Liviu Dragnea a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA pentru două infracțiuni de trafic de influență și pentru una de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, infracțiune prevăzută de legea privind sancționarea faptelor de corupție.
Alături de el a fost pus sub urmărire penală și Gheorghe Dumitrescu, fost consilier parlamentar, acuzat de cumpărare de influență.
Ce spun procurorii
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Dragnea ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:
- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,
- asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză.
În acest context, Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, suspect în cauză, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care omul de afaceri român le avea în România.
De asemenea, în perioada mai – octombrie 2017, Liviu Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurgeau din calitatea de președinte al PSD față de Gheorghe Dimitrescu, precum și față de alte două persoane, pentru a obține, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor legii de finanțare a partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD.
Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea cu înalți oficiali americani.
Ca să-i scundă pe adevărații beneficiari ai serviciilor de lobby, adică Dragnea și PSD, plata sumei de 100.000 USD ar fi fost făcută de o societate americană cu sediul în New York, deținută de un cetățean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi și întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Dimitrescu Gheorghe, respectiv 45.000 euro.
În schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, în perioada iunie – iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului Afacerilor Externe, promițând că îl va determina pe acesta să-l numească pe Dimitrescu consul general al României la Bonn, ceea ce s-a și întâmplat.
În cauză se fac acte de urmărire penală și față de alte persoane.
***
Liviu Dragnea a fost adus din penitenciar, la ora 14, la sediul Direcției Naționale Anticorupție cu o dubă a Poliției pentru îi fi aduse la cunoștință acuzațiile în noul dosar penal care vizează deplasarea sa în Statele Unite în 2017.
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a fost citat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie într-un dosar în care se investighează prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, procurorii anticorupţie investighează posibile infracţiuni de trafic de influenţă.
El se află în acest moment încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnat pe 27 mai 2019 la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman, unde a angajat două secretare care lucrau de fapt pentru PSD cât era șef al Consiliului Județean și lider local al PSD.
Liviu Dragnea, pe atunci președinte al PSD, și fostul său premier de la acea vreme, Sorin Grindeanu, au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, în ianuarie 2017, la invitația lui Elliot Broidy, pe atunci vicepreședinte al Comitetului prezidențial de inaugurare. Revenit în țară, Dragnea a făcut publice atunci câteva fotografii care îl arată dând mâna cu Trump, așezat la o masă.
Fostul lider al PSD, aflat după gratii din 27 mai 2019, a vorbit despre acest dosar penal la finalul lui 2018 la Consiliul Național al PSD.
„Apropo, Călin, știi că ne-a mai făcut un dosar? O veste tristă, așa, de ziua Vioricăi. La mine e legat de vizita în SUA de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu (procurorul DNA Jean Uncheşelu - n.r.) să meargă în continuare, dar îi spun și unde ajunge – la un ambasador. Și să văd dacă îl țin genunchii, că, dacă nu, are o mare problemă”, a declarat Dragnea atunci.
Călin Popescu Tăriceanu este acuzat într-un dosar al DNA în care acuzațiile sunt de luare de mită în valoarea de 800.000 de euro. Președintele Iohannis a încuviințat miercuri cerea de ridicare a imunității fostului premier din perioada 2004-2008.