Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea face teasing cu Legea bugetului


Liviu Dragnea susține că economia sub guvernarea PSD are cea mai mare creștere din istoria României.

Bugetul pe anul în curs ar putea fi adoptat în prima ședință de Guvern, potrivit declarației deputatului USR, Iulian Bulai, iar după 4 februarie, ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului. Între timp, Liviu Dragnea postează pe rețele sociale informații care sugerează că bugetul este în lucru și cu datele sub control.

Legea bugetului ar fi trebuit să fie introdusă în dezbaterea senatorilor și deputaților încă din luna noiembrie, fiind foarte rare cazurile în care bugetul nu s-a adoptat înainte de debutul anului pentru care sunt prevăzute cheltuielile și veniturile statului. De obicei, în anii de criză politică Legea bugetului s-a adoptat cu întârziere.

Nu există date despre coordonatele macroeconomice care stau la baza construirii bugetului pe anul 2019, însă este important de urmărit la ce deficit bugetar se va raporta Guvernul. Asta, pentru că leul s-a depreciat constant, doborând recorduri negative istorice săptămâni la rând, după adoptarea Ordonanței care a introdus așa-numita taxă pe lăcomie. Tocmai adoptarea acestei ordonanțe pe ultima sută de metri a anului 2018, care include taxarea activelor bancare, i-a determinat pe analiștii financiari să afirme că Guvernul PSD-ALDE nu ar avea suficienți bani pentru alcătuirea bugetului.

Înainte de apariția informației că bugetul ar fi gata, Liviu Dragnea, revenit din concediul de aproape o lună, a postat pe facebook o imagine în care apare alături de Călin Popescu Tăriceanu, Darius Vâlcov și câțiva apropiați, în care spune „Cu cifrele pe masă. Viitorul arată bine!”. Din imagine lipsește premierul Viorica Dăncilă. Președintele PSD a revenit și duminică seara cu o nouă postare, în care afirma că în ultimii doi ani, de când PSD este la guvernare, s-ar fi înregistrat cele mai mari creșteri economice din istoria României.

„România a încheiat anul trecut cu venituri la buget de 295,1 miliarde de lei, cu 71,2 miliarde în plus față de anul 2016, reprezentând o creștere de 32%!! PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus față de 2016, adică o creștere de 25%!! Sunt cele mai mai creșteri, în doi ani consecutivi, din istoria României!“, este mesajul postat de Liviu Dragnea, duminică seara, pe Facebook.

În lumea analiștilor financiari se așteaptă datele INS și ale Eurostat pe ultimul trimestru al anului 2018, când se bănuiește că deficitul bugetar ar fi depășit norma europeană, de maximum 3%. Deputatul USR Stelian Ion a declarat că partidul din care face parte va monitoriza și va verifica dacă PSD nu comunică date false în alcătuirea bugetului. Ion spune că orice informație falsă despre starea economiei, mai cu seamă despre deficitul bugetar, trebuie să fie sancționată penal.

În cei doi ani de când se află la guvernare, PSD a scăzut constant bugetul pentru investiții și a crescut cheltuielile pentru salariile medicilor și ale angajaților la stat, precum și cheltuielile cu pensiile acordate militarilor, ofițerilor din servicii secrete și magistrați. În ultimele luni, PSD a renunțat la mărirea tuturor pensiilor, așa cum anunțase în programul său de guvernare, precum și la o nouă Lege a salarizării, care își propunea să echilibreze discrepanțele dintre diferitele categorii de salariați.

XS
SM
MD
LG