Linkuri accesibilitate

one2one | Locțiitorul comandantului Grupului de Luptă NATO, locotenent colonelul Mathieu: Vom sta în România câțiva ani


Primul interviu acordat presei din România de locțiitorul comandantului Grupului de Luptă NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:49 0:00

Primul interviu acordat presei din România de locțiitorul comandantului Grupului de Luptă NATO

Locțiitorul comandantului Grupului de Luptă al NATO în România, locotenent colonelul Mathieu, spune la one2one că structura militară este complet operațională și, în caz de nevoie, gata de luptă. Grupul NATO din România are aproximativ 1.500 de persoane, cei mai mulți militari francezi.

La un an de la oficializarea înființării în România a unui Grup de Luptă NATO, locțiitorul comandantului structurii acordă primul interviu presei din România. El spune că militarii străini din cele patru state aliate sunt în formație completă și au chiar mai multe dotări decât au nevoie.

Este vorba despre un batalion de tancuri Leclerc, printre cele mai puternice tancuri din lume, sute de mașini blindate și lansatoare de rachete.

În plus, în baza militară de la Cincu/jud. Brașov s-au construit, începând de anul trecut, inclusiv poligoane și locuri de antrenamente pentru lupte urbane.

NATO apără estul Alianței Nord Atlantice și cu avioane de luptă care au misiuni permanente.

Harta Grupurilor de Luptă NATO, 2022
Harta Grupurilor de Luptă NATO, 2022

Iată cele mai importante declarații ale locțiitorului comandantului Grupului de Luptă al NATO în România, locotenent colonelul Mathieu:

 • Despre scopul Grupului de Luptă al NATO în România

„Ne cunoaștem partenerii din cadrul NATO, dar am învățat totuși mult. Ne pregătim noi înșine mult pentru a fi gata pentru ce putem vedea în Ucraina. Acesta este rolul nostru, să recunoaștem, să înțelegem ce vedem și să fim gata să apărăm Alianța, toate țările din NATO.”

 • Despre armele aduse în România pentru Grupul de Luptă

„Toți partenerii din cadrul Grupului de Luptă au adus aici ce au avut ei mai bun, cele mai bune materiale, cele mai bune dotări ale lor, pentru că vrem să fim gata de luptă cât de repede ar fi nevoie. Desigur, avem tancurile de luptă Leclerc, care este una dintre cele mai bune arme pe care le avem în Armata Franței, dar avem unele active de artilerie foarte eficiente. Avem mașini blindate, avem nenumărate lansatoare și rachete.”

 • Despre dimensiunea Grupului de Luptă NATO

„În ceea ce privește Grupul de Luptă, el este unul de o mie de militari. Asta înseamnă că sunt o mie de luptători, dar avem nevoie de sprijin pentru a putea locui unde ne aflăm. Așa că, de fapt, la Cincu, suntem puțin mai mulți de o mie, 1.500, cam așa. (…) Există dorința de a putea să dislocăm mai multe trupe în caz de nevoie.”

 • Despre perioada de staționare a Grupului de Luptă în România

„Vom sta atât timp cât situația o cere. Din ce știm până acum, nu există un termen de plecare. Suntem acolo și suntem fericiți să fim acolo. Chiar suntem fericiți să lucrăm cu forțele românești. Așa că suntem acolo pentru mulți ani.”

Locotenent colonelul Mathieu e ofițerul din Armata Franceză care, la 40 de ani, a preluat funcția de locțiitor al comandantului Grupului de Luptă al NATO creat pentru România după ce Rusia a invadat Ucraina. Armata Franceză nu permite dezvăluirea numelui de familie al ofițerului.
Locotenent colonelul Mathieu e ofițerul din Armata Franceză care, la 40 de ani, a preluat funcția de locțiitor al comandantului Grupului de Luptă al NATO creat pentru România după ce Rusia a invadat Ucraina. Armata Franceză nu permite dezvăluirea numelui de familie al ofițerului.

Ce forțe NATO sunt în România

În România, există în acest moment, peste 5 mii de militari din țări NATO.

Cel mai mulți sunt americani, care au sosit în România în urma înțelegerii bilaterale dintre Guvernele României și Statelor Unite ale Americii. O mare parte dintre ei sunt localizați în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Separat de militarii americani, în România au fost dislocați peste o mie de militari care compun Grupul de Luptă al NATO, unul din cele opt formate de Alianța Nord Atlantică în Europa Centrală și de Est, după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea.

Militarii din Grupul de Luptă din România sunt din Franța, care și-a asumat să conducă acest grup, Olanda, Belgia și Luxemburg.

Trei grupuri de luptă sunt în cele trei țări baltice și câte unul în Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Și România are peste 100 de militari trimiși în misiune în Polonia, care fac parte din Grupul de Luptă al NATO din această țară. Prima misiune în acest cadru a avut loc în 2017.

Militarii români din Grupul de Luptă NATO din Polonia
Militarii români din Grupul de Luptă NATO din Polonia

Franța, națiunea care și-a asumat Grupul de Luptă NATO din România

În România, Franța a dislocat trupe imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, în iarna anului trecut.

Pe 28 februarie 2022, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu soseau primii 500 de militari francezi, care făceau parte din Forța de Reacție Rapidă a NATO. Cu doar trei zile înainte, pe 25 februarie, la câteva ore după ce Rusia invadase Ucraina, NATO a activat Forța de Recție Rapidă pentru prima data în istoria sa de 74 de ani.

Tanc Leclerc pe drumurile înguste din apropiere de Cincu.
Tanc Leclerc pe drumurile înguste din apropiere de Cincu.

Ulterior, în cursul anului trecut, Franța a sporit numărul de militari trimiși în România, iar Ministerul Apărării de la Paris a dislocat aici și 15 tancuri Leclerc.

Sunt mașini grele de luptă, fiecare având aproape 60 de tone, iar tunurile de pe ele pot trage până la o distanță de câțiva kilometri. În același timp, Franța a dislocat în România și un sistem de apărare antiaeriană MAMBA. El se află în Dobrogea.

Pe de altă parte, România și Franța încearcă, încă din 2019, să ajungă la o înțelegere privind construcția și cumpărarea de către Ministerul Apărării a patru corvete pentru Forțele Navale și modernizarea fregatelor aflate în uz.

Compania Franceză Naval Group, în asociere cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat procedura de achiziție, însă parafarea contractului s-a amânat de mai multe ori. Valoarea contractului este de 1.2 miliarde de euro.

 • 16x9 Image

  Anca Grădinaru

  Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
  Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

  A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
   
  A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

  Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

  La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

  serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG