Linkuri accesibilitate

Locuința redactorului șef de la The Insider, percheziționată de serviciul secret rus


Roman Dobrohotov, redactor șef al platformei The Insider, părăsește sediul poliției, înconjurat de polițiști și jurnaliști - 28 iulie 2021
Roman Dobrohotov, redactor șef al platformei The Insider, părăsește sediul poliției, înconjurat de polițiști și jurnaliști - 28 iulie 2021

Ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) au percheziționat apartamentul lui Roman Dobrohotov, redactor șef al platformei de investigații The Insider, adăugată recent în controversatul registru al „agenților străini” din Rusia.

Insider a anunțat că, pe 30 septembrie, ofițerii FSB au percheziționat și apartamentul părinților lui Dobrohotov, aflat alături de cel al fiului lor.

Avocatul lui Dobrohotov, Iulia Kuznețova, a declarat pentru The Insider că perchezițiile fac parte dintr-o anchetă în care tânărul este acuzat de „trecerea ilegală a frontierei”.

Dobrohotov a scris pe Twitter că ofițerii au confiscat inclusiv computerele și telefoanele părinților săi, care vor deveni probe în dosar.

Kuznețova a declarat pentru TV Rain, un canal de televiziune independent, că pe numele clientului său a fost emis un mandat de arestare în lipsă.

Poliția i-a confiscat pașaportul lui Dobrohotov în iulie, dar el a reușit totuși să părăsească țara și se află în prezent în străinătate.

Soția și copiii săi au rămas la Moscova.

În iulie, la doar câteva zile după ce platforma The Insider a fost etichetată ca „agent străin”, poliția a percheziționat locuința lui Dobrohotov dar și pe cea a părinților săi.

Poliția a declarat la acel moment că perchezițiile ar face parte dintr-o anchetă lansată la cererea jurnalistului olandez Max van der Werff, care a acuzat The Insider de calomnie.

Avocatul lui Van der Werff, Stalina Gurevici, a declarat atunci că clientul ei l-a dat în judecată pe Dobrohotov, acuzându-l de calomnie pentru că a scris despre jurnalistul olandez că ar avea legături cu GRU, serviciul secret al armatei ruse.

Van der Werff este cunoscut pentru articolele sale în care respinge concluziile anchetatorilor internaționali conform cărora zborul MH17 al Malaysia Airlines a fost doborât în 2014 de o rachetă sol-aer Buk fabricată de Rusia, lansată de pe teritoriul controlat de separatiștii susținuți de Moscova în estul Ucrainei, ucigând toți cei 298 de pasageri și echipaj.

Insider este o platformă de investigații cu sediul în Letonia, cunoscută pentru colaborarea sa cu grupul Bellingcat, care a făcut investigații privind implicarea serviciilor secrete rusești în otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu Noviciok, o neurotoxină interzisă, folosită de serviciile secrete rusești în perioada Războiului Rece.

Alexei Navalnîi este acum în închisoare pentru că a încălcat termenii eliberării condiționate cât a fost internat anul trecut într-un spital din Germania, în comă, după ce a fost otrăvit cu Noviciok în timpul unei investigații anticorupție pe care o făcea în Siberia.

Așa-numita legislație a „agentului străin” din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat.

Aceasta cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și despre care guvernul rus consideră că sunt angajate în activități politice să fie înregistrate și să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor.

Modificările făcute apoi legii au vizat mass-media finanțată din străinătate.

În 2017, guvernul rus a plasat pe lista „agenților străini”, în conformitate cu controversate lege, opt dintre platformele de știri ale RFE / RL: serviciul rus al RFE / RL, alte șase servicii de știri în limba rusă ale RFE / RL și Current Time.

La începutul acestui an, instanțele ruse au început să impună amenzi uriașe împotriva RFE / RL pentru că produsele sale jurnalistice nu au fost marcate cu această etichetă - „agent străin” - impusă de guvernul rus în baza ultimelor modificări ale legii adoptate în octombrie 2020.

Instanțele rusești au impus până acum RFE / RL amenzi de aproape 250 de milioane de ruble, adică aproximativ 3,4 milioane de dolari. RFE / RL a făcut apel la toate deciziile tribunalului, dar instanțele rusești au respins până acum sute de apeluri. La începutul lunii iunie, organul de supraveghere în comunicații a informat RFE / RL că pregătește alte 130 de protocoale în baza cărora RFE / RL va fi amendată cu o nouă amendă de 71,5 de milioane de ruble, adică aproximativ 964.000 de dolari.

RFE / RL a spus despre aceste amenzi că reprezintă „o campanie de constrângere și intimidare sponsorizată de stat”.

Organizațiile de apărare a drepturilor omului au spus despre legislația „agentului secret” că este restrictivă și menită a „demoniza” presa independentă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG