Ministra de Externe a Germaniei, vizită ad-hoc în Ucraina
Ministra de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a făcut astăzi o vizită surpriză în orașul Harkov din estul Ucrainei și a confirmat că Berlinul a promis să trimită mai multe arme Kievului, a anunțat Ministerul german de Externe.
Baerbock s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, care a declarat că nu are „nicio îndoială că va veni și mai mult ajutor militar german", după ce Berlinul a anunțat că va furniza Kievului vehicule de luptă pentru infanterie Marder și o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot.
Ucrainenii „trebuie să știe că se pot baza pe solidaritatea și sprijinul nostru", a precizat Baerbock într-o declarație pe site-ul ministerului său.
Ea a mai spus că este important să nu se piardă din vedere locul Ucrainei în Europa și dorința acesteia de a adera la UE, deoarece ucrainenii „își văd viitorul în Europa, în UE".
„De aceea, aș dori să vorbesc și despre progresele înregistrate în procesul de aderare. În calitate de guvern federal, dorim să facem oferte foarte concrete Ucrainei pentru a face progrese în consolidarea statului de drept, a instituțiilor independente și a luptei împotriva corupției, precum și în alinierea la standardele UE.”
UE va impune noi sancțiuni împotriva Belarusului pentru sprijinul acordat Rusiei
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va impune noi sancțiuni împotriva Belarusului, în contextul în care continuă să crească presiunea asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului din Ucraina și extinde măsurile la țările care sprijină Rusia.
„Vom menține presiunea asupra Kremlinului atâta timp cât va fi nevoie cu un regim de sancțiuni mușcătoare, vom extinde aceste sancțiuni la cei care sprijină militar războiul Rusiei, cum ar fi Belarus sau Iran. Și vom veni cu noi sancțiuni împotriva Belarusului, răspunzând rolului lor în acest război rusesc din Ucraina.”, a declarat ea la o conferință de presă comună cu șefii NATO și ai Consiliului European, Jens Stoltenberg și Charles Michel.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut declarațiile în cadrul unei conferințe de presă după semnarea declarației comune privind cooperarea dintre UE și NATO, la Bruxelles.
Canalul de televiziune de apărare din Belarus a declarat duminică că Rusia și Belarus și-au extins exercițiile comune de antrenament militar în Belarus, pe fondul îngrijorării tot mai mari că Moscova face presiuni asupra celui mai apropiat aliat al său pentru a se alătura războiului din Ucraina.
Tot vineri, liderul belarus, Alexander Lukașenko, a vizitat o bază militară în care sunt staționate trupe rusești pentru a se întâlni cu trupele și a discuta despre exercițiile militare comune. La sfârșitul lunii decembrie, Vladimir Putin a făcut o vizită rară în capitala belarusă, Minsk. Călătoria a stârnit temeri că acesta face presiuni pentru ajutor militar în războiul din Ucraina.
◢
CANCELSAVE & PUBLISH
Oficial rus: Acum luptăm în Ucraina cu NATO, în special cu SUA și Marea Britanie
Rusia luptă acum în Ucraina cu NATO, coordonată de SUA, a spus secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, considerat unul din oficialii cei mai apropiați lui Putin. Vestul ar încerca să scoată Rusia de pe harta politică lumii, a mai declarat el, într-un interviu, transmite Reuters.
„Evenimentele din Ucraina nu sunt o ciocnire între Moscova și Kiev - e o confruntare militară între Rusia și NATO și mai presus de atât, cu SUA și Marea Britanie” , a declarat el, pentru publicația Argumenti i Fakti, potrivit agenției de presă.
„Planurile vesticilor sunt să dea la o parte Rusia și eventual să o șteargă de pe harta politică a lumii”, a continuat el.
Întrebat despre afirmațiile lui Petrushev, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov a spus că NATO și SUA sunt parte a conflictului din Ucraina.
„De facto au devenit deha parte indirectă în conflict, alimentând Ucraina cu arme, tehnologii, informații de tip intelligence și așa mai departe”, transmite agenția de presă.
Pe de altă parte, SUA a negat afirmațiile Kremlinului că ar urmări să distrugă Rusia, cel mai mare furnizor mondial de resurse naturale, în timp ce președintele Joe Biden a avertizat că un conflict între Rusia și NATO ar putea declanșa un al treilea război mondial, notează Reuters.
Peste o mie de terminale Starlink au ajuns în spitalele ucrainene pentru a le asigura conexiunea la internet
Peste 1,000 de terminale Starlink, care permit conectarea autonomă la internet, au fost livrate spitalelor din Ucraina, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătății, citat de agenția de presă Interfax.
„Suntem conștienți că există întreruperi de energie și le oferim instituțiilor medicale alternative. De exemplu, în ultimele luni 1,092 de terminale Starlink au fost livrate acestora astfel ca clinicile să să poată conecta la internet”, a spus ministrul adjunct Maria Karchevych.
În ciuda condițiilor de război, în Ucraina a continuat digitalizarea sistemului medical și introducerea instrumentelor digitale. În 2022, peste 10,000 de rețete au fost eliberate în cadrul programului Medicină accesibilă. În sistemul electronic de sănătatea au fost peste 1 miliard de înregistrări, în condițiile în care 35 de milioane de ucraineni au un medic de familie declarat, a mai spus oficialul, potrivit agenției ucrainene de presă.