Linkuri accesibilitate

Galerie foto | Liviu Dragnea, huiduit și susținut în timpul vizitei la DNA


Liviu Dragnea a fost chemat la DNA în dosarul Teldrum.
Liviu Dragnea a fost chemat la DNA în dosarul Teldrum.

Fostul lider al Partidului Social Democrat (PSD) a fost chemat luni, 26 iulie, la DNA, pentru a i aduce la cunoștință prelungirea măsurii asiguratorii impuse în dosarul Teldrum.

Liviu Dragnea a fost întâmpinat la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție de zeci de jurnaliști, dar și de persoane care l-au huiduit sau încurajat. Susținătorii și contestatarii s-au îmbrâncit la un moment dat, fiind nevoie de intervenția jandarmilor pentru ca situația să nu degenereze. Oamenii care sunt alături de Liviu Dragnea au aruncat cu iaurt și ouă.

La ieșirea de la DNA, mai multe persoane strigau către fostul lider PSD „infractorule” sau la „pușcărie cu tine”.

Dragnea a precizat că „nu crede că e o coincidență” că a fost chemat la DNA în ziua în care avea programată o investigație medicală și a subliniat că ar fi fost suficient ca avocații săi să fie prezenți la Parchet pentru prezentarea prelungirii sechestrului.

Liviu Dragnea a fost liberat din închisoare pe 15 iulie, după ce a executat aproximativ 2 ani și 2 luni dintr-o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare primită în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Dosarele lui Dragnea

Dosarul Teldrum – instrumentat de DNA - s-a constituit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul European Antifraudă) transmise la data de 30 septembrie 2016.

Procurorii susțin că Dragnea, pe când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat în anul 2001 cu scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și spălarea banilor. Acest dosar se află în lucru.

Un alt dosar instrumentat de DNA a fost însă deferit justiției iar Liviu Dragnea este judecat pentru trafic de influență. Pe 17 mai 2021, DNA a anunțat că fostul președinte al PSD este trimis în judecată, sub acuzația de trafic de influență, după ce a participat la ceremonia de învestitură a fostului președinte american Donald Trump. Se întâmpla în 2017, la Washington. Gheorghe Dimitrescu, fost consul al României la Bonn este „coleg” de dosar cu Liviu Dragnea. În același caz mai sunt judecați afaceriștii Cristian Burci, fiul său, Cristian și Dan Valentin Belcea.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG