat la FoxNews despre posibilitatea ca DeSantis să-i fie rival în cursa pentru pentru desemnarea candidatului republican la prezidențialele din 2024, Trump a dat un răspuns care a sunat amenințător, frizând șantajul.

„Cred că dacă va candida, s-ar putea răni foarte rău. Cred cu adevărat că s-ar putea răni grav. Ți-aș spune despre el lucruri care nu sunt măgulitoare. Știu mai multe lucruri despre el decât oricine, în afară, poate, de soția sa”.

DeSantis nu a spus explicit dacă se va angaja în cursa prezidențială, dar a vorbit într-o cheie optimistă. „Nu doar că am câștigat , ci am redefinit harta politică”, a spus Ron DeSantis, marți seară, după anunțarea rezultatelor din Florida. „Pentru mine lupta abia a început.”

Între timp, democrații care au candidat la Senat au reușit să câștige în New Hampshire și Washington.

Partidul Democrat a mai câștigat în state precum Oregon, California, Colorado și Illinois.

Posibil tur 2 în Georgia
Oficiali electorali de rang înalt din Georgia - un stat-cheie pentru controlul Senatului - spun că va fi aproape sigur un al doilea tur de scrutin pentru locul din Senat, la începutul lunii decembrie.
Conform legislației acestui statul, dacă niciun candidat nu obține mai mult de 50% din voturi, se declanșează o rundă de alegeri între primii doi candidați.
Fosta vedetă a fotbalului american Herschel Walker, care a primit sprijinul lui Donald Trump, se luptă cu actualul președinte, Raphael Warnock, care predică la fosta biserică a lui Martin Luther King Jr. din Atlanta.

În Camera Reprezentanților sunt cunoscute rezultatele pentru peste 350 de locuri dintre cele 435 pentru care americanii au votat și încă mai votează.

Proiecţiile televiziunilor americane arată că republicanii au asigurate până acum aproape 200 de mandate, în timp ce democraţii au peste 170.

The Washington Post comentează că „marele val roșu pe care unii de pe dreapta l-au prezis, și pe care sondajele republicanilor îl indicau din ce în ce mai mult, s-ar putea să nu se materializeze”.

Democrații, în schimb, au depășit sondajele și proiecțiile, remarcă și New York Times.

Republicanii vor trebui să-și găsească drumul spre o majoritate, loc cu loc. Prognozele sugerează că republicanii ar putea câștiga Camera, dar nu este o certitudine. Începând cu ora 5 dimineața, miercuri, au existat doar suficiente informații pentru ca aceștia să câștige 197 de locuri - cu 21 mai puțin de cele 218 necesare pentru o majoritate.

Ei nu sunt nici pe departe numiți câștigători în multe dintre aceste curse, iar în multe dintre aceste state, buletinele de vot întârziate prin corespondență au potențialul de a-i ajuta pe democrați. Va dura zile pentru a număra aceste buletine de vot.

Cele mai notabile rezultate sunt în Pennsylvania, unde candidatul democrat a învins fără probleme un adversar republican care a negat alegerile prezidențiale de acum doi ani.

De asemenea, democrații au câștigat o cursă extrem de dificilă în New York și au răsturnat locurile deținute de republicani în Massachusetts și Maryland.

Republicanii și-au păstrat fotoliile de guvernatori de profil înalt în Texas și Florida, iar în Georgia au reușit o victorie importantă împotriva unei democrate în ascensiune.

În total, Partidul Republican a răsturnat scaunul în șapte state, spre deosebire de cele trei ale Partidului Deomocrat.

Alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial - midterms - sunt văzute ca un test pentru președintele aflat în funcţie, iar de cele mai multe ori are loc o contrabalansare a puterii.

Peste 46 de milioane de americani au votat înainte de ziua alegerilor, fie prin poștă, fie în persoană, iar oficialii electorali de stat avertizează că va mai dura până când vor fi cunoscute rezultatele finale.

Situația economică, avortul, democrația, și criminalitatea ridicată au fost principalele subiecte care au dominat campania electorală.

Zeci de guvernatori, secretari de stat și procurori generali sunt, de asemenea, supuși votului.

În cazul guvernatorilor, republicanii conduc cu 24 de locuri, spre deosebire de cele 18 ale democraților, însă aceștia din urmă au reușit să câștige două locuri.

Prezența la vot, mai mică decât în 2018

Prezența la vot în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului din 2022 a fost a doua cea mai mare din ultimii 50 de ani, dar mai mică decât la ultimele alegeri parțiale din 2018, arată BBC.

Aproape 50% dintre alegătorii cu drept de vot s-au prezentat la urne pe 8 noiembrie pentru a alege ce legislatorii care îi vor reprezenta în Camera Reprezentanților și în Senat.

Alte trei state au decis permiterea avortului

Alegerile intermediare de marți au fost marcate și de subiectul avortului, iar alegătorii din cinci state au fost întrebați dacă sunt de acord ca acesta să fie un drept înscris în constituția statului respectiv.

În vreme ce alegătorii din Kentucky (de notat că în acest stat diferența este una mică, așa că situația s-ar putea schimba după numărarea tuturor voturilor) și Montana s-au opus, cei din California, Michigan și Vermont au decis protejarea sau recunoașterea acestui drept.

În prezent, dreptul la avort este interzis în cel puțin 13 state, deoarece legile care restricționează procedura interzic avortul la aproximativ șase săptămâni de sarcină, înainte ca multe femei să știe că sunt însărcinate, potrivit trackerului NYT.

Trei state americane au adoptat inițiative care protejează dreptul la avort

Odată cu alegerile intermediare din SUA de marți, alegătorii din cinci state au luat în considerare măsuri electorale legate de avort, inițiative care au căpătat o nouă urgență după ce Curtea Supremă a SUA a anulat în iunie decizia Roe vs. Wade, care legalizase avortul la nivel național.

Marți, alegătorii din Michigan, California și Vermont au votat modificarea constituțiilor statale pentru a include aceste drepturi.

Michigan - da

Alegătorii din statul Michigan au susținut o inițiativă electorală care declara avortul drept un drept protejat de constituția statului.

Grupurile pentru drepturile reproductive au declarat că astfel de protecții ar asigura accesul viitor la avort în acest stat, care a avut o legislatură controlată de republicani și un guvernator democrat.

Republicanii conservatori din stat au încercat să permită aplicarea unei interdicții a avortului din 1931, odată ce Roe vs. Wade a fost anulată. Însă un judecător a decis în luna septembrie că interdicția, care nu prevedea excepții pentru viol sau incest, încălca constituția statului și nu putea fi aplicată.

California - da

Alegătorii din California, cel mai populat stat american, au adoptat cu o largă majoritate o propunere de a înscrie dreptul la avort în constituția sa.

Inițiativa electorală a încununat un efort de ani de zile al avocaților a proteja dreptul la avort, inclusiv finanțarea recentă din partea legislativului pentru a ajuta persoanele care locuiesc în state în care procedura a fost limitată sau interzisă să caute beneficieze de acest drept în California.

Vermont - da

De asemenea, alegătorii au decis să includă dreptul la avort în constituția statului Vermont.

Așa cum prevede legea statului, măsura de vot fusese deja aprobată de două ori de către legislativul controlat de democrați.

Măsura a fost punctul culminant al acțiunilor de consolidare a dreptului la avort, inclusiv o nouă lege de stat privind drepturile reproductive, care au început în 2019, după ce numirea de către fostul președinte Donald Trump, în cei doi ani anteriori, a judecătorilor Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh la Curtea Supremă a Statelor Unite a consolidat majoritatea conservatoare a acesteia.

Kentucky - nu

O astfel de măsură a fost respinsă în statul conservator Kentucky, astfel că protejarea sau recunoașterea dreptului la avort nu va fi prevăzută în constituția locală.

Cu 95% din secții de votare raportate, cei care au votat „nu” au devansat ușor pe cei care au susținut măsura.

Montana - nu

În Montana, alegătorii au fost întrebați cu privire la o așa-numită lege privind „născuții vii”, care ar impune acordarea de îngrijiri medicale acestora după un avort eșuat.

Bazându-se pe convingerea unor activiști anti-avort că bebelușii au fost lăsați să moară după avort, travaliu sau „extracție”, cum ar fi o operație cezariană, măsura afirmă că toți copiii născuți vii sunt considerați persoane juridice în acest stat.

Medicii care nu reușesc să îngrijească acești copii vii ar fi sancționați cu o amendă de până la 50.000 de dolari și riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani.

Datele limitate cu privire la aceste tipuri de incidente sugerează că sunt rare și că este probabil să implice fetuși cu afecțiuni grave care îi fac puțin probabil să supraviețuiască.

Sursa: Reuters
  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG