Activiștii pentru democrație și drepturile omului au organizat comemorări alternative pe teritoriului Hong Kong-ului pentru a marca masacrul din Piața Tiananmen din 4 iunie 1989, în ciuda deciziei autorităților de a anula ceremoniile oficiale de comemorare pentru prima dată în 31 de ani.
Studenți și muncitori chinezi s-au strâns în primăvara lui 1989 în Piața Tiananmen din centrul Beijingului pentru a cere schimbări democratice și sfârșitul corupției, generând proteste extinse la nivel național.
După multiple săptămâni de proteste, regimul comunist a trimis tancuri și soldați care au urmărit și ucis manifestanții, dar și martorii, pe străzile care legau Piața Tiananmen pe 3 și 4 iunie.
Represiunea, despre care se crede că a ucis sute sau chiar mii de protestatari, nu este pomenită public în China și nu este marcată formal de guvern.
Dar masacrul era comemorat în mod regulat în provincia semi-autonomă Hong Kong, până în acest an când organizatorii ceremonii de aprinde de candele ce se desfășura anual în Parcul Victoria au primit un ordin al poliției care le interzice evenimentul în baza distanțării sociale cerută de pandemia de coronavirus.
Membrii ai mișcării pro-democrate Hong Kong Alliance au cerut zecilor de mii care participau anual la comemorare să aprindă candele prin tot orașul sau să participe online.
O versiune online de 30 de minute încheiată cu un minut de liniște va avea acum loc, alături de comemorări mai reduse prin oraș.
Tensiunile politice sunt în creștere în Hong Kong, în special, după ce China o nouă lege a securității pentru oraș săptămâna trecută, trecând peste legislativul din Hong Kong.
Grupurile pro-independență văd acțiunile drept o represiune continuă asupra drepturilor cetățenești speciale de care ar trebui să se bucure până în 2047 prin înțelegere de după revenirea orașului sub administrarea Chinei.
Parlamentarii din Hong Kong trebuie să mai decidă pe 4 iunie privind legea care incriminează ironizarea imnului național al Chinei.
În contextul înrăutățirii relațiilor bilaterale sino-americane pe fondul disputei comerciale și acuzațiilor americane că regimul de la Beijing a eșuat în a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus, secretarul de stat american Mike Pompeo s-a întâlnit pe 2 iunie cu patru dintre participanții la evenimentele din 1989.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a afirmat că secretarul Pompeo a fost onorat că se întâlnească cu „bravii participanți ai protestelor eroice pentru democrație care au fost reprimate brutal de Partidul Comunist Chinez pe 4 iunie 1989".
Într-un comunicat de presă separat, Departamentul de Stat a transmis că Statele Unite sunt alături de familiile care încă deplâng pierderea celor dragi.
„Comemorăm victimele din 4 iunie 1989 și suntem alături de poporul care chinez care continuă să aspire la un guvern care protejează drepturile omului, libertățile fundamentale și demnitatea umană", a fost mesajul Departamentului de Stat.