Linkuri accesibilitate

Lotul de canotaj a revenit în țară după ce a cucerit la Tokyo trei medalii: una de aur și două de argint


Conferința de presă de pe aeroportul Otopeni
Conferința de presă de pe aeroportul Otopeni

Lotul de canotaj al României a revenit, duminică, în ţară după ce a obținut locul patru la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu trei medalii: una de aur și două de argint.

Cele trei medalii ale lotului condus de antrenorul italian Antonio Colamonici au fost obţinute de Ancuţa Bondar şi Simona Radiş - aur la dublu vâsle feminin; Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari - argint la patru rame masculin; Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă - argint la dublu rame masculin.

Bilanţul olimpic general al canotajului românesc este de 20 de medalii de aur, 12 de argint şi 9 de bronz.

Ei au fost primiți la Salonul Oficial al Aeroportului ''Henri Coandă'' de reprezentanţi ai Ministrului Tineretului şi Sportului, conducători de cluburi, oficialităţi, rude şi prieteni.

Subsecretarul de stat Cristian Ghiţă a reprezentat MTS la evenimentul de la aeroportul în absenţa ministrului Eduard Novak."Domnul ministru regretă că nu a putut veni azi aici, dar se află într-o competiţie (n.r. - Cupa Max Ausnit la ciclism) de care are nevoie în programul său pentru propria participare la Jocurile Paralimpice", a explicat oficialul MTS, citat de Agerpres.

Medaliații de la Tokyo
Medaliații de la Tokyo

Novak a transmis însă prin Cristian Ghiţă un mesaj canotorilor români: „Stimaţi sportivi, bine aţi venit acasă. Vă aşteaptă o ţară întreagă, nu cred că există român care să nu fi auzit în zilele acestea despre a voi şi despre marile voastre succese de la Tokyo. Aur şi de două ori argint olimpic, sunt trei din cele patru medalii de până acum ale României, iar ele vi se datorează. Vă suntem profund recunoscători, performanţele voastre au fost făcute cu efort, muncă şi sacrificii. Chiar dacă cei din afară nu văd decât strălucirea medaliilor, eu am văzut palmele, v-am văzut epuizaţi de la efort, v-am văzut lacrimile de bucurie, dar şi pe cele de tristeţe. Iertaţi-ne că vă credem uneori supra-oameni şi avem aşteptări atât de mari de la voi. Dar chiar nu sunteţi nişte oameni obişnuiţi, voi sunteţi campionii noştri. Multe reuşite vă doresc de acum înainte! Hai România!".

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a subliniat la sosire competiţia din ce în ce mai acerbă de la Jocurile Olimpice.

"Le mulțumesc tuturor sportivilor care au fost alături de noi, că încă n-am apucat să le mulțumesc. Mulțumesc din suflet că ne-ați făcut mândri că suntem români. Asemenea bucurie nu am mai trăit din 2004, de când am câștigat medalia de aur. În egală măsură îi felicit și pe cei care n-au apucat nicio treaptă a podiumului, pentru că pur și simplu n-a fost ziua lor norocoasă. (…) Să credeți cu toții că Parisul este mult mai aproape (...). Canotajul românesc încheie această competiţie pe locul patru pe naţiuni. În Europa suntem după Olanda, iar pe plan mondial suntem după Australia şi Noua Zeelandă. Mulţumesc tuturor pentru că aţi venit în număr atât de mare să ne întâmpinaţi azi cu reală plăcere, bucurie şi curiozitate în acelaşi timp. Pentru că toată lumea ne întreabă cum a fost... ei bine la Tokyo a fost extrem de greu. A fost ieşit din comun. Parcă la Jocurile Olimpice de la ediţie la ediţie lupta este mult mai acerbă. Toată lumea doreşte să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, iar noi am reuşit", a spus Elisabeta Lipă, șefa Federației de Canotaj, Elisabeta Lipă, în prezența membrilor lotului de canotaj, referindu-se și la viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice de la Paris.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG