Linkuri accesibilitate

Dragnea dă vina pe „străini” și pe ”derbedei securiști” pentru situația economică în depreciere


Liviu Dragnea, cu un discurs împotriva investitorilor străini
Liviu Dragnea, cu un discurs împotriva investitorilor străini

Campania electorală a început la PSD, prin turneul pe care Liviu Dragnea îl face la organizațiile locale ale partidului pe care îl conduce.

Dacă discursurile sale vizează doar alegerile pentru Parlamentul European sau au bătaie către cele prezidențiale, se va vedea în săptămânile următoare.

Cu o zi înainte, Dragnea le-a cerut celor de la PSD „să nu-l lase singur”. La Târgu Jiu, le-a cerut „să iasă la luptă”.

Dragnea a fost sâmbătă, la Reșița, iar duminică, la Târgu Jiu, în fieful care a fost multă vreme al PSD, dar care în ultima vreme a fost tulburat de migrarea mai multor social-democrați spre formațiunea lui Victor Ponta, ProRomânia. Gorj, alături de Dolj, reprezintă nucleu electoral fidel PSD, iar Valea Jiului este una dintre zonele cele mai afectate de starea economiei românești. Rata șomajului în Dolj era în luna septembrie a anului trecut de 7,7%, cu peste 20.000 de șomeri înregistrați, dintre care doar 2.000 primeau indemnizații pentru că nu au serviciu. Salariul mediu în Dolj a fost anul trecut, în ianuarie, de aproximativ 2.040 de lei, sub media pe țară. În inima Văii Jiului, Liviu Dragnea a spus că nu este de acord cu închiderea minelor, un program stabilit de România încă de la începutul negocierilor de aderare la UE, în perioada 2001-2004, când la guvernare se afla PSD-ul condus de Adrian Năstase, iar șeful statului era Ion Iliescu, președinte de onoare al PSD. Principalul argument a fost la vremea respectivă că modernizarea minelor este un proces mult prea scump, în vreme ce menținerea lor în condiții precare este nerentabilă.

La Târgu Jiu, președintele PSD a indicat cine ar fi, în opinia sa, vinovați pentru că românii „nu au mai mulți bani în buzunare” sau pentru că nu ar exista investiții în zonă.

De ce sunt eu rău? , este întrebarea retorică sub care Dragnea și-a indicat adversarii. Primii, nenominalizați, ar fi străinii.

  • care aduc în România legume și fructe otrăvite
  • stabilesc prețuri mari la gaze și electricitate, transformându-i pe români în „sclavii facturilor”
  • se înțeleg să pună dobânzi mari la creditele bancare
  • nu le permit fermierilor români să își vândă produsele în galantarele supermaketurilor
  • exploatează resursele țării fără ca românii să aibă beneficii. „Nu ne-or blestema copiii noștri că am lăsat să plece din țară resursele noastre?”, a spus liderul PSD la conferința PSD Dolj.

Marea majoritate a acestor așa-numite ținte ale liderului PSD se regăsește în rândul marilor bănci, al companiilor energetice, care au fost afectate de ordonanța 114, despre a cărei modificare se vorbește din ce în ce mai intens. Efectele ordonanței amintite, care instituie taxe noi pentru investitorii în mare parte străini sunt pe cale să afecteze și perspectiva de rating a României, care, dacă va fi trece la negativ, va face șiîngreuna situația economică a țării, pentru că accesul la împrumuturi ieftine pentru guvern ar fi restricționat.

O altă categorie de inamici politici, pe care Dragnea i-a făcut responsabili de lipsa de rezultate ale actualei guvernări o reprezintă cea pe care Liviu Dragnea a numit-o „derbedei securiști”. El a spus că, din această categorie ar mai fi oameni care lucrează în ministere și care ar sabota PSD de la construirea de drumuri expres care să lege Craiova de Pitești sau Târgu Jiu de capitala județului, Craiova.

Securiști ar mai fi, în opinia lui Dragnea, și cei care au părăsit PSD în favoarea partidului lui Victor Ponta. „Nu primesc lecții de la mincinoși și trădători pentru care am muncit”, a spus Dragnea, care l-a vizat pe Victor Ponta în perioada în care a fost președinte PSD, iar Dragnea, secretar general. Ponta a reacționat la atacul din ziua precedentă al lui Dragnea, care, la fel, i-a blamat pe parlamentarii PSD care au plecat la ProRomânia. Ponta a spus că „ Dragnea este speriat din două motive, se poartă ca Hitler in bunker: 1. Sentinta de condamnare penala de la ICCJ care trebuie sa vina in Aprilie - Mai ( daca nu da niste ordonante care sa il scape) 2. Sentinta de condamnare politica la Alegerile Europarlamentare din 26 Mai cand trebuie să arate care este scorul lui politic, după ce în deccembrie 2016 a luat 46% cu Ponta, Tudose, Firea, Grindeanu, Neacsu, Banicioiu, Chirica, Tutuianu, Stanescu si multi altii pe care i-a «înjunghiat» pe la spate ! ”.

Discursul lui Liviu Dragnea a fost din nou îndreptat împotriva lui Klaus Iohannis, la adresa căruia a reluat acuzația că nu a făcut „nimic bun pentru țară în patru ani de mandat”.



XS
SM
MD
LG