Linkuri accesibilitate

LIVE TEXT. Prezență mai mare la turul al II lea în diasporă


O secție de votare din Londra, turul al doilea al prezidențialelor
O secție de votare din Londra, turul al doilea al prezidențialelor

A doua zi de vot în diaspora înregistrează o prezență mai mare în cele 835 de secții amenajate peste granițe. 139.000 de români votaseră deja până la ora 11.00, ora României.

URMĂRITI ÎN TIMP REAL PREZENȚA LA VOT ÎN DIASPORA

UPDATE ora 22.00. Peste 376.000 de voturi înregistrate la această oră la secțiile din diaspora, unde mai există posibilitatea de a vota pentru încă o oră în Marea Britanie și Spania. Până la această oră, au votat în Italia 69.400, în Marea Britanie, 66.800, în Gemania, 56.500, în Spania, 52.700, iar în Republica Moldova, 17.865. La primul tur, în Italia, Regatul Unit și Germania, au fost, în fiecare dintre aceste țări, peste 100.000 de voturi la capătul celor trei zile de vot.

UPDATE ora 20.00. Peste 350.000 de persoane au votat la secțiile deschise în diaspora, cu 80.000 mai multe decât la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit rezultatelor afișate în timp real de Biroul Electoral Central.

UPDATE ora 18.40. Încă un record la votul diasporei. La ora 18.40, ora României, cu aproape patru - cinci ore înainte de închiderea secțiilor de votare din Marea Britanie, Italia și Germania, unde sunt mulți români, au votat peste 300.000 de rromâni, depășind votul de la aceeași oră din primul tur. Dintre aceștia, peste 17.000 au votat prin corespondență.

UPDATE. Mai mulți politicieni au votat în diaspora, pentru a mobiliza românii cu drept de vot să meargă la urne. Rareș Bogdan, care la primul tur a votat în Italia, astăzi s-a dus la Madrid, unde trăiește o comunitate importantă de români, care la precedentul scrutin a avut în secțiile de votare mai puțini de 100.000 de votanți. Eroparlamentarul a spus că speră ca la capătul acestor alegeri să fie fie stabilit un record de 800.000 de români din diasporă prezenți la urne.

Eugen Tomac, președintele executiv al PMP, a votat în a doua zi de alegeri în Serbia, după ce în urmă cu două săptămâni s-a prezentat la Chișinău.

UPDATE. Ora 17.30.. Peste 270.000 de voturi în diaspora, dintre care 17.500 trimise prin corespondență. Un număr mai mare de români au votat la turul al doilea, comparativ cu primul tur de scrutin, pana la aceasta oră diferența depășind 50.000 de voturi. O secție din Londra, Stratford, a avut 2.188 de votanți.

Româncă de la Chișinău, la secția de vot
Româncă de la Chișinău, la secția de vot

Vot considerabil și la Chișinău, 1.675 de persoane, la egalitate cu prezența înregistrată la secțiile de la Bruxelles - 1.652. La polul opus este Ashabat, Turkmenistan, unde a fost un singur votant, în Harare, Zimbabwe s-au prezentat la urne două persoane, iar în Khartoum, Sudan, trei oameni.

UPDATE ora 14.30. Românii din diaspora au ieșit într-un număr impresionant la vot în cel de-al doilea tur al prezidențialelor. 198.000 de români votaseră până la această oră, dintre care 17.500 au trimis votul prin corespondență. Dacă se păstrează acest ritm, este posibil ca al doilea tur să înregistreze un record istoric.

UPDATE ora 13.30. Peste 178.000 de români au votat până la această oră la secțiile de votare din străinătate. Prezență masivă în Marea Britanie, unde se prefigurează un vot care ar putea depăși numărul înregistrat în turul I al alegerilor prezidențiale, când au fost peste 120.000 de oameni.

UPDATE ora 12.00. S-a trecut de pragul de 140.000 de voturi, în ambele zile de când s-au deschis secțiile din diaspora. În Republica Moldova, la Chișinău, senatoarea liberală Iulia Scântei a votat având-o alături de deputata Galina Sajin, de la PAS, apelând la românii de peste Prut să voteze pentru continuarea parcursului european al țării, având încredere în candidatul PNL.

Românii au votat în proporție de peste 40.000 la primul tur. Klaus Iohannis și-a adjudecat peste Prut nu mai puține de 33.262 de voturi. Aici, Paleologu, care a reprezentat PMP, a obținut 4.000 de voturi, probabil din loialitate față de Traian Băsescu, acela care și-a menținut un bazin electoral în Republica Moldova. Dan Barna a avut mai puțin decât Pleologu, doar 3200 de voturi, iar Viorica Dăncilă a fost votată de doar 1.073 de persoane.

La ora 12.00, ora locală a fiecărei țări, se vor dechide urnele, cele mai multe secții de votare fiind în Italia, Spania și Marea Britanie, unde trăiesc circa 4-5 milioane de români. Sâmbătă și duminică, secțiile de votare se deschid la ora 7.00, ora locală, și se închid la ora 21.00.

CUM S-A VOTAT ÎN PRIMA ZI A TURULUI II PESTE GRANIȚE

La primul tur al alegerilor prezidențiale, au fost 675.000 de voturi, prezență record în istoria postdecembristă. Cele mai multe au fost înregistrate pe teritoriul Marii Britanii, Germaniei și Italiei, cu peste 100.000 de voturi fiecare.

De data aceasta, Ministerul de Externe a anunțat că a trimis cu peste 100.000 de buletine mai multe decât în runda precedentă a alegerilor.​

Față de primul tur, au fost schimbate adresele din șapte secții de votare ale diasporei.

LISTA ȘI ADRESELE SECȚIILOR DE VOTARE DIN DIASPORA

AEP a anunțat că sunt 715.000 de români cu drept de vot care trăiesc în străinătate, luând în calcul cetățenii înregistrați oficial. Numărul lor este mult mai mare, de aproximativ 4-5 milioane, potrivit datelor neoficiale. Votul diasporei este important pentru că, începând cu anul 2004, rezultatul alegerilor prezidențiale a fost influențat în mare măsură de opțiunea românilor din străinătate. Din 1990, votul diasporei a mers cu precădere spre candidații dreptei.

CUM A VOTAT DIASPORA ÎN ULTIMII 30 DE ANI

Modificarea legii a permis pentru prima dată anul acesta ca votul diasporei să se desfășoare pe parcursul a trei zile, iar anul acesta sunt 835 de secţii de votare, aproape dublu faţă de alegerile europarlamentare. Numărul este de patru ori mai mare față de anul 2014, când, la ultimele alegeri prezidențiale, organizate de Guvernul Ponta, au fost deschise doar 238 de secții.

De data aceasta, s-au organizat secții pentru diaspora nu doar la ambasade și consulate, unde spațiile s-au dovedit prea mici, ci și la hoteluri, școli sau alte instituții, pentru a se reduce cozile din anii precedenți și chiar de la alegerile europarlamentare ale acestui an, când mii de români au rămas pe dinafară, după ore, chiar și zece, de așteptat.

Important, dacă se constată că vor fi oameni care stau încă la coadă la ora 21.00 în vreuna dintre cele trei zile de vot pentru diaspora, se prelungește procesul de votare până la 23.59.

Cine poate vota în străinătate

Cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în afara ţării, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări

  • domiciliaţi
  • rezidenţi
  • turişti.

Cei care au dorit să voteze la o secţie de votare din străinătate mai aproape de casă au avut posibilitatea să se înregistreze cu această opţiune pe portalul votstrainatate.ro, în această situaţie aflându-se 38.944 de alegători.

GĂSEȘTI AICI HARTA TUTUROR SECȚIILOR DIN DIASPORA

În premieră la un scrutin prezidenţial, la alegerile prezidenţiale din 2019 alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au avut la dispoziţie şi varianta de a vota anticipat, prin corespondenţă, pentru această opţiune fiind înregistraţi pe portalul votstrainatate.ro un număr de 41.003 cetăţeni români.

Plicurile cu voturile acestora trebuiau, însă, să ajungă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă până cel mai târziu la data de 7 noiembrie 2019. Cei ale căror plicuri nu au ajuns în termenul legal, vor fi notificaţi şi îndrumaţi să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare.

  • O altă noutate a alegerilor prezidenţiale din acest an o constituie utilizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), cu precizarea că secţiile de votare din străinătate vor fi dotate cu trei până la nouă tablete, acestea având dublă funcţionalitate: scanarea actelor de identitate a votanţilor şi înregistrarea semnăturii electronice a acestora.
  • Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot, la acest scrutin, este 715.752. Este vorba despre numărul celor înregistrați, în realitate vorbim de aproape 5 milioane de români, potrivit estimărilor neoficiale.

Cei mai mulţi români cu drept de vot în afara ţării sunt în

Republica Moldova, respectiv peste 230.900

Germania, 101.000

Italia sunt peste 62.000 de români cu drept de vot

Statele Unite ale Americii peste 60.000

Canada peste 43.000

Spania peste 41.000

Israel peste 38.000

Ungaria peste 27.000

Franţa peste 19.000

În Austria peste 18.000, iar în Belgia peste 6.800. În mai multe ţări figurează câte un cetăţean român cu drept de vot, respectiv Nepal, Polinezia franceză, Rwanda, Ciad, Tadjikistan, Comore, Guyana franceză, Jamaica, Liberia şi Sri Lanka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG