Linkuri accesibilitate

Reuters: Cu trupe în România, Franţa speră să câştige contracte militare profitabile


Președintele francez Emmanuel Macron a vizitat România pe 15 iunie 2022.
Președintele francez Emmanuel Macron a vizitat România pe 15 iunie 2022.

Franţa speră să obţină contracte de armament profitabile în România după ce a desfăşurat o escadrilă de tancuri Leclerc şi un sistem de apărare aeriană, ca parte a poziţionării defensive a flancului estic al NATO, au declarat pentru Reuters surse diplomatice franceze.

Parisul conduce un grup de luptă NATO în România de aproximativ 800 de soldați, dintre care 500 sunt soldați francezi, alături de alții din Țările de Jos și Belgia. Parisul a instalat, de asemenea, un sistem de rachete sol-aer.

„Avem o relaţie strategică puternică cu România de 15 ani", au declarat pentru Reuters surse diplomatice de la Paris înaintea vizitei.

„Dar realitatea este că acest parteneriat este şi mai puternic de când preşedintele Emmanuel Macron a decis trimiterea escadrilei de tancuri Leclerc şi desfăşurarea sistemului de apărare antiaeriană Mamba. Vrem să concretizăm acest lucru prin cooperarea în dosare industriale care sunt foarte promiţătoare", au declarat diplomații citați de Reuters.

Ministrul de Externe al Franței, Catherine Colonna, s-a aflat vineri la București, unde s-a întâlnit cu șeful diplomației române Bogdan Aurescu și cu președintele Klaus Iohannis. Catherine Colonna a mers și la baza de la Cincu, după ce joi a vizitat oraşul ucrainean Odesa.

Reuters notează că, în special, Franţa speră să ajungă la un acord cu privire la vânzarea a patru corvete Gowind, care ar îmbunătăţi siguranţa navigaţiei în Marea Neagră, zonă aflată în epicentrul războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Contractul, cu o valoare estimată la 1,2 miliarde de euro, a fost disputat de când a fost atribuit Naval Group, în 2019, din cauza costurilor materialelor de producţie, mai scrie Reuters.

În condiţiile în care Bucureştiul intenţionează să îşi modernizeze marina, ruda săracă a armatei sale, şi şi-a majorat cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB în acest an, o scrisoare de intenţie a fost semnată şi pentru posibila achiziţie a cel puţin unui submarin francez Scorpene în timpul vizitei lui Emmanuel Macron în România, în iunie anul trecut, dar dosarul nu pare să fi progresat de atunci.

„Vrem să ducem toate acestea mai departe.Nu vom discuta doar despre corvete, ci şi despre submarine", a declarat o sursă franceză citată de Reuters.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG